Historie diet: Hubnoucí ikonou se stal básník Byron a císařovna Sissi

Zkoušeli jste někdy hubnout? Pokud ano, po jaké dietě jste sáhli? Pojďme se proti proudu času podívat, jaké diety posloužily jako vzor našim předkům. Ne všechny jsou hodné následování.

Reklama

Paleo diety jako návrat ke kořenům

Když se podíváme do hluboké minulosti, zjistíme, že tehdy se ideál krásy zrovna moc neřešil. Věstonická Venuše je toho jasným důkazem. Lidé potřebovali tukové zásoby, aby přežili období, kdy se jim nedařilo nic ulovit. Nějaké to kilo navíc proto představovalo naopak žádoucí rezervu.

Dieta lovců a sběračů je dnes velmi populární. „Je to jediná dieta, která ideálně odpovídá naší genetické výbavě,“ uvádí odborník na evoluci ve výživě Loren Cordain. Myslí si dokonce, že kdybychom dodržovali paleo dietu zaměřenou na maso a rostlinné plody, vyvarovali bychom se spoustě civilizačních chorob. Podle tvrzení Ann Gibbonsové na webu National Geographic se jídelníček změnil až před asi 10 tisíci lety, kdy se začalo rozvíjet zemědělství.

Hippokrates: Cvičit a zdravě jíst

Ovšem Richard Wrangham míní v článku na Scientific American, že největší revoluce ve stravování přišla před 1,8 miliony až 400 tisíci lety, kdy se lidé naučili vařit. Vařením vznikají měkké potraviny bohaté na energii. Žaludku a střevům už nedá tolik úsilí potraviny zpracovat, a tak přibývají nadbytečné kalorie.

Na tloušťku je tedy zaděláno. Antická představa přinesla kalokagathii, tedy sladění krásy ducha těla, což už znamenalo, že člověk by měl mít postavu přesně akorát. Ovšem tehdy moc příležitostí k přejídání nebylo.

Britská historička Louise Foxcroftová uvádí: „Hippokrates chápal, že základními principy zdraví jsou jídlo a cvičení.“ Nadbytek jídla většinou byl záležitostí až pozdějších historických etap, kdy si ho dopřávali hlavně aristokraté.

Básníkovy octové brambory

Máte pocit, že propagace různých diet celebritami je záležitostí 20. století? Ve skutečnosti má hlubší kořeny. Podle názoru Emine Sanerové publikovaného v The Guardian byl první celebritou, po jejímž receptu na štíhlou postavu lidé nadšeně skočili, anglický básník lord George Gordon Byron (1788–1824).

Na webu BBC se dočteme, že trpěl hrůzou z toho, že je tlustý: „Živil se sušenkami a sodovkou nebo bramborami zalitými octem, nosil vlněné vrstvy, aby ze sebe vypotil kila, a obsesivně se měřil. Pak se přejedl obrovskými porcemi jídla a zakončil to nutně velkou dávkou magnézia.“ Roku 1806 vážil 88 kg, o pět let později už jenom 57 kg. Jeho recept na hubnutí se stal populárním.

Jenom šťávu z masa

Pokud jde o ženy, královnou diet se v 19. století nepochybně stala rakouská císařovna Alžběta Bavorská (1837–1898). Při výšce 172 cm vážila 55 kg. Svojí váhou byla chorobně posedlá. Například jedla pouze ovoce a pila šťávu ze syrového masa. Týrala svoje tělo dávkami cvičení a jezdila na koni. Odborníci se přou, zda netrpěla anorexií. „Podle mého trpěla dlouhodobou depresí. A jeden z důvodů deprese mohl být, že fakticky skoro nejedla a samozřejmě se cítila osamělá,“ uvedla pro Region Rozhlas doktorka Kateřina Cajthamlová.

Symbol hubnutí

První nízkosacharidovou dietu proslavil roku 1863 anglický výrobce rakví William Banting. Jak sám řekl, nemohl se sehnout, aby si zavázal tkaničky u bot, a tak se s tím rozhodl něco podniknout. Šlo o jednoduchý recept, který měl za cíl v podstatě omezit konzumaci sladkého, tedy cukru, škrobu, másla a piva.

Bantingův spisek sklidil obrovský úspěch nejenom mezi ženami. Stal se hitem. Podle magazínu Smithsonian Magazine se stal tak populárním ve Velké Británii i Americe, že se z jeho jména stalo sloveso. Odpověď na otázku „Dáte si kousek dortu?“ byla: „Ne, děkuji, jsem Banting.“

Návod velkého přežvýkavce

Originální recept na shazování kil představil na přelomu 19. a 20. století Američan Horace Fletcher (1849–1919). Jídlo se podle něj mělo dlouze žvýkat a pak sousto vyplivnout. Vytvořil dokonce podrobná pravidla, kolikrát jaký pokrm přežvykovat.

BBC uvádí, že šalotku doporučoval překousat dokonce 700krát! Podle Foxcroftové docílil stavu, že člověk šel vykonat velkou potřebu jenom jednou za 14 dní. Na přednáškách o výživě vydělal miliony dolarů. Jeho recept na hubnutí vyzkoušel třeba spisovatel Franz Kafka. U něj ovšem také zaúřadovaly geny. Byl zkrátka štíhlý od přírody, takže udržet si správnou váhu mu nedalo velkou práci.

Je libo tasemnici, cigarety nebo arsen?

Na počátku 20. století zažívala boom spousta různých děsivých diet, které jako odstrašující příklad zmiňuje web Health Versed. Z některých z nich dnes odborníkům na výživu vstávají vlasy hrůzou.

Například tasemnicová dieta spočívala v tom sníst vajíčko tasemnice. Dalším žhavým tipem byly arsenové pilulky zrychlující metabolismus. Spousta lidí nějak přehlédla, že je arsen jedovatý.

Další noční můrou se stala cigaretová dieta. Prostě si místo jídla zapálit cigaretu. Naštěstí se tehdy konečně zrodil i racionální přístup ke stravování. Propagátory zdravé stravy spojené s počítáním kalorií se podle Science History Institute stali Wilbur Olin Atwater a Lulu Hunt Petersová.

Autor: Helena Stejskalová. Zdroje: Kniha – CORDAIN Loren,The Paleo Diet Revised: Lose Weight and Get Healthy by Eating the Foods You Were Designed to Eat, Houghton MiffinHarcourt 2007. Kniha – FOXCROFTOVÁ Louise, Calories & Corsets: a History of Dieting over 2000 Years, Profile 2013.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Zakládáme si na tom, aby NašeTéma.cz bylo místem bezpečné diskuze. Přidávání komentářů do diskuze je proto dostupné pouze s účtem na Seznam.cz.

Pokud jste v článku zaznamenali překlep, nesrovnalost či chybu, neváhejte nám, prosím, napsat na email: tym@nasetema.cz. Děkujeme!

Reklama
Reklama
Reklama