Premier League - souhrn 27. kola: Arsenal si zařádil v Sheffieldu

02.03., 18:01, aktualizováno 04.03., 22:56
Komentáře a souhrny
Kai Havertz (© AFP)

Probíhající kolo nepřineslo žádné změny na čele, Liverpool udolal Nottingham a Manchester City otočil derby proti United. Arsenal v pondělí deklasoval venku Sheffield United, o pět branek se postaral už v prvním poločase. Vedoucí trio tak je v tabulce stále v rozmezí dvou bodů.

Sheffield United - Arsenal FC 0:6

04.03.2024 21:00

Góly: 5. Martin Ødegaard, 13. Jayden Bogle (vl.), 15. Gabriel Martinelli, 25. Kai Havertz, 39. Declan Rice, 58. Ben White

Arsenal dokonale potvrdil ligovou formu a ve 27. kole Premier League rozstřílel Sheffield United 6:0. Někteří fanoušci se na stadionu příliš neohřáli, jelikož ho opouštěli již po 15 minutách, kdy obstaral třetí přesný zásah favorita Gabriel Martinelli. Kanonýři ale nepolevili a díky dalším třem trefám dosáhli na rekord anglických profesionálních soutěží v novodobé historii, když jako první tým vyhráli tři po sobě jdoucí venkovní duely alespoň pětibrankovým rozdílem.

Konkurenti Gunners v boji o titul sice neměli o uplynulém víkendu snadnou práci, nakonec však Manchester City i Liverpool vyhráli, což Kanonýry dostalo pod tlak. Jejich šance do duelu v Sheffieldu, ale obecně také do celého závěru sezony, zvyšovaly návraty uzdravených hráčů. Na druhé straně The Blades se neměli prakticky čeho chytit, jelikož v předchozích třech domácích zápasech napříč soutěžemi inkasovali hrozivých 15 branek.

Rozpoložení obou týmů demonstrovala úvodní ofenzivní akce hostů, při níž pláchl Bukayo Saka a trefil břevno. Kanonýři se i nadále hnali dopředu a v páté minutě otevřeli skóre. Postaral se o to kapitán Martin Ödegaard, jehož našel v ideální pozici uvnitř vápna Declan Rice. Ten sice přihrával zleva, nicméně Sheffield hořel zejména na straně, kterou bránil bývalý hráč Londýňanů Auston Trusty. Rodáka z Pensylvánie ve 13. minutě už poněkolikáté snadno předčil Saka a nastřelil balon před bránu, odkud si ho srazil do vlastní sítě Jayden Bogle. A když hned vzápětí Martinelli překonal po narážečce s Jakubem Kiwiorem gólmana potřetí, řada diváků opouštěla stadion. Brazilec posléze obral soupeře o míč, a ačkoliv byl tvrdě zastaven, vlétl do vápna Kai Havertz a křižnou ranou skóroval. Ani to ovšem nebylo do poločasové přestávky vše, dominantní Saka si ve 39. minutě vybral Rice a ten dal razítko na svou dosud nejgólovější sezonu v kariéře.

Svěřenci Mikela Artety vládli na trávníku i po změně stran. O jejich pohodě svědčila trefa Bena Whitea, který jakožto ortodoxní pravák těsně před odehranou hodinou hry propálil Iva Grbiče levou nohou. Kaňkou na jinak dokonalém výkonu hostů bylo pouze zranění Martinelliho, jenž odkulhal s pochroumaným kotníkem. Vystřídal ho uzdravený krajan Gabriel Jesus. A právě ten mohl být autorem poslední branky, v 82. minutě ale proti jeho obstřelu vytáhl svůj nejlepší zákrok zápasu Grbič.

Arsenal si tak splnil povinnost a dominantně odpověděl na víkendové výhry konkurentů. V příštím kole přivítá 9. března Brentford, Sheffield se představí tentýž den v Bournemouthu.

Více informací k zápasu

Manchester City - Manchester United 3:1

03.03.2024 16:30

Góly: 56. Phil Foden, 80. Phil Foden, 90+1. Erling Haaland - 8. Marcus Rashford

Fotbalisté Manchesteru United zaznamenali ve 27. kole Premier League porážku 1:3 s Manchesterem City. Domácí Citizens měli v utkání jasně navrch, nicméně prvním úspěšným střelcem se stal již v osmé minutě Marcus Rashford, jenž se prezentoval krásnou ranou z dálky. Podobně pohledný gól ovšem zaznamenal po změně stran také Phil Foden. Anglický reprezentant navíc 10 minut před koncem základní hrací doby skóroval podruhé a opětovně přiblížil úřadujícího mistra na rozdíl jednoho bodu za Liverpool.

Do manchesterského derby šel již tradičně jako favorit celek s bleděmodrými dresy. V obou táborech však s posledními výkony mohla panovat spokojenost. Rudí ďáblové totiž v novém roce prohráli pouze s Fulhamem a naposledy navíc postoupili do čtvrtfinále FA Cupu. Stejný počin se povedl i Citizens, kteří s nemalým příspěvkem Erlinga Haalanda a Kevina De Bruyneho smetli Luton.

Šlágr kola rozehráli lépe hostující United, kteří šli již po osmi minutách do vedení. Dlouhá rozehrávka Andrého Onany doletěla až na nabíhajícího Bruna Fernandese, jenž ji skvěle převzal a následně předložil míč do střelecké pozice pro Rashforda. Ten vypálil ze střední vzdálenosti okamžitě z první a nechytatelný projektil se po cestě do sítě ještě otřel o břevno. Tempo hry však udávali především Citizens, z čehož vyplynuly dvě obrovské příležitosti Fodena. Ve 33. minutě pálil z voleje Rodri a hostující tým zachránil od pohromy Onanův tygří skok k pravé tyči. V závěru úvodního dějství trestuhodně zahodil stoprocentní šanci Haaland, který volej z malého vápna poslal jen nad břevno odkryté brány. Rudí ďáblové byli prakticky celý poločas pod permanentním tlakem, přesto odcházeli do kabin s jednogólovým náskokem.

Úvod druhého poločasu nabídl stejnou podívanou jako ten první. Pět minut po změně stran se mohl mezi střelce zapsat Jérémy Doku, jeho ztečovaný pokus však Onana vyškrábl. Manchester City se dočkal zaslouženého vyrovnání v 56. minutě, kdy si Foden navedl míč do středu hřiště a prudkou ranou do horní části brány nedal Onanovi žádnou šanci. Po gólu anglického reprezentanta pokračovalo vytrvalé obléhání branky Red Devils, žádné velké příležitosti však dlouho nepřicházely. Až v 80. minutě si právě Foden krásně narazil s Julianem Álvarézem a střelou na zadní tyč překlopil zápas na stranu hráčů v modrých dresech. V závěru utkání ještě zpečetil dominantní výkon domácích třetím gólem Haaland po obrovské chybě v rozehrávce United.

Citizens tak zvládli i derby a příští ligové kolo je čeká 10. března, kdy svedou pikantní souboj s Liverpoolem. Rudí ďáblové o den dříve přivítají Everton.

Více informací k zápasu

Burnley FC - AFC Bournemouth 0:2

03.03.2024 14:00

Góly: 13. Justin Kluivert, 88. Antoine Semenyo

Fotbalisté Bournemouthu porazili ve 27. kole Premier League na neoblíbeném Turf Moor domácí Burnley 2:0, a přerušili tak nelichotivou sérii sedmi po sobě jdoucích ligových utkání bez výhry. Na dlouho očekávaném úspěchu Cherries měl lví podíl Justin Kluivert, když ve 13. minutě po vzoru svého otce potrestal laxní defenzivu soupeře. Naopak svěřenci Vincenta Kompanyho zvítězili v této sezoně před vlastními fanoušky jen jednou, a nepodrželi tak svého trenéra, o jehož případném vyhazovu se v posledních týdnech hojně spekulovalo.

V souboji týmů s otřesnou formou byl stále mírným favoritem Bournemouth. Ten totiž na rozdíl od svého soka v posledních pěti zápasech uhrál alespoň tři remízy. Naopak družina kouče Kompanyho získala pouze bod s Fulhamem a za celou sezonu doma slavila jen jednou. Také výsledek z minulého utkání nahrával hostům, kteří na konci října na Clarets vyzráli.

Úvod střetnutí však zachytil v lepším herním rozpoložení domácí fotbalisty. Lorenz Assignon našel na úrovni penalty osamoceného Wilsona Odoberta, francouzský teenager ale nezasáhl balon čistě, a výsledkem tak byl pouze slabý pokus do rukavic Neta. Nadějný start z pohledu Clarets pohřbil o chvíli později Kluivert. Ten využil laxního přístupu Daryho O'Sheaho, který se nechal příliš jednoduše obehrát a syn legendy Ajaxu posléze ranou pod břevno propálil Jamese Trafforda. Na druhé straně se o vyrovnání snažil Jacob Bruun Larsen, nicméně jeho dorážku po průniku Davida Datra Fofany odvrátil učebnicovým obranným zákrokem Adam Smith. Ještě před odchodem do šaten se dánský útočník postavil k exekuci přímého kopu, avšak Neto vytáhl bravurní zákrok na brankové čáře a udržel nadějný výsledek svého týmu.

Krátce před odehranou hodinou táhl rychlý protiútok aktivní Kluivert, jenž křižnou přihrávkou napříč pokutovým územím našel nabíhajícího Dominica Solankeho, kterého ale výborně vychytal vyběhnutý Trafford. O pár sekund později sklepl Antoine Semenyo ze vzduchu balon Marcusovi Tavernierovi. Ten však ze záklonu pálil pouze do boční sítě. Čtvrthodinu před koncem mohl definitivně rozhodnout Semenyo, jenž si dravě naběhl mezi dva obránce na zpětnou přihrávku Solankeho, nicméně svůj pokus namířil jen těsně vedle vzdálenější tyče. Ghanský reprezentant se v samotném závěru přece jen dočkal. Semenyo se rozběhl vstříc otevřené defenzivě soupeře, navedl si balon na levačku a ranou do šibenice dal svému týmu klid.

Bournemouth tak zvítězil, na což bude chtít navázat 9. března proti Sheffieldu. Burnley o den později vyzve londýnský West Ham.

Více informací k zápasu

Luton Town - Aston Villa 2:3

02.03.2024 18:30

Góly: 66. Tahith Chong, 72. Carlton Morris - 24. Ollie Watkins, 38. Ollie Watkins, 89. Lucas Digne

Aston Villa porazila ve 27. kole Premier League Luton 3:2 a upevnila si pozici mezi nejlepšími čtyřmi celky soutěže. K triumfu týmu z Birminghamu zavelel už v úvodním dějství dvěma trefami Ollie Watkins. Ten se v tomto ročníku podílel gólem nebo asistencí už na 26 brankách svého celku, což je nejvíce z celé ligy. Kloboučníci ale po změně stran ukázali charakter a skóre srovnali, jenže v 89. minutě si nepohlídali náběh Lucase Digneho a Francouz hlavou rozhodl. Nováček soutěže tak prohrál před svými fanoušky již devátý ligový duel, osmkrát mu přitom scházela k zisku bodu jediná trefa.

Luton byl sice dál nejúspěšnějším nováčkem aktuální sezony Premier League, také v jeho případě se však v poslední době sběr bodů zadrhl. U předchozích dvou porážek mu sloužila ke cti síla soupeřů, avšak domácí prohra se Sheffieldem děsila fanoušky i takřka měsíc po utkání. Atmosféra v táboře hostů byla opačná. Zlepšená forma vystřelila Villans zpátky do elitní čtyřky, přičemž střelecký apetit se držel zejména Watkinse.

Anglický reprezentant ve 14. minutě přihlížel tomu, jak kapitán Villans John McGinn potáhl balon před tím, než ho skvěle prostrčil do uličky Jacobu Ramseymu, jehož povedenou ránu k levé tyči vytáhl Thomas Kaminski. Belgický gólman se zaskvěl i v další velké příležitosti hostů, když vyrazil střelu unikajícího Watkinse. Druhý nejlepší kanonýr soutěže si o mnoho lépe počínal ve 24. minutě, kdy jeho razantní hlavička utnula bezbrankový stav. O 10 minut později mohl přidat i druhou trefu, tentokrát však pouze orazítkoval pravou tyč. Angličan byl při chuti a ve 38. minutě po pasu od Douglase Luize zdvojnásobil vedení týmu z Birminghamu.

S nástupem druhé půle svěřenci Unaie Emeryho výrazně polevili v útočném snažení, čehož využil nováček soutěže, jenž se naopak začal více hrnout na obrannou polovinu Villy. Odměnou mu byla kontaktní branka, o kterou se v 66. minutě postaral po velkém závaru po rohovém kopu Tahith Chong. Už o šest minut později bylo srovnáno. Přímý volný kop Alfieho Doughtyho se snesl přímo na kopačku Carltona Morrise, který balon z voleje pohodlně usměrnil do sítě. Stejný hráč pak mohl překlopit zápas na stranu Lutonu, Emiliano Martínez však jeho hlavičkový pokus reflexivně vyrazil. Srdnatý výkon nakonec Lutonu body nepřinesl, jelikož se v 89. minutě hlavičkou z bezprostřední blízkosti prosadil střídající Digne.

Aston Villa se tak ziskem všech bodů opět přiblížila k účasti v příštím ročníku Ligy mistrů. V dalším kole přivítá 10. března Tottenham, Luton se představí o den dříve na hřišti Crystal Palace.

Více informací k zápasu

Nottingham Forest - Liverpool FC 0:1

02.03.2024 16:00

Góly: 90+9. Darwin Núñez

Fotbalisté Liverpoolu zvítězili ve 27. kole Premier League na hřišti Nottinghamu 1:0. Dlouho to vypadalo, že Reds na neoblíbeném stadionu City Ground, kde naposledy vyhráli v roce 1984, byť si mezi lety 1999 a 2022 daly týmy od vzájemných střetnutí pauzu, nezvítězí. Se záchranou však nakonec v deváté minutě nastavení přispěchal Darwin Núňez, čímž dal svému mužstvu jistotu, že se na první příčce udrží i po konci víkendového programu soutěže.

Liverpool se obdivuhodně pral s mohutnou marodkou, když i s řadou mladíků v sestavě nejprve ovládl finále EFL Cupu a následně postoupil mezi osm nejlepších celků FA Cupu. Nadmíru se mu navíc dařilo i v Premier League, kde od porážky ze hřiště Arsenalu zkraje února posbíral všech devět možných bodů a dál se vyhříval v čele tabulky. Zcela opačné problémy měl Nottingham, jenž balancoval nad hranou sestupového pásma.

Hosté dle očekávání drželi častěji balon na kopačkách. První větší šanci však měl domácí Divock Origi, jenž si navedl míč do středu pole a zpoza vápna vypálil těsně vedle pravé tyče. Ještě blíže vstřelení branky byl ve 23. minutě Anthony Elanga, jehož samostatný únik skvěle vychytal Caoimhín Kelleher. Reds předvedli v první dvacetiminutovce několik zajímavých akcí v blízkosti šestnáctky, do vyložené šance se však nedostali. Nebezpečnou dorážku Luise Díaze pak obětavým zákrokem zablokoval Murillo.

Po změně stran svěřenci Jürgena Kloppa přidali. Conor Bradley se uvolnil na pravé straně a vyslal přihrávku pod sebe, která propadla až k volnému Andrewu Robertsonovi, jenž ale nedokázal propálit obranný val. The Tricky Trees nechtěli zůstat pozadu a po rychlé útočné akci mohl otevřít gólový účet zápasu Elanga, jehož střela z první proletěla těsně kolem levé tyče. Na druhé straně se neujala ani rána Díaze z hranice šestnáctky. Hosté dlouho čekali na výraznější příležitost a vítězný gól se dostavil až v závěru dlouhého nastavení, kdy hlavička Núňeze rozvlnila síť.

Reds tak napravili selhání z tohoto stadionu z minulého ročníku a získali všechny body. V příštím kole přivítají 10. března Manchester City, Nottingham bude hrát tentýž den v Brightonu.

Více informací k zápasu

Newcastle United - Wolverhampton Wanderers 3:0

02.03.2024 16:00

Góly: 14. Alexander Isak, 33. Anthony Gordon, 90+2. Valentino Livramento

Fotbalisté Newcastlu dokázali zabrat na vlastním hřišti, když ve 27. kole anglické Premier League zvítězili nad Wolves 3:0. První trefu zápasu si ve 14. minutě připsal Aleksander Isak, na nějž po půlhodině hry navázal Anthony Gordon, jenž potrestal chybu Josého Sá. Portugalský gólman se navíc při druhé obdržené brance zranil a byl o poločase nucen střídat. Jeho nástupce v závěru duelu také inkasoval, a domácí tak zvítězili rozdílem třídy.

Málokoho by před začátkem ročníku napadlo, že v závěrečné třetině sezony budou vstupovat do vzájemného střetnutí v lepší pozici Wolves. Ti totiž vyhráli tři z posledních čtyř ligových duelů a vyšvihli se do horní poloviny tabulky. Newcastle naopak i kvůli přetrvávajícím zdravotním problémům řady opor nadále nedostával předpokladům, o čemž svědčila série čtyř domácích duelů v řadě bez vítězství.

Nepříznivou sérii na St. James’ Parku se jako první pokusil utnout Isak, ve 14. minutě utkání se k němu dostal míč po ztečovaném centru a hlavou pohodlně uklidil míč do sítě. Za Wolves na druhé straně ohrozil branku Toti, zblízka však nedokázal usměrnit svou hlavičku mezi tři tyče. Ve 33. minutě dokázal chybu hostující defenzivy potrestat Gordon, když po srážce gólmana Sá s jedním z obránců zakončoval do prázdné branky.

V druhém poločase se uvedl krásnou hlavičkou Joe Willock, na brankové čáře však pohotově vytěsnil míč Toti. Vlci si připsali první střelu mezi tři tyče až v 66. minutě, Nathan Fraser pálil zpoza vápna do levého dolního rohu, tam byl ale připravený Martin Dúbravka. Nádherným centrem našel Bruno Guimaraes střídajícího Miguela Almiróna, ten ale zblízka nedokázal procedit balon do sítě. V nastavení přidal třetí gól po individuální akci s trochou štěstí Tino Livramento.

Newcastle tak mohl začít slavit první domácí výhru v roce 2024. V příštím kole se představí 11. března na půdě Chelsea, Wolves přivítají o dva dny dříve Fulham.

Více informací k zápasu

Tottenham Hotspur - Crystal Palace 3:1

02.03.2024 16:00

Góly: 77. Timo Werner, 80. Cristian Romero, 88. Heung-min Son - 59. Eberechi Eze

Fotbalisté Tottenhamu zvítězili v domácím utkání 27. kola Premier League s Crystal Palace 3:1. Kohouti měli v první půli výraznou územní převahu, z níž ale vytěžili jedinou střelu na branku. Jejich neefektivitu potrestal před hodinou hry skórující Eberechi Eze. Spurs se ovšem ke konci utkání nadechli k rychlé otočce. Na první trefu Tima Wernera v novém působišti navázal o dvě minuty později Cristian Romero. Domácí se tak přiblížili ke čtvrté pozici zajišťující Ligu mistrů na pouhé dva body.

Kohoutům byl minulý víkend kvůli finále Ligového poháru odložen duel s Chelsea, a po překvapivé porážce s Wolves tak měli dostatek času k přípravě na to, aby neprohráli třetí domácí městské derby v ročníku. Orli mezitím vstoupili do nové éry, když po konci Roye Hodgsona převzal tým Oliver Glasner a hned v prvním zápase jeho noví svěřenci nasázeli tři góly do sítě Burnley. Rakouského kouče navíc mohl těšit fakt, že do utkání s Tottenhamem byl po čtyřzápasové absenci připraven nastoupit uzdravený Eze.

Hráči Tottenhamu v úvodních minutách drželi balon na kopačkách, avšak stereotypní kombinace k ohrožení hostující branky nevedly. Kohouti tak zkusili vsadit na rychlost, což se téměř vyplatilo v 19. minutě, kdy se do samostatného úniku dostal Werner, tomu ale nedovolil skórovat hostující brankář Sam Johnstone. Další gólovou příležitost už si Spurs ani přes obrovskou územní převahu nevytvořili, a po prvním poločase tak na světelné tabuli svítil bezbrankový stav.

Ve druhém poločase o sobě dal poprvé v utkání vědět Heung-Min Son, který v 55. minutě tvrdou ranou z pokutového území orazítkoval tyč. První větší příležitost Crystal Palace přišla až před hodinou hry, kdy z přímého kopu parádně skóroval Eze a poslal Orly do vedení. Vyrovnat mohl o tři minuty později Werner, jenže na Johnstona ani podruhé v zápase nevyzrál. Srovnat skóre nedokázal ani Korejec Son, jehož střela proletěla v 75. minutě těsně vedle levé tyče branky Eagles. Chvíli nato už se ale Kohouti dočkali. Po pravé straně pronikl střídající Brennan Johnson, přesnou přihrávkou našel Wernera a německý střelec už se napotřetí nemýlil. O další dvě minuty později už domácí vedli. James Maddison našel přesným centrem Romera, který hlavičkou překonal brankáře Johnstona. Definitivně pak výhru domácích potvrdil po rychlém protiútoku Son.

Tottenham se tedy na návrat po delší pauze naladil ideálně a zvítězil. To bude chtít zopakovat i 10. března, kdy jej čeká důležitý duel v boji o Ligu mistrů na hřišti Aston Villy. Crystal Palace o den dříve přivítá Luton.

Více informací k zápasu

Fulham FC - Brighton & Hove Albion 3:0

02.03.2024 16:00

Góly: 21. Harry Wilson, 32. Rodrigo Muniz, 90+1. Adama Traoré

Fotbalisté Fulhamu porazili ve 27. kole anglické Premier League na svém hřišti Brighton 3:0. Domácí o výsledku rozhodli již v prvním poločase, kdy skóre otevřel ve 21. minutě Harry Wilson. Ten následně ještě vymyslel nádherný centr na Rodriga Munize, jenž potvrdil střeleckou formu a stvrdil výhru domácích. Fulham tak s Brightonem v anglické nejvyšší soutěži znovu neprohrál a navázal na překvapivou výhru z minulého týdne na Old Trafford.

Ještě před několika dny byl Brighton ve hře ve třech soutěžích, v čase utkání na Craven Cottage to však již neplatilo. Pouť Racků FA Cupem totiž ukončili Wolves, porážkou navíc téměř skončilo i předchozí ligové klání proti Evertonu, v němž až v závěru vyrovnával Lewis Dunk. Morálka hráčů Fulhamu naopak byla na výši, jelikož poprvé od roku 2003 vyhráli na ikonickém Old Trafford.

Dobrou náladu v táboře Chalupářů potvrdil ve 21. minutě Wilson, který se po chybě hostující obrany dostal k míči a technickou střelou z hranice vápna nedal Jasonovi Steelovi šanci. Chvíli nato mohl srovnat Adam Lallana, jeho pokus však mířil těsně vedle pravé tyče. Ve 32. minutě tak odskočili domácí do dvoubrankového vedení, když Wilsonův fantastický centr uklidil hlavou do brány Rodrigo Muniz.

Čtyři minuty po pauze mohl svůj druhý gól v zápase přidat Wilson, v úniku na brankáře, pod tlakem jednoho z obránců, ovšem nedokázal zamířit přesně. Fulham nadále hrozil z brejků, jeden z nich zakončil Andreas Pereira těsně vedle pravé tyče. Po hodině hry mohl během tří minut vyrovnat Evan Ferguson, na Bernda Lena však ani jednou nevyzrál. V 79. minutě byl již německý brankář překonán, tentokrát ho ovšem ke smůle Facunda Buonanotteho zachránila tyč. V nastavení po dalším brejku podtrhl výhru týmu ze západního Londýna Adama Traoré.

Brighton tak nedokázal vyhrát ani v osmém vzájemném prvoligovém střetnutí. V příštím kole se pokusí odčinit porážku 10. března proti Nottinghamu, Fulham se představí o den dříve ve Wolverhamptonu.

Více informací k zápasu

Everton FC - West Ham United 1:3

02.03.2024 16:00

Góly: 56. Beto - 62. Kurt Zouma, 90+1. Tomáš Souček, 90+6. Edson Álvarez

Fotbalisté Evertonu prohráli ve 27. kole Premier League na vlastním hřišti s West Hamem 1:3. Výraznou stopu v utkání zanechal Portugalec Beto, který v prvním poločase nejdříve neproměnil jasnou gólovku a následně zahodil i pokutový kop. Svou reputaci sice částečně napravil po změně stran, když otevíral skóre utkání, na jeho hlavičku ovšem bleskově zareagoval stejným způsobem Kurt Zouma a na startu nastavení dokonal obrat ranou na zadní tyč Tomáš Souček. Ten stejně jako Vladimír Coufal odehrál celé utkání.

Toffees se po uplynulém víkendu stali zřejmě jediným týmem na světě, který vybojoval remízu a získal pět bodů. Vedení klubu totiž uspělo u odvolací komise Premier League a dříve udělený desetibodový odečet za porušení finančních pravidel se ztenčil na šest. West Hamu zase vlil energii do žil skvělý výkon Jarroda Bowena, jenž nasázel hattrick Brentfordu.

V úvodních minutách sice zaskočil Everton hosty svojí aktivitou, avšak větší příležitost si nevytvořil. Naopak nebezpečně vyhlíželo zakončení Edsona Álvareze daleko za hranou vápna, přízemní ránu ovšem zkrotil Jordan Pickford. Na druhé polovině hřiště měl obrovskou příležitost ve 25. minutě Beto, jenž nabíhal z levé strany na gólmana, svůj prudký pokus ale namířil přímo na Alphonsa Areolu. Komplikace přišla až ve 45. minutě, kdy si mohl postavit míč na pokutový puntík po předchozí ruce Beto, jeho ránu k tyči ale vystihl Areola.

I první šance druhé půle byla nebezpečná dělovka zpoza vápna, tentokrát si ji připsal domácí Dwight McNeil, jeho ránu ale opět zlikvidoval gólman. Nakonec však svá zaváhání z úvodního dějství napravil Beto, jenž si naběhl na vysoký centr Jamese Garnera a hlavičkou otevřel skóre. Záhy uchránil hosty před druhou brankou dobře chytající Areola, který se včas přesunul na střed branky, a vychytal tak zakončení McNeila z voleje. Brzy navíc přišlo vyrovnání, když po rohu hlavičkoval milimetrově přesně do horního růžku Zouma. Po jeho brance sice následovalo pár šancí Evertonu, dalším gólem ovšem navázal až v 91. minutě Souček, který dostal v pokutovém území příliš prostoru a fantastickou ranou na zadní tyč z druhého dotyku otočil stav utkání. Otevřenou hru domácích pak pro pojišťovací gól využil po protiútoku přes celé hřiště Álvarez.

Domácí celek tak padl a v lize nevyhrál již více než dva a půl měsíce. Everton se v dalším kole 9. března ukáže na Old Trafford proti Manchesteru United, West Ham o den později přivítá Burnley.

Více informací k zápasu

Brentford FC - Chelsea FC 2:2

02.03.2024 16:00

Góly: 50. Mads Roerslev, 69. Yoane Wissa - 35. Nicolas Jackson, 83. Axel Disasi

Fotbalisté Brentfordu remizovali ve 27. kole Premier League s Chelsea 2:2. V úvodním dějství byli aktivnějším celkem hosté, za což byli odměněni přesnou hlavičkou Nicolase Jacksona. Po změně stran se ale obraz hry výrazně změnil a Blues hned v 50. minutě inkasovali vůbec první ligovou branku na stadionu tohoto londýnského rivala v historii. Včely se s tím však nespokojily a dokonce otočily skóre po trefě Yoana Wissy, který se radoval po pokusu přes hlavu, přičemž se jednalo už o jeho třetí akrobatické zakončení v utkání. Favorit nicméně nakonec bez bodu neodešel, jelikož v 83. minutě srovnal Axel Disasi.

Kouč Thomas Frank sice před nedávnem sklidil uznání za to, jak připravil tým na venkovní duel na hřišti Manchesteru City, jenže k bodům to nevedlo. Porážkou koneckonců skončilo 10 z posledních 12 ligových zápasů, kvůli čemuž se Včely propadly na 16. příčku. Pozice v tabulce netěšila ani Chelsea, jež nezlepšila dojem z neuspokojivé sezony ani ve finále EFL Cupu. Ve vzájemných kláních navíc už třikrát v řadě neskórovala.

Jasná dominance na míči byla již tradičně v táboře Chelsea, ale ta si dlouho žádné větší šance nevytvořila. Naopak jako první zahrozili domácí, když Wissa po prodlouženém balonu akrobaticky zakončoval. Aktivní útočník ale minul prostor mezi třemi tyčemi. Blues nechtěli zůstat pozadu, a tak po průnikovce od Enza Fernándeze směrem k bráně pelášil Jackson. Senegalský útočník sice obehrál Marka Flekkena, ale střelou do odkryté klece nakonec napálil blokujícího obránce. Zanedlouho se ovšem otevírací trefy dočkal, když naskočil na centr Mala Gusta a hlavou přesně zakončil.

Hned po změně stran však přišlo vyrovnání. Pokus Sergia Reguilóna sice jeden z obránců zblokoval, odražený míč už ale Mads Roerslev dokázal dopravit do cílové destinace. Nemuselo to být ale vše, protože zanedlouho dostal spoustu prostoru ve vápně Vitaly Janelt, jenže ten bránu Djordjeho Petroviče minul. Vedení se mohla ujmout i Chelsea, však Cole Palmer z první netrefil prostor mezi třemi tyčemi. Toho mohl penaltový specialista litovat o chvíli později, poněvadž Wissa si poradil s odraženým míčem a poslal svůj tým do vedení. Na jeho gól ovšem našel odpověď v závěru zápasu ještě Disasi, takže se oba týmy nakonec musely spokojit s bodem.

Souboj celků ze západního Londýna tak skončil dělbou bodů. Brentford se v příštím kole představí 9. března na půdě Arsenalu, Chelsea přivítá o dva dny později Newcastle.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Liverpool FC
27
19
6
2
64 : 25
63
2
Manchester City
27
19
5
3
62 : 27
62
3
Arsenal FC
27
19
4
4
68 : 23
61
4
Aston Villa
27
17
4
6
59 : 37
55
5
Tottenham Hotspur
26
15
5
6
55 : 39
50
6
Manchester United
27
14
2
11
37 : 39
44
7
West Ham United
27
12
6
9
43 : 47
42
8
Newcastle United
27
12
4
11
57 : 45
40
9
Brighton & Hove Albion
27
10
9
8
49 : 44
39
10
Wolverhampton Wanderers
27
11
5
11
40 : 43
38
11
Chelsea FC
26
10
6
10
44 : 43
36
12
Fulham FC
27
10
5
12
39 : 42
35
13
AFC Bournemouth
26
8
7
11
35 : 47
31
14
Crystal Palace
27
7
7
13
32 : 47
28
15
Brentford FC
27
7
5
15
39 : 50
26
16
Everton FC
27
8
7
12
29 : 37
25
17
Nottingham Forest
27
6
6
15
34 : 49
24
18
Luton Town
26
5
5
16
37 : 54
20
19
Burnley FC
27
3
4
20
25 : 60
13
20
Sheffield United
27
3
4
20
22 : 72
13

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (522)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele