Petr Haničinec: Charismatického herce zlomila smrt vnučky, se svou čtvrtou manželkou dožíval v chudobě

Petr Haničinec, Sedm bílých plášťů
Zdroj: se souhlasem České televize

Život herce Petra Haničince by snad stačil i na obsáhlejší román. Byl čtyřikrát ženatý. Nebál se dráždit komunisty, a dokonce si chtěl vzít život. A aby toho nebylo málo, přežil vážnou autonehodu a ač měl za sebou úctyhodnou kariéru, dožil v chudobě.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 03. 03. 2024 11:00

Petr Haničinec (15.9. 1930 - 7.11. 2007) byl považován za odborníka na ztvárnění charakterních mužů. Kromě divadla se věnoval filmu, rozhlasu a dabingu. A právě v tomto odvětví ho televizní diváci znají jako hlas slavného poručíka Columba.

Před oltářem stál Petr Haničinec čtyřikrát

Byl čtyřikrát ženatý, ale měl pro to své vysvětlení. Nechtěl být nevěrný a tak partnerku opustil pokaždé, když se zamiloval do nějaké jiné. Když byl ještě mladý, údajně měl mít dokonce stejnou přítelkyni jako jeho otec. Není tak divu, že se ti dva poprali.

Jeho první manželkou se stala dětmi milovaná Štěpánka Haničincová, s níž se seznámil na DAMU. Narodila se jim dcera Alexandra, ta si později vzala disidenta, se kterým žila ve Vídni. Měla se svým mužem dceru Alici, která se při nešťastném pádu ze schodů praštila do hlavy. V nemocnici se zdržela jen dva dny, pak šla na revers domů. Později ji doma postihlo krvácení do mozku, kterému podlehla. Vnučka Petra Haničince zemřela v pouhých třiceti letech.

Podruhé se oženil s princeznou se zlatou hvězdou na čele herečkou Marií Kyselkovou. Dohromady je měl dát Vladimír Menšík. Narodil se jim syn Ondřej, který však velmi těžce nesl jejich po čase napjatý vztah. Začal užívat drogy a alkohol a nehodlal s tím přestat. Jeho třetí ženou se stala rozhlasová moderátorka Eva Kopecká a čtvrtou chotí byla zlatnice Radmila Pleskotová. A právě ona ho měla zachránit před sebevraždou, když se dozvěděl o smrti vnučky Alice. Doslova mu z ruky vytrhla pušku.

Komunisté a autonehoda

Petr se nikdy netajil svou nenávistí vůči režimu. Jakmile tak StB dostala udání, že na chalupě vytápí sedm místností a přitom má nulovou spotřebu, zbystřila. Nelegální odběr elektřiny mu prý zařídil předseda místní JZD. A tak se mu na zoubek podívali kontroloři, kteří mu pak vypočítali doplatek tehdy neskutečných 15 000 Kč. Když se z toho chtěl vyvléknout, citovali mu, pod vedením StB, jeho protirežimní názory. Na to již raději nereagoval. V roce 1995 ho potkala velmi těžká autonehoda na dálnici D1 u Humpolce. Přežil jen zázrakem, vzhledem k tomu, že si prošel klinickou smrtí.

Petr Haničinec dožil v chudobě

Oblíbeného herce dostala na kolena až rakovina. Pomalu ztrácel chuť k jídlu i k životu. Kvůli zdraví musel ukončit kariéru. Se svou poslední manželkou tak upadli do chudoby. Otáčeli každou korunu. Poslední roky svého života tak charismatický herec strávil s neustálými starostmi o finance. Naštěstí měl vedle sebe milující ženu, která ho držela za ruku do jeho poslední chvíle. Dožil se 77 let.

Na film Sedm bílých plášťů s Petrem Haničincem se můžete podívat 3. března ve 14:55 na ČT1.

Zdroje informací:
Wikipedia.org: Petr Haničinec
Blesk.cz: Petr Haničinec - 4 ženy, pokus o sebevraždu i boj o dědictví
Ženy.iprima.cz: Petr Haničinec byl čtyřikrát ženatý. Syn propadl drogám, vnučka zemřela předčasně
Prahain.cz: Tak dlouho Petr Haničinec dráždil komunisty, až mu vlezli do chalupy. A nestačili se divit
Ahaonline.cz: Petr Haničinec - Život mu změnila autonehoda

Superstar Alžběta Kolečkářová o smrti milovaného partnera: První půlrok jsem jenom brečela a bránila naše děti

Superstar Alžběta Kolečkářová o smrti milovaného partnera: První půlrok jsem jenom brečela a bránila naše děti

Související články

Další články