Hlavní obsah

Rusové nasadili na Ukrajině svou nejnovější stíhačku Su-57. Moc se to nepovedlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Víceúčelový letoun páté generace Suchoj Su-57 použili podle portálu defence-blog.com Rusové na Ukrajině při útoku na pozice ukrajinských obránců. Odpálili přitom pokročilou střelu Kh-69, která ale minula svůj cíl a kvůli technické poruše se zřítila do pole.

Foto: Sukhoi

Víceúčelový letoun Suchoj Su-57 . Ilustrační foto

Článek

„Neviditelný“ letoun Su-57 operující z okupovaného území Luhanské oblasti zahájil podle portálu raketový útok na ukrajinské cíle v doprovodu dvou Su-35. 

Jeho pilot přitom použil pokročilou řízenou střelu Kh-59 vybavenou rovněž systémem „stealth“, která je vytvořena speciálně pro využití tímto letounem.

Odpálená střela ale nejspíš kvůli technické závadě zamířila mimo plánovaný cíl a dopadla na opuštěné pole, tvrdí defence-blog.com.

Ukrajinci přišli o první abrams a hrozí ztráta dalších. Američané dodali zbraně bez zajištění údržby

Válka na Ukrajině

O nasazení nejnovějších ruských víceúčelových letounů Suchoj Su-57 na Ukrajině se podle webu The Kyiv Post spekulovalo již delší dobu.

Svědci hovořili o tom, že zahlédli tento letoun nad Luhanskou oblastí již v listopadu 2023. Britská tajná služba pak v lednu informovala, že Rusové Su-57 již téměř určitě využívají k útoku na pozice ukrajinské protivzdušné obrany.

Su-57 umí být neviditelný

Suchoj Su-57, v kódu NATO Felon (česky zločinec), je jednomístný dvoumotorový proudový víceúčelový stíhací letoun vybavený ruskou variantou technologie „stealth“.

První „neviditelný“ stroj ruské provenience se řadí ke stíhacím letounům páté generace.

Su-57 byl zamýšlen jako nástupce letounů MiG-29 a Su-27.

Prototyp stroje Su-57 poprvé vzlétl v lednu 2010, první sériový Su-57 převzaly Vzdušně-kosmické síly Ruské federace v prosinci 2020.

Dvojice prototypů byla nasazena v roce 2018 během ruských vzdušných operací v Sýrii.

Většímu nasazení Su-57 podle webu The Kyiv Post ještě loni bránila skutečnost, že ruská armáda měla k dispozici jen jedenáct kusů těchto strojů, které mají v kódu NATO označení Felon (česky zločinec).

Výrobu totiž provázely četné technické potíže a Rusové se patrně obávali, že v případ sestřelení by letadlo a jeho technologie padly do rukou nepřítele.

Krátce po únorovém fiasku se Su-57 a střelou Kh-59 se podle defence-blog.com mezi odbornou veřejností objevily informace, že nešlo bojovou misi, ale o natáčení propagandistického videa pro ruského prezidenta Vladimira Putina.

Po Ukrajině střílí nejmodernější ruské stíhačky. Nad její území se ale neodváží

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám