Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Perníková chaloupka, recepty, tipy, praktické postřehy. • Překvapení pro předškolní děti. • Perníková chaloupka není na okrasu, je pro děti. • Perník na chaloupku by měl být chutný. • Pečete vynikající perníčky? • Upečte stejně perníkovou chaloupku. • Co budou děti „loupat“ z nalezené chaloupky? • Samé dobré věci. •

perníková chaloupka
JAK UPÉCT PERNÍKOVOU CHALOUPKU. Návod na výrobu perníkové chaloupky pro začátečníky. Jak a čím perníkovou chaloupku ozdobit? Inspirujte se. Foto: receptar

Upeču malému kamarádovi Perníkovou chaloupku

Když drazí nejdražší přátelé přijali pozvání k několikadennímu pobytu v těch našich „slepičích“ horách, měla jsem hned jasno: Aby se tu jejich tříletý klouček nenudil, upeču a postavím mu perníkovou chaloupku. Dítě je právě v tom nejlepším věku na pohádky. Jednou prý už dostal perníkovou chaloupku koupenou v IKEA. Nyní ho bude čekat chaloupka „pořádná“ ‚(při vší úctě k švédskému řetězci).

  1. Perníkovou chaloupku vyrábíme pro děti. Nikoliv jako maminčin bytový doplněk k vytvoření vánoční atmosféry!
  2. Perníkovou chaloupku děti / dítě nedostává, ale nachází ji. Asi není třeba umisťovat chaloupku někam do přírody (do lesa). Postačí prázdný pokoj. Nebo vhodné místo u lůžka dítěte. Chaloupka bude „nalezena“ po procitnutí.
  3. Děti mají právo s chaloupkou naložit podle vlastní vůle. Počítejme s tím. Nalezená chaloupka okamžitě utrpí, a bude postupně trpět čím dál víc. Stále si opakujme: Chaloupka byla vyrobena pro děti, nikoliv „pro parádu“. Ústřední zápletka přeci říká: „Kdopak mi tu loupe perníček…?“
  4. Třebaže děti učíme, že „jídlo není na hraní“, chaloupka má výjimku. Děti mají z chaloupky radost, a tak ji do svých her zapojí.
  5. Děti z chaloupky odlupují („loupou“) dle svého výběru. Jestliže dospělí dostanou chuť na kousek chaloupky, požádají majitele (nálezce), děti. Komín, pařez, kus plotu, okenice… Nedemolují chaloupku svévolně. Ani z důvodu, že jsou dospělí, a tak mohou.

Perník na chaloupku by měl chutnat

Chtěla jsem, aby byl perník na chaloupku chutný. Nemám v oblibě domácí těsto, z něhož se na svátky podomácku vykrajují drobné tvary a zdobí se bílkovou polevou. Nechutná mi, cítím z něj používanou jedlou sodu. Nelíbí se mi ani jeho konzistence na lomu. Jsou to podle mne perníčky, není to perník. Pocházím totiž z Pardubicka. I když mám Pardubice v rodném listě uvedeny pouze coby místo narození. V mém dětství se perník kupoval, nepekl se doma. Byl měkký, vyšší, porézní, jeho chuť mám stále na patře.

Chutnal stejně, ať z něj bylo vyrobeno cokoliv (slepovaný dortík, srdce, anebo chaloupka). A ať byl vyroben v kterékoliv provozovně (v celém Východočeském kraji). Takže z toho plyne, že na výrobu tvarovaného perníku musela existovat celostátní norma! V dobách eufemisticky zvaných „retro“ to jinak nemohlo být. Co šlo na prodej, na to musela být státní norma.

No jasně, že existuje! Stačí hledat a chtít nalézt!

perníková chaloupka - ČSN, někdejší oborová norma, perníková chaloupka podle ČSN
NĚKDEJŠÍ OBOROVÁ NORMA 651216 pro výrobu medového (perníkového) těsta určeného k výrobě cukrářských výrobků. Foto: receptar

Přečetli jste si? A co tomu říkáte? Já tušila, že to nebude jen tak. A nikdy to s perníkem „jen taknebylo. Však proto byla výroba perníku odpradávna samostatným pekařským odvětvím.

  • Pekaři pekli chleba, housky a koláče.
  • Cukráři nabízeli kremrole, dorty a indiány.
  • Ale perník vyráběli perníkáři (a protože jich bylo málo, se sortimentem jezdili po poutích a jarmarcích).

To jen my dnes chceme dokázat všechno, pokud možno bez velkého učení. Postačí nám pouze: „Receptík, prosím!“

RECEPT NA CHALOUPKY, který se v československých domácnostech používal od roku 1952. Zdroj: Vaříme chutně, zdravě, hospodárně. Foto: receptar

Těsto vlastní „konstrukce“

Nebudeme ten „receptík“ hrotit. Perník doma peče skoro každý. Tak doporučuji, aby si každý vyrobil těsto na chaloupku podle svého ověřeného receptu na „perníčky„. Těsto, které má vyzkoušené. Já mohu snad pouze napsat recept na těsto, z něhož jsem chaloupku vyrobila sama. Nikoho nenabádám, aby mne následoval.

  • 500 g hladká mouka špaldová
  • 100 g cukr hnědý třtinový
  • 2 celá vejce
  • půl balíčku perníkového koření (asi 10 g, plná polévková lžíce)
  • půl kávové lžičky sody bikarbony
  • 110 g meruňkového jamu
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje
Čtěte také:  Celerový salát a obložené chlebíčky s celerovým salátem, mangem, broskví, se sýrem a s ořechy

Protože jsem neměla energii / čas invertovat cukr (viz oborová norma), množství cukru v těstě jsem razantně snížila, a použila cukr hnědý (místo kuléru). Nepoužila jsem med, zato značné množství (třetinu zavařovací sklenice, 110 ml) doma vařeného meruňkového džemu.

BTW, meruňkový džem je „pátá kolona“ pardubického perníku. Pak už jsem neměla obavy použít jako kypřidlo sodu bikarbonu (kyselina citronová z džemu hydroxid neutralizuje a pak nebude z těsta chuťově poznatelný).

Těsto jsem nechala týden odpočívat v uzavřené plastové krabici (naše domácnost není vybavena dřevěnými dížemi).

perníková chaloupka, gingerbread house, hänsel und gretel
PERNÍKOVOU CHALOUPKU, gingerbread house, (Hänsel und Gretel) znají děti z celé Evropy (i jinde). Foto: pixabay.com

Chaloupka svádějící k hrám

Protože v mých představách přetrvávala perníková chaloupka tak ji nakreslil Jiří Trnka, chtěla jsem vidět, jaké chaloupky se připravují v současných domácnostech. Nejprve jsem se podívala do české verze obrázkového vyhledávače. Těch chaloupek tam je k nalezení! Úhledné, něžné, romantické, sněhem třpytivé, pečlivě vyzdobené. Samá krása. Jenomže pro tříletého chlapíka to moc není.

Nevadí, podívám se do zbytku Evropy. Vždyť gingerbread house, respektive pohádku Hänsel und Gretel zná celý svět (zasažený západní kulturou). Nahlédla jsem do nadnárodní free fotobanky pixabay.com a moje duše zaplesala. To bylo obrázků!

„Ano, takovou chaloupku chci postavit! Žádné estetično! Chci chaloupku barevnou, skoro až nevkusně vyzdobenou, o to víc lákavou! Chaloupku, z níž lze stále něco odlupovat a pomlsávat: bonbony, mandle, cukrátka, oříšky, postavičky, stromky, kytky… Chaloupku, kolem níž se něco děje, anebo se může dít!

A klouček ji bude mít zcela k dispozici (za vlídného dohledu, samozřejmě).

perníková chaloupka a Zora Olomouc
ZORA OLOMOUC, podniková prodejna v areálu čokoládovny. Obrázek z portálu zkraju. cz. Foto: receptar

Každý kraj má svou „Zoru“

Pro stavební materiál jsem nejela do Polska (jak je u nás v kraji zvykem), ale do Olomouce. Vlakem, autobusem, tramvají i vozem se snadno dostaneme k olomoucké Zoře. V části čokoládovny, která je přístupna z chodníku i z parkoviště, je zřízena podniková prodejna. Sice do ní vodím většinu návštěv, ale sama ji neprávem „moc ráda nemám“. Proč? Protože nemám silnou vůli.

V nestandardních obalech tam na váhu prodávají maličko „esteticky“ nezdařené výrobky. Ach, to je výběr! Plněné bonbony (pralinky), čokoládové tyčinky (kaštany), krájený nugát, mocné tabulky čokolády (například Studentská pečeť), pokaždé i něco sezonního. Tentokrát to byly arabesky, v čokoládě máčené útvary z ovocného želé, naprosto famózní a docela přírodní chuti.

Výběr stavebního materiálu na chaloupku se stal dostatečným alibi k nákupu plného batohu čokoládových specialit.

  • Do olomoucké Zory to je pro většinu mlsalů trochu z ruky. Ale třeba máte někde ve svém regionu podobné „zázračné místo„?
perníková chaloupka šablona, nákres
PERNÍKOVOU CHALOUPKU si dle svých schopností předem načrtneme. Ilustrační obrázky: pixabax.com

Projektová dokumentace

Bez plánku nepostavíme ani kozí chlívek, natož perníkovou chaloupku. V současné době není naprosto žádný problém sehnat „plánky“ na její stavbu:

  • Nejjednodušší cestou je zastavit se v papírnictví, plán perníkové chaloupky koupit a vystřihnout.
  • Nebo tvar a rozměry navrhnete sami podle vlastní představivosti.
  • Případně si plánek vyberete z mnoha výkresů zveřejněných na internetu, a to v české, německé i anglické verzi.
  • Plánky si vytiskněte, díly vystříhejte a pomocí lepicí pásky lehce sestavte. Bude-li velikost vyhovovat, víc starostí s projektem nebudete mít.
  • Na závěr je vhodné nakreslit si si „perspektivu“. Dle svých schopností lehce načrtnout umístění stavby na pozemku, celkovou situaci kolem chaloupky. (Rozmístění stromů, plotu, chodníku, postaviček…)
Čtěte také:  Tajemství dobré snídaně. K ovocnému salátu pomerančová zálivka s vanilkou. A každý den bude jako nový

Tak už mám všechno: Těsto (plus kousek jiného těsta na doplňky), vystříhané šablony, doplňkový stavební materiál (ořechy, semínka, lentilky, pralinky, nugáty), váleček a lišty, anebo nastavitelný váleček. Plechy, pečicí papír, vykrajovátka.

perníková chaloupka díly
STAVEBNÍ DÍLY z perníkového těsta. Nezapomenout na okénka a vstupní dveře! Foto: receptar

Panelárna v akci

Tuhé perníkové těsto jsem vyválela na sílu asi 12 milimetrů. Silnější, než se vyvaluje na vypichované perníčky. Bylo nutno vyrobit:

  1. Dvě nosné boční zdi (v nich případná okénka a dveře)
  2. Dvě štítové zdi.
  3. Dva pláty na sedlovou střechu.
  4. Pozemek (vyválela jsem silnější než panely na stavbu).

Rovnoměrné síly plátu se docílí tím, že váleček vedeme po vodicích lištách (váleček dosedá na stejně vysoké lišty, mezi nimi je plocha těsta). Anebo použijeme nastavitelný váleček, který už není ničím mimořádným a domácnosti jím bývají vybaveny.

Panely a pozemek jsem uložila na plech vystlaný pergamenem. Při 160 °Celsia jsem je upekla.
V pečení se bude pokračovat.

perníková chaloupka recept
DOPLŇKY perníkové chaloupky můžeme upéct z malého kousku chutného lineckého těsta. Foto: receptar

Vybavenosti extravilánu

V lednici jsem měla odložený zbytek těsta z vánočního pečení (linecké kakaové). Vyválela jsem je na tenčí plát a vykrájela z něj „materiál“ k doplnění intravilánu (panáčci, zvířátka, stromky, trámy…). Když nebude upotřeben na stavbu, bez potíží to později sníme.

Poslední bezprostředně přípravnou prací bylo připravit maltu. Vyrobila jsem ji lehkým vyšleháním vaječného bílku a moučkového cukru. Rozdělila jsem ji dva dvě části: do jedné jsem zašlehala pár kapek citronu, do druhé čajovou lžičku šťávy z naložené aronie. Polevu je vhodnější mírně vyšlehat (šlehačem), než pouze utřít vařečkou v misce. Šlehaná poleva zůstane porézní, při konzumaci není tak tvrdá

  • Přestože „pardubické“ chaloupky mého dětství bývaly polity čokoládou, a pak teprve zdobeny, čokoládu jsem tentokrát vynechala. Protože jsem v minulosti už nějakou tu „chalupu“ zrobila, pamatuji si dobře, že s panely politými čokoládou se hůř pracuje (čokoláda se rozpouští pod prsty, rozmazává se).
perníková chaloupka návod
STŘECHA PERNÍKOVÉ CHALOUPKY skýtá velký prostor ke zdobení. Foto: receptar

Do úzkého zdobicího sáčku jsem nabrala trochu růžové „malty“ a tenkým pramínkem jsem naznačila taškový pokryv. S detaily jsem si nelámala hlavu – děti mají představivost dostatečně vyvinutou, náznak krytiny postačí. Do mokré polevy jsem přilepila nějaké oříšky a semínka. Původně jsem si představovala, že na střechu položím půlky jader vlašáků. Ale zjistila jsem, že budoucí majitel vlašáky nemá rád.

Střešní krytinu lze vyrobit také z plochých bonbonů (lentilky, lipo, čokoládové pecky…). Hlavně, aby bylo podle scénáře co loupat. Jeníček přeci začal od střechy.

vánoční perníková chaloupka
GRAFFITI NA CHALOUPCE. Vytvořeno po domluvě s rodiči budoucího majitele (připraveno na „zásah PAW“). Foto: receptar

Jestliže projekt předpokládá nějakou zásadní úpravu zdí, je k tomu čas. V tomto případě jsem polevou trochu pojednala štítové zdi. Zadní fasáda bude sloužit ke hrám. Rodiče chlapce mě trochu navedli: Hošíček nyní prožívá období PAW Patrol, Tlapkové patroly. A nejraději si hraje na integrovaný záchranný systém (hasiči, záchranka, policie). Zadní stěnu perníkové chaloupku tedy jako „poničili vandalové“. Dál ať si to PAW Patrol vyřeší sama.

Perníková chaloupka: Stavba povolena

Když zaschla omítka na stěnách (zároveň to byla kontrola kvality tuhnutí spojovacího materiálu), mohla započít stavba. Nejprve jsem sestavila a cukrovou polevou slepila obvodové zdivo. Abych zabránila zhroucení (než malta vytvrdne), panely chaloupky jsem pospojovala párátky.

jak upéct perníkovou chaloupku
OBLÍBENÉ LENTILKY posloužily na vyplnění škvír vzniklých nerovností dílů střechy. A co víc – Jeníček s Mařenkou budou mít další lákadlo k odlupování. Foto receptar

Vzhůru, tesaři, do výše střechu zvedněte!

Na dobře zatvrdlou základní stavbu jsem zvedla obě křídla sedlové střechy. Protože perníkové díly nebyly zcela rovné, vznikly škvíry. Ty jsem „elegantně“ vyplnila lentilkami. Neznám dítě, které by lentilky nemělo rádo. Jen ať nálezci chaloupky mají co loupat, jen ať si „dají do nosu“. Po zatuhnutí střešních křídel jsem do sójového špalku (suku?) nožem vyřízla klín a na hřeben zasadila „komín„. Že byl nakřivo? A komu by to mohlo vadit?

jak vyrobit perníkovou chaloupku
PERNÍKOVÁ CHALOUPKA BUDE ATRAKTIVNĚJŠÍ po instalování „lahůdkových“ ozdob. Musejí ovšem být snadno odloupnutelné, Foto: receptar

Designer s laskavým srdcem

Poslední práce jsou velmi příjemné. Vždyť i dospělí si při nich budou hrát. Kéž při té práci myslí na maličké. Kéž chaloupku vyzdobí jenom tím, co mají děti rády!

  • Kruhové okenní průřezy jsem osadila kulatými arabeskami (želé v čokoládě).
  • Okna jsem rozsvítila žlutými lentilkami.
  • Za chalupu jsem vysadila stromečky z lineckého těsta.
  • Usadila (sójový) špalek na dřevo. Na něm pár rozinek (polínka).
  • Za špalkem postával linecký medvídek s bříškem z půlky pralinky. Co tam dělal?
  • Před chaloupku jsem postavila zídku z nugátů a na ni položila poleno (vánoční čokoládová šiška ze Zory).
  • Nad vchodovými dveřmi se usadily sovy (nějaké žvýkavé ovocné bonbony).
  • Světlíky na střeše z řezů banánků v čokoládě.
  • Okna jsem zasklila hnědou a bílou čokoládou.
  • Kde bylo třeba, nasadila jsem okenice (kolečka perníku a řez sójové hmoty)
  • A pak – Kdo to tam je? Z hrsti piškotů jsem vytvořila světlou hmotu, formičkou na úly vytlačila několik kuželů, naplnila je oříškovým krémem a částečně smočila v čokoládě. Zobák (nebo pusa?) z kousků lentilek, na křídla z mandlí jsem zapomněla. Takže tučňáci právě tak jako nějaké jiné postavičky. Jakékoliv. Však on je hoch identifikuje nejlépe.
  • Vysela jsem trávník (hned rozkvetl zbytky malty).
  • Zkontrolovat pevnost a vytáhnout jistící párátka!
  • Hotovo.
perníková chaloupka pro začátečníky
PERNÍKOVÁ CHALOUPKA čeká na Janička a Mařenku, Hänsel und Gretel a na všechny děti, které se chtějí zapojit do hry. Foto: receptar

Dopadlo to výborně…

Návštěva přijela pozdě večer, chlapec byl hned uložen. Perníková chaloupka byla nastražena tak, aby ji ráno po probuzení hned uviděl. A pak to bylo opravdu jako podle scénáře.

  • Překvapení – Údiv – Zvědavost – Radost.
  • Zvědavost – Mlsná chuť – „Kdopak mi tu loupe perníček?“ – Tradiční odpověď: „To jen větříček“.
jak udělat perníkovou chaloupku
RUINY PERNÍKOVÉ CHALOUPKY mizely rychle, protože perník byl chutný. Foto: receptar

Pak podle plánu přijela Tlapková patrola, Marshall začal hledat vandaly….Ne nebudu zahlcovat dětinkostmi. Pro mne bylo důležité, že:

Čtěte také:  Bramborový salát bez majonézy: Vídeňský, recepty Mistra Vrabce, podle norem a další

1. Chaloupka fungovala tak, jak měla (neomrzela, chlapec ji po dobu pobytu u nás zahrnul do svých her a neobvyklého pomlsávání).

2. A za druhé, že samotný stavební materiál (perník) byl měkký a chutný. A že jej děcko jedlo se spontánním „apetýtem“. Ne, aby dloubal pouze čokoládu a jiné ozdoby (i když to měl „dovoleno“). I kus střechy s mlékem si dal dle vlastní volby ke svačině.

perníková chaloupka šablona, díly, zbytek, jak využít
ZBYTEK PERNÍKOVÉ CHALOUPKY se okamžitě stává ceněným materiálem. Nastrouhaný (i s maltou!) poslouží jako sypání ovocných knedlíků, do závinů nebo ovocných buchet. Foto: receptar

Téma doby: Udržitelnost

Definitivní zbytky perníkové chaloupky nepřijdou nazmar. Poslouží v kuchyni jako perník technický. No, ten na strouhání. Strouhaným perníkem se sypou ovocné knedlíky, strouhaný perník se používá do pečeného ovocného závinu, anebo se přidává do náplně rebarborových buchet.

No, vida. To jsme si té chaloupky všichni hezky užili.

Zdroje: Hansel und Gretel, Brüder Grimm; O perníkové chaloupce, B. Němcová; ON 651218 Medové (perníkové) těsto; Vaříme chutně, zdravě, hospodárně 1952

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2024/03/pernikova-chaloupka.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2024/03/pernikova-chaloupka-150x150.jpgreceptarMOUDRÉ RADY MAKOVICERECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAVánoční cukrovíjak ozdobit perníkovou chaloupku,jak udělat perníkovou chaloupku,jak upéct perníkovou chaloupku,jak vyrobit perníkovou chaloupku,perníková chaloupka kitchenette,perníková chaloupka návod,perníková chaloupka postup,perníková chaloupka pro začátečníky,perníková chaloupka recept,perníková chaloupka šablona,perníková chaloupka vánoce,vánoční perníková chaloupka recept,vánoční receptyPerníková chaloupka, recepty, tipy, praktické postřehy. • Překvapení pro předškolní děti. • Perníková chaloupka není na okrasu, je pro děti. • Perník na chaloupku by měl být chutný. • Pečete vynikající perníčky? • Upečte stejně perníkovou chaloupku. • Co budou děti 'loupat' z nalezené chaloupky? • Samé dobré věci....Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.