Vyšší pokuty řidiče příliš nezkrotily, přestupků v kraji dokonce přibylo

  9:56
Jen za překročení rychlosti zaplatili letos v lednu řidiči v Moravskoslezském kraji na pokutách bezmála tři miliony korun. Je to o dva miliony korun více než v lednu předchozího roku. Množství rozdaných pokut se přitom až tak výrazně nelišilo. Na skokovém rozdílu se podepsala reforma bodového systému, která přinesla hříšníkům za volantem vyšší pokuty i přísnější bodové postihy, nejvíce za telefonování při jízdě.

Ačkoliv se postihy za dopravní prohřešky zvýšily, tak zatím to na chování řidičů moc velký vliv nemělo. (1. března 2024) | foto: Policie ČR

Pokuty jsou sice přísnější, ale první týdny nového roku neukázaly, že by řidiči své chování výrazněji změnili. Například za rychlost v obci letos v lednu rozdali policisté v kraji 1 193 pokut v celkové výši 2 136 400 korun. „Loni v lednu to bylo 887 pokut za 661 700 korun,“ doplnila pro srovnání policejní mluvčí Soňa Štětínská.

Počet načapaných řidičů se tedy zvýšil, aniž by je odradil skokový nárůst průměrné výše pokut za tento přestupek o více než tisícovku. Oproti 746 korunám z loňského ledna je to letos už 1 790 korun.

Podobně narostly počty přestupků a vybraných pokut za překročení rychlosti mimo obec. Loni v lednu to bylo 354 pokut v celkové výši 317 800 korun, letos už 500 pokut za 803 900 korun. Před rokem tak v průměru řidiči platili 899 korun, letos už 1 608 korun.

Za jízdu na oranžovou 4 500 Kč a šest bodů. Jak od ledna přitvrdily pokuty

„Nepřiměřená rychlost je jednou z priorit, na kterou se dopravní policisté v kraji zaměřují, dále jsou to nevěnování se řízení a pozornost zranitelným účastníkům silničního provozu,“ přiblížila Štětínská.

Množství rozdaných pokut naskočilo i v dalších kategoriích. Za způsob jízdy jich letos v lednu padlo 1 002 oproti loňským 527, zde se však průměrná částka za přestupek nezvýšila. Nebo za nedání přednosti – loni 73 případů, letos 126, kde průměrná sazba pokut vzrostla z loňské tisícovky na dvojnásobek.

Naopak méně bylo řidičů přichycených při telefonování za volantem. Loni v lednu jich policisté odhalili 913, letos ve stejném měsíci jen 718. Výrazně se ale liší vybraná částka, loni 420 600 korun, letos už 1 830 000 korun.

Je zde patrný nejstrmější nárůst výše pokuty. Loni tento přestupek přišel řidiče v průměru na 461 korun, letos už na 2 549 korun.

V počtu rozdaných pokut za telefonování za jízdy přitom Moravskoslezský kraj výrazně převyšuje ostatní regiony. Na druhém místě za 718 lednovými přestupky v našem kraji je Jihomoravský kraj s pouhými 244 přestupky. „To je dáno důrazem, jaký na tuto oblast klademe,“ osvětlila Štětínská.

V tuzemsku rychle, v Rakousku pomalu

„Je dobře, že se krajská policie na tyto jevy zaměřuje,“ řekl krajský koordinátor BESIP Pavel Blahut, jenž zpřísnění pokut vítá. „Ve své předchozí podobě už totiž systém plně nereflektoval aktuální dění na silnicích,“ podotkl Blahut, který doufá, že vyšší pokuty by mohly přispět ke změně chování řidičů.

„Jen pro srovnání, vezměte si, jakou rychlostí se jezdí u nás v obcích, když však čeští řidiči přejedou do sousedního Rakouska, tak už padesátku dodržují – právě proto, že nad nimi visí hrozba vyšší pokuty,“ nastínil Blahut.

Podle něj se trend společnosti, která stále spěchá, přesunul i za volanty automobilů. „Spousta lidí má auto jako nástroj k tomu, aby doháněla chybějící čas. Dalším negativním jevem je, že se řidiči přizpůsobují okolí. Stačí, když první řidič v řadě v obci jede na hraně šedesátky, tak většina vozů jedoucích za ním se mu přizpůsobí. A když se někdo snaží jet podle předpisů, je pak pro ostatní rušivým prvkem, což mu dávají i ostatní řidiči najevo,“ popsal Blahut.

Zdůraznil, že přitom rozdíl rychlosti mezi padesátkou a pětašedesátkou znamená při střetu s chodcem značný rozdíl, co se týká rozsahu zranění, které při takové nehodě utrpí.

Před vysokými pokutami, které dostali za překročení rychlosti na hranicích s Německem, se na Facebooku vzájemně varují čeští řidiči. Kvůli zostřenému monitoringu nelegální migrace mohou auta u Žitavy popojíždět jen desetikilometrovou rychlostí. Rozšířené kontroly a dopravní omezení jsou podle německé policie dočasné. (únor 2024)