Rokycany budou kontrolovat podnikatele, jak nakládají s odpady
Kostel Panny Marie Sněžné v Rokycanech, foto: Sokoljan, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=30596286
Kostel Panny Marie Sněžné v Rokycanech, foto: Sokoljan, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=30596286

Rokycany budou kontrolovat podnikatele, jak nakládají s odpady

2 března, 2024 0 Od Pavel Žižka
V Rokycanech berou odpady vážně. V minulých letech tu pracovali zejména na zefektivnění systému pro obyvatele. Nyní se zaměří na to, jak s odpady nakládají podnikatelé.

Pro podnikatele a firmy platí v odpadovém hospodářství jiná pravidla než pro obyvatele. Zatímco o odpady obyvatel se musí postarat město, ostatní původci odpadu jsou povinni mít svoje vlastní řešení likvidace odpadů. Všichni původci jsou přitom povinni odpad likvidovat v souladu se zákonem č. 541/2020 Sb., zákon o odpadech.
Je nutné si uvědomit, že mezi původce odpadu patří nejen velké firmy, ale i drobní podnikatelé (živnostníci). Původcem odpadu z hlediska zákona o odpadech jsou tedy i malé obchody, kadeřnictví, provozovatelé restaurací, různé kanceláře a pobočky firem, kavárny, účetní, topenáři, zedníci, instalatéři, zemědělci a mnoho dalších živností.
Velmi častým názorem při kontrolách bývá, že provozovna či drobný živnostník má svoji „černou popelnici“ na směsný komunální odpad a žádný jiný odpad neprodukuje. Majitelé provozovny například uvádějí, že si nosí odpad (plast, papír, sklo, kovy) domů do své nádoby, za kterou řádně platí nebo jej odkládají do kontejnerů na veřejných prostranstvích. Toto však není možné. Bez písemné smlouvy nesmí podnikatelé ani společnosti využívat odpadové hospodářství města (kontejnery na odpad, sběrné dvory, velkoobjemové kontejnery při jarním a podzimním svozu).
Odpadové hospodářství je důležitou součástí veřejné infrastruktury, a to jak z ekologického, tak ekonomického hlediska. Náklady na svoz a zpracování odpadů jak směsných, tak i těch tříděných se pro naše město stále zvyšují a není možné tolerovat neoprávněné využívání tohoto systému „černými pasažéry“.
Městský úřad Rokycany, Odbor rozvoje města, má ze zákona o odpadech pravomoc provádět kontroly, zda právnické a podnikající fyzické osoby využívají obecní systém pouze na základě písemné smlouvy s obcí a zda mají zajištěno převzetí odpadu osobou oprávněnou k převzetí daného druhu a kategorie odpadu podle tohoto zákona, viz § 147, písm. a) a b) zákona o odpadech.
V praxi to znamená, že pokud v provozovně úřad zahájí kontrolu dodržování povinností vyplývajících ze zákona o odpadech, bude chtít předložit smlouvy se společností, která odpad přebírá. A dále doklady (faktury, vážní lístky) o tom, že k předání odpadu skutečně došlo. Odpadem je myšlen jak směsný komunální odpad, tak i plastové odpady, papír, sklo a kovy. Pokud úřad zjistí vážná porušení zákona o odpadech, může přistoupit k sankcím.
zdroj: Mgr. Adriana Jarošová, MPA, Město Rokycany