Polovina kontrolovaných hraček měla nedostatky, zjistila inspekce. Zakázala prodej více než 400 modelů

Více než polovina z téměř 2000 modelů hraček, které Česká obchodní inspekce (ČOI) loni zkontrolovala, měla nedostatky. Většinou byly administrativního charakteru, přes 400 modelů ale neodpovídalo požadavkům zákonů o technických požadavcích nebo o posuzování shody výrobků při uvádění na trh a inspektoři jejich prodej zakázali.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

hračky

Inspektoři v loňském roce provedli 859 kontrol, při kterých prověřili 1997 modelů hraček (ilustrační foto) | Foto: Ksenia Chernaya | Zdroj: Pexels | Licence Pexels,©

Tři hračky nahlásili do informačního systému Evropské komise o nebezpečných výrobcích Safety Gate. V tiskové zprávě o tom v pátek informoval mluvčí České obchodní inspekce  František Kotrba.

Obchodní inspekce nařídila stažení hračky Piánko na baterie. Obsahuje nadlimitní množství olova

Číst článek

Jako nebezpečné Česká obchodní inspekce označila dvě elektrické hračky obsahující nadlimitní množství olova a magnetickou hračku, u které zjistila překročení povolené hodnoty magnetického toku malých magnetických částí.

Inspektoři v loňském roce provedli 859 kontrol, při kterých prověřili 1997 modelů hraček. Podle mluvčího kontrolovali, zda splňují požadavky na bezpečnost a technické a administrativní požadavky.

Pochybení zjistili u 1117 modelů. U některých hraček se kumulovalo i několik administrativních závad, doplnil Kotrba.

Za zjištěná porušení kontroloři na místě uložili 186 pokut za 513 000 korun a dalších 193 pokut ve výši 4,2 milionu dali ve správním řízení.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme