Městské divadlo Zlín [velký sál]

Kytice

Premiéra: 25.11.2023
Dramaturgie: Katarína Kašpárková Koišová. Scéna: Lucie Žilák Labajová. Kostýmy: Hana Knotková. Hudba: Josef Fojta. Pohybová spolupráce: Linda Fernandez Saez. Režie: Dodo Gombár.
Adaptace české klasiky, slavného básnického díla Karla Jaromíra Erbena. Několik balad se stane součástí jednoho příběhu. Příběhu o ženách – silných, slabých, hledajících a toužících. O ženách, které v jejich osamění ovládla touha. Touha spalující a mnohdy temná. Touha po lásce, po svobodě. Touha, která často odvádí od poslušnosti, řádu a mravnosti...
Městské divadlo Zlín
Hodnocení inscenace
Redakce
65 %
Uživatelé
80 %
8031000
Hodnocení redakce
Iva Bryndová 60 %
Lukáš Dubský 70 %
Chci vidět - přidat do seznamu

Volby

Hodnocení (5)

HODNOCENÍ REDAKCE
Iva Bryndová  60 %
4.4.2024 | 552 hodnocení
+ souhlasím
Koncept pro mě zajímavější než mnoha poetická převedení literární Kytice do jevištního tvaru - jen kdyby skutečně držel pohromadě a fungoval v každé baladě a každé scéně. Některé jsou nápadité, nadchnou provedením, žel v jiných trapnost a pocit až nezáměrné parodie získává navrch. Mnohdy dokonale rozpracované detaily (často na pozadí) se vzápětí (i v prvním sledu) ztrácejí, a to je velká škoda. Neporozuměla jsem výraznému a v závěru značně násilnému a zbytečnému propojení s liturgií - zvlášť když jsem jej ve výsledku vnímala až jako "na úkor" provedení všech balad, ani vynechání konkrétních JEN dvou.
Lukáš Dubský  70 %
20.1.2024 | 1134 hodnocení
+ souhlasím
65%. Chvíli mi trvalo, než jsem přijal režijní koncepci, která Erbenovo dílo umístila na vesnickou pouť někdy v 80. letech minulého století. Parodizující přístup mi přišel velmi svěží třeba v baladách Vodník či Svatební košile, škoda, že se ho nepodařilo udržet i ve druhé půli, která už působila trochu zatěžkaným dojmem. Osobně bych se obešel i bez biblických motivů a poněkud patetického závěrečného obrazu. Oceňuji ale, že se ve Zlíně pokusili přečíst Kytici úplně jinak, než by člověk čekal, a byť mám k inscenaci řadu výhrad, tak jsem se vlastně docela dobře bavil. Herecky mě oslovili hlavně M.Gorská a Z.Lambor.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ
Romance  90 %
5.3.2024 | 9 hodnocení
+ souhlasím
Na toto představení jsem šel s rozporuplnými pocity a obavami. Kytici (spolu Babičkou a dalšími evergreeny) mám doživotně zařazenou na "seznamu povinné četby", ke kterému jsem měl vždycky rezervovaný vztah. Naopak, nikdy mě nezklamal Dodo Gombár. Ale tentokrát jsem se opravdu bál. Nicméně, pojetí, scéna, kostýmy, herecké výkony a zejména režijní vedení mě nekonečně bavily a rád toto představení doporučuji každému, kdo by si chtěl Kytici emocionálně prožít.
Cechoslovak  80 %
2.3.2024 | 97 hodnocení
+ souhlasím
První dvě balady vypadaly na propadák. U Vodníka ale naštěstí nuda končí a láme se to. Pokračuje velká podívaná s mnoha scénickými nápady. Je dobře, že Erbenovu Kytici máme a pokud ji i známe, většinou v této inscenaci jevištní řeči i rozumíme. Inscenace pak končí velkolepou scénou, jejíž vlastenecko-náboženský patos je ale snad až příliš těžko uchopitelný.
Celestýna  70 %
12.2.2024 | 3 hodnocení
+ souhlasím
Vždycky ocením, když někdo zkouší dělat věci jinak.
Kytici miluji. Něco tady zarezonovalo, u něčeho slza ukápla
a něco mě obešlo obloukem. Představení určitě není pro konzervativní diváky,
kteří chtějí klasiku. Za mě ale rozhodně zajímavé a proč vlastně ne?

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.