Válečný hrdina Jan Ihnatík slaví 102 let!

1/3 2024

Dne 1. března 2024 na Krajském vojenském velitelství Ostrava oslavil příslušník 1. československého armádního sboru a přímý účastník Dukelské i Jaselské operace plukovník ve výslužbě Jan Ihnatík 102. narozeniny.

Válečný hrdina Jan Ihnatík slaví 102 let!

Plukovník Ihnatík přijímá gratulace od moravskoslezského hejtmana a ostravského primátora. Foto: Jiří Zerzoň

V rámci slavnostního setkání plukovník Ihnatík zavzpomínal na tehdejší události válečného období. I to jaké citové pouto měl vždy k Československu a jak ho bránil. Plukovník Ihnatík, bojoval do posledních dnů války při osvobozování Břestu na Přerovsku, kde jeho bojová cesta skončila. V současnosti je nejstarším druhoválečným veteránem v České republice.

,,Jste vzorem pro dnešní mladé generace. Patří Vám velké poděkování a respekt při cestě za svobodou během 2. světové války. Hrdinské činy při osvobozování Československa byly projevem skutečného vlastenectví. Pevné zdraví, spoustu sil do dalších let a stále stejný úsměv“, popřál válečnému hrdinovi ředitel Krajského vojenského velitelství Ostrava plukovník Jaroslav Medek.

K dalším gratulantům se následně přidal hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška, primátor statutárního města Ostrava Jan Dohnal, zástupci armády a společenských organizací.


Jan Ihnatík se narodil 1. března 1922 v obci Poroškovo, v Perečinském rajonu na Podkarpatské Rusi. Necelý rok po maďarské okupaci jeho rodného kraje se v květnu 1940 společně s dvěma přáteli rozhodl utéct do Sovětského svazu. Krátce po překonání hranic je však zadržela sovětská pohraniční hlídka. Jan Ihnatík pak prošel sběrným táborem ve Skolje, věznicí ve Stryji, v Umani a Starobělsku, kde ho za ilegální přechod hranic odsoudili ke třem rokům v nápravně pracovních táborech. Následně ho deportovali do gulagu u města Uchta, ležícího stovky kilometrů severně od Moskvy. Přestože podmínky musely být drastické, Jan Ihnatík si ve svých vzpomínkách na poměry v gulagu nestěžuje. Po několika měsících ho vedení tábora umístilo jako výpomocnou sílu v nedalekém učňovském řemeslném středisku, kde měl větší příděly potravin.

Propuštěn byl v roce 1943, kdy se přihlásil do nově vzniklých československých vojenských jednotek v SSSR. S dělostřelectvem pak prošel slavnými boji o Kyjev, Bílou Cerekev a Dukelský průsmyk. Jako velitel dělostřelecké baterie vedl své muže v bojích u Jasla, Liptovského Mikuláše a na území Čech. Během války byl 3 krát raněn, ale vždy se dokázal vrátit. Když po válce zjistil, jaké poměry panují na Podkarpatské Rusi, raději se vrátil do Čech, kde vstoupil zpět do armády. V Československé armádě pak zůstal až do penze. Dnes žije se svou manželkou v Ostravě. Plukovník Ihnatík byl také dlouholetým předsedou Československé obce legionářské, jednoty Havířov.