Hlavní obsah

Jana Preissová o nové roli: Nacházím v ní spoustu podobenství mého života

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trauma, které si dvě sestry nesou celý život. V dětství je neznámo proč opustil otec. Květa s Věrou se tak rozhodnou vydat v sedmdesáti letech po jeho stopách a z vesnice zamíří do pražského divadla, kde pracoval. Svými velmi rozdílnými povahami se na této cestě doplňují. Stavovské divadlo uvádí svou novou fantasy hru Ještě chvilku zpočátku těžkým tématem. Představení je ale velmi dojemné, má nadhled a lehkost. Ve hře pro celou rodinu excelují životní přítelkyně Johanna Tesařová a Jana Preissová.

Jana Preissová ve Stavovském divadleVideo: Novinky

 
Článek

Diváci se pomalu usadili, sál zhasl a ztišil se. Do publika pouze zazní klasická věta o tom, že si všichni mají ztišit nebo vypnout své mobilní telefony. Opona se zvedá a orchestr v popředí s dirigentem začíná.

Melodie ze známé Rusalky rozeznívá budovu Stavovského divadla. Na jevišti se objevuje ústřední postava Dvořákovy opery a rozehrává děj. Do toho do hlediště vtrhnou dvě postarší dámy. Zmateně a hlavně velmi hlasitě hledají své místo. Přišly pozdě a neuctivě ruší všechny přítomné. Nejsou to ale běžné divačky, jsou to hlavní postavy představení nazvané Ještě chvilku.

Foto: Novinky

Z představení Rusalka se dvě hlavní představitelky najednou ocitnou ve snu a s nimi i diváci.

Jana Preissová s Johannou Tesařovou. Dvě sestry. Preissová ztvárňující bývalou učitelku Květu je již na první pohled ta méně výrazná, za to má v sobě více úcty a slušnosti. Tesařová jako bývalá úřednice Věra je naopak drzejší a dostává se do hádky s dirigentem v podání Saši Rašilova.

Ten je z divadla vyhazuje, ale konfliktnější ze sester si to nenechá líbit. Nakonec se obě dámy usadí. Květa usíná a v jejím snu se rozehrává děj představení. Je plný fantazie, pohádek, ale i životních milníků a kruté reality.

RECENZE: Chatrně spíchnutý sen

Kultura

„Dámy přijíždějí z venkova, snad možná i poprvé do tohoto prostoru a vlastně jim nedojde, že začíná představení. Z toho pak vznikne velmi trapná situace, kdy my se dohadujeme s dirigentem, že když se mu nelíbíme, tak klidně můžeme odejít,“ rozpovídala se před kamerou Novinek Jana Preissová.

Touto skandalózní situací se ale opravdu děj pouze rozehrává. Dámy se pomocí snu dostávají do světa, kde se míchá fantazie s realitou minulosti, a jak prozrazují, asociuje jim to i dění jejich soukromých životů.

Foto: Novinky

Během snové cesty časem potkají Huga Haase i rodinu Mozzartových.

„My s Johannkou, které jsme už staršího věku, tam opravdu nacházíme spoustu a spoustu podobenství i do našich životů. To bezesporu. Rozchod rodiny, opuštění dětí jedním z rodičů. To všechno jsme zažily skoro doslova tak, jak je to v té hře,“ prozrazuje herečka.

Zároveň připomíná, že mají za sebou velmi vypjaté období plné i desetihodinových zkoušek. „Pro nás dvě, které jsme tu v souboru této inscenace nejstarší, je to skutečně náročné. Protože jsme ale profesionálové, tak držíme, držíme, držíme a najednou to rupne a už nemůžeme, prostě ne,“ vysvětluje s úsměvem Jana Preissová.

Dodává, že to musí nějak vydržet, a také to, že se těší na období po premiéře, až nervy trochu opadnou.

Jako sestry i mimo divadlo

Obě dámy jsou si ale oporou, přece jen znají se již 30 let. „My jsme vlastně už dávno spojeny, tahle hra nás spojovat nemusela,“ připomíná Jana Preissová.

„Máme spolu výjimečný vztah. Herečky obvykle jsou spíš konkurentky. My s Johannkou se milujeme, vážíme si sebe vzájemně a víme o sobě všechno,“ prozrazuje Novinkám představitelka Květy.

Představení režíruje Anna Klimešová, jež pod hlavičkou NoD pracovala již v roce 2021 na Should I stay, or should I go. „Já jsem do tohoto představení přicházela hlavně s velkou zvědavostí, jak to pojmeme a vytvoříme ten surreálný svět a jak budeme pracovat s hereckým jazykem, jakým způsobem ztvárnit nevědomí,“ vysvětlila.

Foto: Novinky

Najdou dámy nakonec v divadle svého otce?

Práci s Janou Preissovou a Johannou Tesařovou si pochvalovala. Vyzdvihovala hlavně jejich odvahu se do práce pustit takto plně: „Textu je tam opravdu hodně, zkoušky byly také velmi náročné. Ony to pojaly naprosto statečně.“

Ve spletitém světě snu kromě dam vystupují i další desítky postav. Diváci během představení spatří i herce Huga Haase, rodinu skladatele Wolfganga Amadea Mozarta, ale i část Čapkova R.U.R.

V představení nechybí ani hasič, který je pomyslným průvodcem obou dam, toho ztvárňuje Šimon Krupa. Mimo již zmíněné se na jevišti objevuje i Pavel Neškudla, Petr Vančura, Veronika Lazorčáková nebo Magdaléna Borová.

„Já jsem vládkyně říše snů. To představení je vlastně celé tak trochu sen, takže tam mám sice stručnou, ale zásadní roli,“ přibližuje Borová. Dodává, že podle ní je fantazie naše spása, kam můžeme utéct, když nám není dobře, a může se tam dít opravdu cokoliv…

„Pro mě je hra velmi silná, protože se vyrovnává s tématem traumatu z dětství a celý život si to nesou. Myslím, že všechny věkové kategorie si tam mohou najít, co chtějí. Malé děti hravost a fantazii, ti starší budou již více řešit vztahy,“ dodala Borová.

Za jakou cenu se máme mstít a za jakou odpouštět? Do Národního divadla se vrací Hamlet

Kultura

Jana Preissová: Mám pocit, že teď může hrát a točit kdekdo

Styl

Může se vám hodit na Firmy.cz: Stavovské divadlo

Reklama

Související témata:
Jana Preissová
Divadelní hra Ještě chvilku
Johanna Tesařová

Výběr článků

Načítám