Radek Štolpa – Montáž dveří

Pomalý montér

Montuji interiérové dveře a obložkové zárubně v Jižních Čechách, zejména na českobudějovicku. Se svou prací nespěchám. Snažím se ji udělat pečlivě a poctivě. Tak, aby byl zákazník spokojen. 

Černá dveřní klika

Montáž dveří Baumax

autor: | 29. Úno. 2024 | Montáže

Dnes si něco povíme o tom, jak na montáž dveří z hobbymarketu Baumax. Obložkové zárubně a interiérové dveře z Baumaxu patří k tomu nejlevnějšímu, co můžete na našem trhu sehnat. Neočekávejte proto žádné špičkové výrobky vytříbené kvality. Cena odpovídá kvalitě zpracování a použitým materiálům.

Montáž dveří Baumax - rohový spoj
Montáž dveří Baumax – rohový spoj

Sestavení obložkové zárubně

Před sestavením zárubně si do pantové stojny našroubujte nosiče pantů. Ty jsou u dveří Baumax tři a jsou plastové.

Baumax používá ke spojení obložek velmi podobný element jako Solodoor. Rozdíl je v kvalitě toho elementu. Ten je zde oproti zmíněné konkurenci z trochu měkčího materiálu. Při dotahování upínacího šroubu proto postupujte obezřetně a dotahujte s citem. Není od věci mít v záloze náhradní excentr. Při montáži nezapomeňte použít lepidlo.

Celé ostění i s obložkou je seřezáno na pokos. Samotné spojení zaručuje nejenom lepidlo, ale hlavně vruty dotažené skrz rohový spoj do plastového protikusu.

Po sestavení je vhodné nechat zárubeň chvíli ležet, aby lepidlo pěkně zaschlo. Celkové provedení spoje není tak dokonalé jako u dražších značek, počítejte proto s drobnou nepřesností.

Šířka obložky

Šířka obložky u zárubní Baumax je 60 mm.

Montáž dveří Baumax

Montáž dveří Baumax
Montáž dveří Baumax

Montáž dveří Baumax a obložkové zárubně potom probíhá standardně jako u jiných výrobců. Sepsal jsem tomu takový všeobecný návod, nazvaný montáž obložkové zárubně.

U obložkových zárubní z Baumaxu postupujte obzvláště pečlivě. Zárubně bývají už z výroby prohnuté a je třeba je při montáži do stavebního otvoru srovnat tak, jak nejlépe to jde. I dveřní křídlo se trochu hůře seřizuje, protože závit na křídlovém pantu má celkem vysoký úhel stoupání.

Vždy se snažím montovat obložkovou zárubeň rovnou s křídlem. Křídlo může být trochu prohnuté a je vhodné celý komplet spasovat dohromady. Jakmile se spasování podaří, zapěníte obložkovou zárubeň a necháte pěnu zaschnout. V mezičase můžete namontovat kliku nebo sestavit krycí obložku.

Načekejte, že bude křídlo sedět v zárubni tak přesně, jako třeba u dveří Sapeli. Pohybujete se v jiné cenové relaci. Také provedení dveřního zámku není úplně festovní a střelka je plastová. U dveří z Baumaxu častokrát křídlo v zárubni trochu klape.

Interiérové dveře a obložky z Baumaxu vám rád namontuji. Můžete se podívat na můj ceník montáží nebo mě rovnou kontaktovat.

Štítky

  • tel.: 721148790
  • email: stolpa@gmail.com

Zajímavé články