Chuck Norris a Bruce Lee ve filmu Cesta draka (1972)

Chuck Norris a Bruce Lee ve filmu Cesta draka (1972) | foto: © Golden Harvest Company

TELEVIZIONÁŘ: Boj legend. Bruce Lee a Chuck Norris zápasí v Cestě draka

  • 3
Stanice Prima Cool v neděli připomene vrcholnou fanouškovskou lahůdku, plně autorský film legendy kung-fu filmů Bruce Leeho nazvaný Cesta draka.

Jeho děj se odehrává v Římě, kam Lee coby titulní hrdina přijíždí na výpomoc v rodinné restauraci, ovšem namísto kuchyňských prací jej čeká souboj s mocnou mafií, která si podnik jeho příbuzných vyhlédla.

Koloseum, jež hostí památný závěrečný souboj hlavní postavy s ústředním padouchem, ve skutečnosti Leeho dlouholetým kamarádem Chuckem Norrisem, sice vyrostlo v hongkongských ateliérech, protože římské úřady natáčení v historické památce zakázaly a štáb v jejím okolí stihl potají jen pár záběrů, ale jinak se exteriéry točily v Itálii.

I po 40 letech se svět ptá, jak zemřel král kung-fu Bruce Lee a jeho syn

Režie se poprvé ve své kariéře ujal sám Bruce Lee, který se pravidlům klíčové filmařské profese učil podle knih. Kromě toho daboval téměř všechny anglicky mluvící postavy, nicméně nejvíce péče věnoval právě přípravě slavné bojové scény s Norrisem; zabrala mu pětačtyřicet hodin a choreografické poznámky k ní tvořily čtvrtinu scénáře.

Traduje se, že se Chuck Norris, který byl tehdy úřadujícím americkým mistrem v karate, zeptal Bruce Leeho, jestli si troufá bojovat se šampionem. „Ne, já hodlám šampiona zabít,“ odvětil jeho kolega.

Rok po premiéře Cesty draka Bruce Lee zemřel, předpokládá se, že na následky četných zranění hlavy, jeho vrstevník a šestinásobný mistr světa v karate Norris zanedlouho oslaví 84. narozeniny a stále občas točí. Nejnověji jeho filmografii doplní akční sci-fi Agent Recon a komediálně laděný příběh Zombie Plane, v němž si populární Chuck Norris zahrál sám sebe: už podruhé za svou kariéru.