Mramorová pomerančová bábovka (V)



Uf, tak dlouhou pauzu jsem tu ještě neměla. Doufám, že jste na mě nezanevřeli a stále se rádi vracíte ke starým, osvědčeným receptům. 


Ne že bych vůbec nefotila a nezkoušela nové recepty, ale holt ne vždy jsem s výsledkem spokojena nebo naopak spokojena jsem, ale nelíbí se mi fotky, jsou příliš tmavé atd., což je takový klasický problém zimních měsíců a já bohužel nechci dělat kompromisy a publikovat něco, za čím si 100% nestojím, jen aby něco bylo...


Dnes bych s vámi chtěla sdílet ještě takový zimní recept, voňavý po pomerančové kůře, ideální k horkému čaji či kávě a dece...



Mramorová pomerančová bábovka (V)


Pomerančová vrstva

  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
  • kůra z 1 bio pomeranče
  • 80 g třtinového/kokosového cukru
  • 50 ml řepkového oleje
  • 100 ml pomerančové šťávy
  • 100 ml vody


Kakaová vrstva

  • 170 g hladké špaldové mouky
  • 30 g raw kakaového prášku
  • špetka vanilkového prášku
  • 2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
  • 80 g třtinového/kokosového cukru
  • 50 ml řepkového oleje
  • 1/2 lžičky jablečného octa
  • 200 ml vody


Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Formu vymažeme a vysypeme, pokud nemáme silikonovou.


Začneme přípravou pomerančové vrstvy. Ve jedné míse smícháme špaldovou mouku s práškem do pečiva a pomerančovou kůrou. 


V hrnku prošleháme cukr s olejem, pomerančovou šťávou a vodou. Tekutou část vlijeme k sypké a zpracujeme. Odložíme stranou.


Na kakaovou vrstvu v míse smíchám mouku s kakaovým práškem, vanilkovým práškem a práškem do pečiva. V hrnku prošleháme řepkový olej s cukrem, jablečným octem a vodou. Tekutou směs přilijeme k sypké a zpracujeme v kompaktní hmotu.


Bábovkovou formu budeme střídavě plnit světlým a tmavým těstem. Ještě pomocí vidličky "prohrábneme", abychom získali pěkné mramorování.


Dáme péct do předehřáté trouby zhruba na 45 minut. Pomocí špejle budeme kontrolovat, jestli je hotová. 



0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za komentář :-)