Nikdy není pozdě: Meryl Streepová opět dokázala, že je schopná zahrát cokoli

Stačí pět vteřin, abyste si uvědomili, že snímek s názvem Nikdy není pozdě je něčím zvláštní. Zazní úvodní akordy písně American Girl od Toma Pettyho a skupiny Heartbreaker a pak se v detailním záběru objeví Meryl Streepová s copy, špatným make-upem a hlubokým rockovým hlasem. Není překvapením, že herečka umí zpívat, to dokázala již v několika filmech. Ve snímku režiséra Jonathana Demmeho a scenáristky Diablo Codyové je ale něčím, čím byla během své hvězdné kariéry jen zřídka. Je to „drsňačka“.

Poněkud tuctový scénář

Ricki Rendazzová a její skupina Flash to v kalifornském baru „rozbalí“. Míchají klasické rockové stálice s novějšími skladbami, aby roztančili mladé. Není to úplně okouzlující, ale Ricki si dává záležet. Kromě toho Ricki pracuje jako „balička potravin“ v supermarketu, což pravděpodobně tvoří většinu jejího příjmu.

Jednoho dne zazvoní telefon a hlas z Indiany jí připomene, že se ve skutečnosti jmenuje Linda Brummelová. Její bývalý manžel Pete, kterého hraje Kevin Kline, který se po boku Meryl Streepové objevil již ve filmu Sophiina volba, jí oznámí, že mají problém. Jejich dceru Julie, kterou pro změnu ztvárnila skutečná dcera Streepové Mamie Gummerová, opustil manžel a ona upadla do deprese.

Ricki se tak po letech, kdy dávala před rodinným životem přednost kariéře, vydává domů, aby se s dcerou sblížila. Bude to trvat nějaký čas a několik poněkud bláznivých scén, ale rodina, do níž patří i dva synové a Peteova nová manželka, nakonec vše zvládne.

To, co schází příběhu, nahrazuje dechberoucí Meryl Streepová

V rodině je spousta nevyřízených účtů, jejichž „vyřešení“ dává snímek prostor. Některé sekvence fungují lépe než jiné, ale všechny jsou do určité míry klišé – od pošťuchování v luxusní restauraci přes noční sezení u marihuany až po závěrečnou svatbu.

Když ale máte v hlavní roli Meryl Streepovou, můžete si to dovolit. Během dvacetiminutového finále filmu se odehraje okamžik, který je téměř stejně dojemný jako Streepové „deštěm zalité srdce“ ve filmu Madisonské mosty. Film navíc končí malým muzikálem, v němž Ricki vyjadřuje lásku ke své rodině jediným způsobem, který zná. Závěrečnou píseň pro film napsal Bruce Springsteen.

Konec dobrý, všechno dobré

Navzdory tomu, že se Ricki tváří jako rockerka, je vlastně tak trochu konzervativní. Její všeobecné vlastenectví, tetování americké vlajky a obhajoba volby George W. Bushe je neelegantně naznačeno jako reakce na ztrátu bratra ve válce. Její starší syn je gay, prostřední syn je vegan a její reakcí je něco jako pousmání a pokrčení ramen, ne zrovna přijetí.

Většina Lindiny pozornosti se soustředí na dceru, se kterou se nakonec usmíří spíše ze setrvačnosti než z osvícení. Obě jsou dostatečně inteligentní na to, aby si uvědomily svou podobnost.

Zdroj: imdb.com, movieinsider.com

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu