Před 200 lety se narodil zakladatel moderní hudby Bedřich Smetana. Jaký byl jeho soukromý život?

Je tomu přesně 200 let od narození Bedřicha Smetany, jednoho z nejvýznamnějších českých hudebních skladatelů. O jeho dílech bylo již napsáno mnohé, Smetanův soukromý život také není tajemstvím. Kdo byly jeho osudové ženy a jaký na něj měly vliv? 

Maminka z muzikantské rodiny 

Vztah k hudbě byl u Bedřicha Smetany jeho rodiči pěstován již v útlém dětství. Velký vliv na malého chlapce měla v tomto ohledu jeho maminka Barbora, rodným příjmením Lynková. Ta totiž pocházela z muzikantské rodiny, jejím příbuzným byl hudební skladatel Jiří Ignác Linek, který komponoval především chrámová díla. Za svůj život vytvořil stovky skladeb těšících se velké oblibě. Samotný Bedřich Smetana měl tedy hudbu v genech a již odmalička nakročeno stát se také skladatelem. Už v pěti letech se učil hrát na housle a na klavír, v pouhých šesti poprvé veřejně vystupoval.  

První manželka Kateřina 

Svou budoucí manželku poznal Bedřich Smetana ještě jako dítě, a to v Jindřichově Hradci, kam se s rodinou v roce 1831 přestěhoval. Rodina Smetanova se v tomto jihočeském městě přátelila s rodinou Kolářovou, z níž právě pocházela Smetanova pozdější žena. Dvojice se do sebe zamilovala však o několik let později, než se poprvé setkala. V dětství ani během studentských let si Bedřich na Kateřinu Kolářovou nemyslel. Naopak prožíval jiné krátké studentské lásky, jednu například se svou sestřenicí. Té, Aloisii Smetanové, kterou všichni v rodině oslovovali jako Luisu, Smetana složil jednu ze svých prvních skladeb – Louisinu polku. 

Láska Bedřicha k Aloisii však neměla dlouhého trvání, brzy se mladík zamiloval do Kateřiny Kolářové, o níž už byla řeč. Dvojice spolu udržovala milostný poměr prokazatelně od roku 1842, ale teprve v roce 1849 se vzali. S Kateřinou spojovala Bedřicha kromě lásky jednoho k druhému také láska k hudbě, Kateřina totiž rovněž výborně hrála na klavír. Zatímco vlastní rodina Bedřicha Smetanu v jeho dalším hudebním směřování příliš nepodporovala (raději by ho viděla na univerzitních studiích či na pozici úředníka), rodina Kolářova mu byla oporou. Dokonce mu domluvila studium hudební kompozice u významného hudebníka Josefa Proksche v Praze. Manželství Bedřicha s Kateřinou trvalo deset let, v roce 1859 Kateřina zemřela na tuberkulózu. 

Druhá manželka Bettina 

Jenom pár měsíců po smrti manželky Kateřiny poznal Smetana další ženu svého života, Barboru Ferdinandiovou. Té nikdo neřekl jinak Betty či Bettina. Dvojici seznámil bratr Bedřicha Smetany, Bettina byla jeho švagrovou. V červenci roku 1860 se Bedřich a Bettina stali manželi. Ještě před svatbou skladatel napsal pro svou nastávající na důkaz lásky skladbu, kterou nazval Bettina polka. Svou druhou manželku měl Smetana zřejmě tak moc rád, ona však jeho city neopětovala. Po pár letech začali žít manželé odděleně, čímž Smetana značně trpěl, a to zvlášť v době, kdy se stále zhoršoval jeho zdravotní stav. 

Dcery 

Žena Kateřina porodila Smetanovi čtyři dcery, otce však přežila jediná z nich – Žofie. Úmrtí tří dcer nesl skladatel velmi těžce, zvlášť se nemohl smířit se smrtí Bedřišky, která po něm zdědila nejenom jméno, ale také hudební talent. Té věnoval jednu ze svých významných klavírních skladeb. 

S jedinou žijící dcerou z prvního manželství Žofií Bedřich Smetana udržoval dobré vztahy až do své smrti, ke konci života u ní a jejího manžela bydlel v myslivně v obci Jabkenice. Zde v ústraní se snažil vyhnout probíhajícím konfliktům s kolegy v hudební branži, navíc ho již tehdy sužovaly zdravotní potíže a finanční problémy. Dcera se mu v těchto těžkých chvílích stala velkou oporou. 

Libretistka Eliška Krásnohorská 

Důležitou roli hrála v životě Bedřicha Smetany Eliška Krásnohorská, která se stala jeho blízkou přítelkyní i libretistkou skladeb v době, kdy již neslyšel. Krásnohorská Smetanovi v nelehkých časech hluchoty i finanční tísně velkoryse pomáhala. Nejenom, že ho jako skladatele nezatratila po jeho ztrátě sluchu, ale nechtěla za svou práci ani zaplatit, protože moc dobře věděla, že její přítel nemá peněz zrovna na rozdávání. Bez Elišky Krásnohorské by nevznikly Smetanovy opery, jako je Hubička, Viola nebo Tajemství. 

Související

Elena Gazdíková v operetě Vinobraní (foto: Jan Procházka)

Moravské divadlo Olomouc chystá slavnostní koncert k výročí republiky

Olomouc - Letošní rok je pro Českou, potažmo Československou republiku ve znamení hned několika kulatých výročí. K oslavám se přidává i Moravské divadlo Olomouc, které přichystalo koncert ke stému výročí vzniku Československé republiky. V podání sólistů a sboru opery a operety a za doprovodu orchestru Moravského divadla zazní ukázky z děl Antonína Dvořáka a Bedřicha Smetany, slovenskou tvorbu bude zastupovat Eugen Suchoň.

Více souvisejících

Bedřich Smetana

Aktuálně se děje

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy