Svazek VaK Žďársko buduje fotovoltaické elektrárny

blank

Svazek myslí na energetickou soběstačnost a buduje pět vlastních fotovoltaických elektráren, dvě z nich budou stát ve Velkém Meziříčí.

První elektrárna za pět milionů se buduje na střeše úpravny vody v Mostištích, druhá vzniká v areálu čistírny odpadních vod. Svazek chce navýšit výkon o dalších 120,95 kWp. V areálech čistíren odpadních vod ve Žďáru nad Sázavou, Bystřici nad Pernštejnem a Velkém Meziříčí bude hledat efektivní řešení instalace s ohledem na stav statiky.

„SVK Žďársko chce instalací FVE stabilizovat spotřebu elektrické energie při provozování úpraven, čističek odpadních vod a dalších objektů. Pro občany to znamená eliminaci skokového zdražování vodného a stočného,“ říká předseda Radek Zlesák.

Čistější Sázava

Největší investicí SVK je intenzifikace a rozšíření žďárské čistírny odpadních vod, která bude splňovat mnohem přísnější kritéria než dosud. Investice za 300 milionů začala na jaře 2022. Výsledkem by měla být výrazně čistější Sázava v úseku od Polničky po Hamry nad Sázavou.

„Modernizace čistírny bude mít velký dopad na stav vody v řece, včetně odlehčování při velkých průtržích, kterou nově bude schopná zvládat,“ vyzdvihuje Zlesák. Svazek v současnosti připravuje projekty v hodnotě 600 milionů. SVK zásobuje pitnou vodou přes 80 tisíc obyvatel.

Ilustrační foto

Scroll to Top