Kosmonaut z Čech: Adam Sandler pro roli studoval českou povahu

Kosmonaut z Čech: Adam Sandler pro roli studoval českou povahu | Fandíme filmu
Netflix
Zobrazit dalších 14 obrázků
Melancholická sci-fi romance o českém kosmonautu Jakubovi dorazila na Netflix.

Kosmonaut z Čech (Spaceman) je od pátku k vidění na Netflixu. Film nemá jednoznačně pozitivní odezvu, avšak je pravdou, že hodnocení jsou poměrně polarizovaná – většinou se stává, že se divákům snímek buď líbí nebo nelíbí, málokdo zůstává uprostřed. Jestli vyhledáváte melancholické, hloubavé příběhy, které se nebojí sundat nohu z plynu, měli byste patřit mezi ty spokojené.

Autor předlohy, spisovatel českého původu Jan Kalfař, říká, že on sám je adaptací unešený. Už ji viděl dvakrát a diváci, kteří si libují v divném umění, si podle něj snímek užijí. Jan vypráví, že během covidové karantény si každý večer volali s představitelem hlavní role Adamem Sandlerem a vedli spolu dlouhé debaty o celé knize i samotném kosmonautu Jakubovi. Ačkoliv Kalfař velkou část života tráví v zámoří, do knížky promítl i zkušenosti se svojí českou rodinou. Sandler tak vyzvídal, jací Češi vlastně jsou a jakou máme historii.

Příběh původně začínal jako krátká povídka o kosmonautovi, kterému na oběžnou dráhu zavolá manželka, že se s ním chce rozvést. Postupně se „Spaceman“ rozvíjel a nakonec vyrostl v podstatně složitější dílo o vesmíru, čase lásce. Právě láska je klíčovým tématem příběhu i pro režiséra Johana Rencka, který látku převedl do filmové podoby.

V ní se vydáváme na okraj sluneční soustavy, kde má kosmonaut Jakub Procházka (Sandler) za sebou už šest měsíců z mise, která zkoumá vliv extrémního osamění na člověka. Teprve tady, tak daleko od Země, jak je to jen myslitelné, Jakubovi konečně dochází, že až se vrátí domů, mohl by být ještě osamělejší. Manželství s jeho ženou Lenkou se rozpadá a není vůbec jisté, zda dosavadní neshody dokáže ustát. Lenka, kterou ztvárnila Carey Mulligan, je nespoutaná umělecká duše a vlastně pravý opak zádumčivého, vědecky laděného Jakuba.

Pozemský komunikační technik Peter (Kunal Nayyar) ani ředitelka vesmírného programu Tůmová (Isabella Rossellini) kosmonautovi s těžkostmi příliš nepomohou, ale naštěstí je tu ještě někdo další. Z temného koutu lodi se vynořuje Hanuš, vesmírný cestovatel ze samého počátku času, který má podobu obrovského chlupatého pavouka a hlas Paula Dana. Navzdory monstrózní podobě je Hanuš dobrá duše a je připravený Jakubovi pomoci pochopit jeho problémy dřív, než bude na jejich vyřešení příliš pozdě. Renck dopředu věděl, že bude obtížné diváky získat na Hanušovu stranu, protože každý pavouky nesnáší úplně dobře. Sám režisér tvrdí, že až do první klapky měl arachnofobii, avšak během natáčení ji nepociťoval, což bere jako ten největší důkaz toho, že Dano dokázal pavoučí bytosti propůjčit nezbytnou oduševnělost a laskavost.

Tím úplně nejdůležitějším hercem je nicméně samozřejmě Adam Sandler v hlavní roli. Toho jsme už v minulosti mohli vidět v seriózních filmech, ale tady zase musel ze svého repertoáru vytáhnout něco nového. Očekával se od něj vlastně něžný výkon. Měl ztvárnit inteligentního, uměřeného vědce, jenž se snaží porozumět něčemu tak neměřitelnému, jako jsou mezilidské vztahy. Krom samotného hereckého podání nebo již zmiňovaného studia české povahy si Sandler kvůli roli užil také fyzicky. Po většinu natáčení musel různě viset na lanech a dělat různé další triky, kterými se povedlo simulovat, že je ve stavu beztíže. A to pro Adama bylo každodenním utrpením, protože jak sám o sobě bez vytáček říká, rozhodně není v dobré fyzické kondici. Takže kdybyste snímku chtěli dát šanci třeba už jen kvůli bolestem, které Sandler při natáčení přetrpěl, určitě mu uděláte radost.

Přikládáme poslední porci upoutávek a dolů do galerie fotky. Pokud už jste film viděli a nejste si tak docela jistí, co si máte myslet o závěru snímku, můžete si na stránkách Netflixu přečíst, co k tomu říká sám režisér.

Hrdinou adaptace románu od Jaroslava Kalfaře je Jakub Procházka, český kosmonaut, který je vyslán na osmnáctiměsíční cestu k planetě Venuši, aby prozkoumal záhadný vesmírný prach. Rozpadá se mu jeho pozemský život a on sám se v pustém vesmíru cítí čím dál více osamělý. Společnost mu dělá pouze pavoukovitá mimozemská bytost, kterou nalezne ve své lodi. Vede s ní četné filozofické debaty a časem si k ní vytvoří i emocionální pouto. V hlavních rolích Adam Sandler, Carey Mulligan, Paul Dano, Isabella Rossellini, Kunal Nayyar a Sinead Phelps. Režie Johan Renck, scénář Colby Day. Datum premiéry od Netflixu je stanoveno na 1. dubna 2024.

Podklady a foto: Netflix

Galerie: 15

Kosmonaut z Čech: Adam Sandler pro roli studoval českou povahu | Fandíme filmu Kosmonaut z Čech: Adam Sandler pro roli studoval českou povahu | Fandíme filmu Kosmonaut z Čech: Adam Sandler pro roli studoval českou povahu | Fandíme filmu Kosmonaut z Čech: Adam Sandler pro roli studoval českou povahu | Fandíme filmu Kosmonaut z Čech: Adam Sandler pro roli studoval českou povahu | Fandíme filmu Kosmonaut z Čech: Adam Sandler pro roli studoval českou povahu | Fandíme filmu Kosmonaut z Čech: Adam Sandler pro roli studoval českou povahu | Fandíme filmu Kosmonaut z Čech: Adam Sandler pro roli studoval českou povahu | Fandíme filmu Kosmonaut z Čech: Adam Sandler pro roli studoval českou povahu | Fandíme filmu Kosmonaut z Čech: Adam Sandler pro roli studoval českou povahu | Fandíme filmu Kosmonaut z Čech: Adam Sandler pro roli studoval českou povahu | Fandíme filmu Kosmonaut z Čech: Adam Sandler pro roli studoval českou povahu | Fandíme filmu Kosmonaut z Čech: Adam Sandler pro roli studoval českou povahu | Fandíme filmu Kosmonaut z Čech: Adam Sandler pro roli studoval českou povahu | Fandíme filmu Kosmonaut z Čech: Adam Sandler pro roli studoval českou povahu | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest