Hlavní obsah

RECENZE: Dceřina kletba. Chytne a nepustí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znovu se vrací na Příbramsko, kde žije. Zločiny posílá opět vyšetřovat Tomáše Vyskočila a Honzu Richtera. Tereza Bartošová, povoláním lékařka, která se odreagovává při psaní detektivek, ve své třetí knize zkrátka vsadila na jistotu. Stejně tak volila její název. Dceřina kletba se inspirovala baladami Karla Jaromíra Erbena.

Foto: Motto

Obal knihy

Článek

Příběh začíná vlastně na policii. Tomáš Vyskočil se jednoho dne dozví o smrti svého kamaráda Radka, který ho krátce předtím poprosil o pomoc. Byl v tu chvíli evidentně zoufalý, ovšem než se stačili sejít, skonal.

V pětatřiceti letech, ve věku, který „ještě není na umírání“. Do nemocnice ho navíc přivezli z ulice, silně opilého, a tak se nikdo ani nepodivoval, že otravu alkoholem pár hodin nato nepřežil. Až na Tomáše.

Ten věděl, že přítel žil zdravě a alkoholu se spíš vyhýbal. Neváhá proto zajet do nemocnice, kde mu věci do sebe zdánlivě začnou zapadat. První zjištění je zřejmé: tohle byla vražda… Další přicházejí časem, třeba to, že pro někoho zdánlivě nevinný flirt může končívat velmi špatně. Zvláště pak, když potkáte jednu vychytralou blondýnu.

RECENZE: Smrt číhá na jarmarku. Málo vzrušující severská detektivka

Kultura

Bartošová rozehrává literární vyšetřování hned v několika rovinách. Využívá v něm i svých odborných lékařských znalostí. Vedle úkladného zločinu se věnuje rovněž dalším liniím příběhu. Díky důmyslné konstrukci děje jistě hraje se čtenářem osvědčenou hru, jíž prochází typická otázka: kdo tak asi chtěl, aby oběť zemřela?

Postupně do ní vkládá další a další figury, jimž nechybějí ani příležitost, ani motiv. Jejich myšlenkové pochody zachycuje věcně, bez velkých emočních gest. Ve vyprávění odehrávajícím se hlavně v Příbrami fungují všechny hladce. Od první do poslední stránky čtenáře jistě vedou k velkému finále. Jeho vyústění je překvapivé, nicméně uvěřitelné.

Máte-li chuť na dobrou českou detektivku, která vás chytne a nepustí, Dceřina kletba je právě pro vás. Nečekejte od ní tzv. norský styl, potoky krve, sexuální násilí… Nabídne vám naopak klid, milé postavy, klasický detektivní příběh, jenž vám umožní na pár hodin vypnout.

Tereza Bartošová: Dceřina kletba
Nakladatelství: Motto
Počet stran: 312
Hodnocení: 75 %

RECENZE: Pokojská je černobílý příběh, při němž se hlavní postavě drží palce

Kultura

Michaela Klevisová: V mých detektivkách krev neteče

Styl

Reklama

Související témata:
Kniha Dceřina kletba

Výběr článků

Načítám