Desítky dobrovolníků se vydaly uklízet okolí Labe v Ústí nad Labem

foto Lidé sbírají odpadky na břehu Labe, 2. března 2024, Ústí nad Labem.

Ústí nad Labem - Desítky dobrovolníků včetně rybářů nebo dobrovolných hasičů se dnes ráno vypravily uklidit okolí Labe v Ústí nad Labem. Mají v plánu vyčistit od odpadků a také naplaveného nepořádku po záplavách jak pravý, tak levý břeh. Loni sesbírali okolo šesti tun odpadu, letos očekávají kvůli zvýšené hladině v uplynulých měsících větší množství. ČTK to dnes řekl mluvčí Českého rybářského svazu Jan Skalský.

Fotogalerie

Lidé se setkali v osm ráno nedaleko mostu Dr. Edvarda Beneše na střekovské straně. Někteří dorazili vybaveni pytli na odpad, hráběmi a rukavicemi. Před zahájením úklidu vyslechli instrukce, občerstvili se a poté se rozdělili. Jedna skupina se vydala směrem na Svádov, druhá ke zdymadlům. Uklidit chtějí i okolí koryta ve Vaňově nebo v Krásném Březně a Mojžíři. Předpokládají, že to za jeden den stihnou, uvedl Skalský.

"Jedná se už o pátý ročník akce, kterou začala parta rybářů a už se z toho stala taková tradice," komentoval dnešní setkání Skalský. Odhadl, že uklízet přišlo asi 60 lidí. Ti se společně vyfotili, aby účast zdokumentovali. Každý rok je příchozích víc, akce tak získává na oblibě. Lidé dnes dorazili i přesto, že je deštivé počasí. Mluvčího těší, že jim není jejich okolí lhostejné a mají zájem o něj pečovat.

Rybářský svaz se na akci podílí propagací a odvozem odpadu. Mluvčí řekl, že rybáři mají povinnost odpracovat určitý počet hodin ročně. "Pokud je neodpracují, tak je zaplatí," uvedl mluvčí s tím, že někteří tak spojili příjemné s užitečným.

Uklízecí četa mnohdy narazí i na černé skládky, které trvá déle odstranit. Organizátor Jiří Knauer řekl, že během úklidu narazili dobrovolníci i na různé kuriozity, které podle něho patří spíš do ložnice než k vodě. Výjimkou pak nejsou například pohozené dětské kočárky, většinou ale narážejí na běžný nepořádek, jako jsou plastové obaly a lahve. "Pokud někdo k té vodě chodí jako my rybáři, tak je v přírodě rád bez odpadků a věcí, které tam nepatří," popsal důvod iniciativy Knauer.

Poprvé se dnes jako dobrovolnice vypravila pomoci s úklidem také Michaela Dymáková. O akci ji informovala její známá, která ve volném čase rybaří. S celou rodinou se vypravila k Labi i Radka Chladová z dobrovolného sboru hasičů Střekov. "Vím, že to je každý rok, ale měli jsme ještě malé děti, takže jsme nechodili, ale letos můžeme a chceme udělat dobrou věc," uvedla dobrovolná hasička. "Doufám, že uklidíme spoustu odpadků, neponeseme žádné pytle prázdné a také čekáme, že se seznámíme s novými lidmi," dodala.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 12.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je neděle 12. května 2024

Očekáváme v 17:00 19°C

Celá předpověď