Auto / moto

Nejlepší autokosmetika: TOP 6 produktů podle recenzí a testů

péče o auto Chcete, aby vaše auto vypadalo jako ze škatulky? Abyste toho docílili, potřebujete správné vybavení. V dnešním článku se proto podíváme právě na to, jak vybrat nejlepší autokosmetiku.

Nejlepší autokosmetika na trhu

ProduktInfoHodnocení
#1Sada autokosmetiky Auto Finesse pro detailingovou péči o exteriér
Nejlepší pro detailing
+ Od mytí pro ochranu laku
+ 10 produktů v sadě
+ Pro krásnější a lesklejší auto
do 3300 Kč
⭐ 100 % Číst recenze
#2Sada nanokosmetiky na auto Ceramic
Nejlepší nano kosmetika na auto
+ Na komplexní ochranu karoserie a skel
+ Odolává teplotám až do 550°C
+ Hydrofobní povrch až na 12 měsíců
do 1700 Kč
⭐ 98 % Číst recenze
#3Sada autokosmetiky Auto Finesse, která umyje váš vůz do lesku a vyživí vosk
+ Umytí bez škrábanců
+ Dodává vysoký lesk
+ Extra šetrná mycí rukavice
do 1800 Kč
⭐ 98 % Číst recenze
#4Sada autokosmetiky Auto Finesse pro nejsnadnější lesk a ochranu na 3 měsíce
Nejlepší kosmetika na mytí auta
+ Vysoký lesk a ochrana 3 měsíce
+ Prvotřídní karnauba
+ Vhodné i pro začátečníky
do 1150 Kč
⭐ 96 % Číst recenze
#5Meguiar's Ultimate Care Kit
Pro renovaci, leštění a ochranu laku
+ Velmi jednoduchá aplikace
+ Pro leštění i obnovu laku
+ Včetně 3 ks pěnového aplikátoru a 2 ks utěrek z mikrovlákna
do 1950 Kč
⭐ 94 % Číst recenze
#6Sada na mytí auta CARPRO Wash Box
+ Všetko na umývanie exteriéru
+ Finálny detailer na ochranu
+ pH neutrálne, šetrné k laku
do 1900 Kč
⭐ 94 % Číst recenze

Jak vybrat autokosmetiku

Autokosmetika je už z principu velmi široký pojem. Sáhnout můžete po různých balíčcích a sadách, ale taky můžete pořizovat jednotlivé pomůcky a prostředky samostatně, podle toho, na co se chcete zaměřit. V každém případě byste měli vědět, jaké prostředky budete potřebovat při nejrůznějších úkonech a péči o exteriér i interiér. S výběrem vám mohou pomoci i odborné testy a uživatelské recenze autokosmetiky.

Čím umývat auto?

Pojďme se nejdříve podívat na základní umývání vozu a na prostředky, které se při této činnosti uplatní. Tedy pokud nechcete svěřit auto myčce. Ideální je nejprve důkladný oplach vozu vodou pomocí wapky, tedy tlakového čističe, anebo alespoň tekoucí vody z běžné zahradní hadice.

Tímto oplachem zbavíte vůz hrubých nečistot, které byste „kontaktním“ mytím (hadrem) pouze roztírali. Na toto následné kontaktní mytí nepoužívejte žádné hrubé pomůcky, jako jsou kartáče, ale ani běžné hadry a utěrky. Rozhodně investujte do kvalitní a k těmto účelům určené utěrky z mikrovlákna. Zvláště v případě novějších vozů, kde opravdu nechcete lak poškodit. Součástí mycí kosmetiky jsou pak především autošampony, detailery a aktivní pěny.

Aktivní pěny

Tyto prostředky slouží k takzvanému předmytí. Rozpouští a odmašťují nejhrubší nečistoty. Aktivní pěna pomůže k rychlejšímu, snadnějšímu a efektivnějšímu, ale i šetrnějšímu následnému mytí a leštění. Pokud použijete aktivní pěnu, můžete lak lépe připravit a při pozdějším mytí omezit riziko vzniku škrábanců či poškození laku.

Existuje více druhů těchto pěn podle složení. Pěny s neutrálním pH jsou vhodnější i pro s ochranným voskovými, keramickými i jinými povlaky. Jsou méně intenzivní, ale šetrné. Alkalické pěny jsou agresivnější, velmi účinné, ale voskový povlak by narušily. Všímejte si i ředicího poměru. Levná pěna se může zdát výhodná, ale ředicí poměr je takový, že jí ve výsledku spotřebujete mnohem víc.

A ještě jeden důležitý bod. Pokud chcete používat aktivní pěnu, budete potřebovat speciální pěnicí nástavec na wapku nebo ruční napěňovač.

Autošampony

K základní mycí kosmetice nepochybně patří autošampony. Opět existují šetrnější pH neutrální šampony, které jsou vhodné pro laky s voskovými či jinými ochrannými povrchy. Další možností jsou šampony s vosky, které obsahují polymery či přírodní karnaubu a lak nejen umyjí, ale poskytnou mu i krátkodobější ochranu a lepší lesk.

Detailery

Jde o tzv. rychlé čističe. Mohou se používat jako součást finální fáze mytí, která má za úkol odstranit i jemné nečistoty, ale mohou se používat i mezi jednotlivými důkladnějšími procesy mytí pro zběžné, rychlé očištění, pokud není auto příliš znečištěné. Odstraňuje z povrchu laku i zaschlé kapky vody, pyly apod. Detailery obvykle obsahují složky pro ochranu laku.

Další prostředky

Speciální čističe na zbytky hmyzu a trusu nebo třeba tzv. clay bar čili hmoty určené k mechanickému, manuálnímu odstranění i zažraných nečistot bez poškrábání laku. To jsou jen některé z mnoha dalších prostředků a pomůcek, které lze pro mytí auta využívat.

Jak pečovat o lak vozu?

Péči o lak bychom mohli rozdělit do dvou zásadních fází. Jedna zahrnuje čištění a leštění, druhá ochranu laku. Jaké prostředky lze použít?

Jak ochránit lak auta?

Lak vozu dostává neustále zabrat. Vlivem UV záření a povětrnostních vlivů, působí na něj chemikálie z prostředí, ale odolává i neustálému mechanickému náporu různých drobných částic. Proto má smysl se o lak starat a poskytnout mu patřičnou ochranu. Tu zajišťují především různé ochranné vrstvy a povlaky.

Autovosky jsou základní a nejznámější pomůckou, kterou lze použít. Výběr je značný, použití jednoduché, cena přívětivá. Vosky lze pořídit v tuhé i tekuté podobě. Tuhá je běžnější, tekutá usnadní aplikaci. Vosky poskytují ochranu laku po několik měsíců. Delší dobu ochrany zpravidla nabídnou vosky se syntetickými složkami (polymery). Smíšené vosky obsahují přírodní i syntetické složky a nabídnou delší výdrž i skvělý lesk.

Keramické povlaky představují moderní a extrémně odolnou ochranu s trvanlivostí až několik let. Keramický povlak odpuzuje nečistoty i vodu a zachovává lesk. Povlak značně usnadní mytí a údržbu vozu. Poněkud těžší je aplikace a toto řešení je navíc dražší.

Sealanty jsou další možností. Dobou výdrže představují střed mezi keramikou a vosky. Oceníte je zejména v zimě, kdy dobře chrání před chemií (solí apod.). Další výhodou je snadná aplikace.

čistění auta

Jak na leštění a čištění laku?

Pro účely čistění laku od různých nečistot lze použít čističe laku, ale taky již zmíněné clay bar či speciální odstraňovače polétavé rzi, které slouží k očištění laku od železitých mikročástic a lze je použít i na disky kol. Na zaschlé kapky vody se zas používají odstraňovače vodního kamene.

Pokud jde o leštění laku, aby získal nový, zářivý vzhled, existuje celá plejáda prostředků. Jde o nejrůznější leštěnky, lešticí pasty a glazé, což jsou speciální leštidla bez abraziv a s vyživovacími oleji.

Jak pečovat o interiér vozu?

Jak čistit a pečovat o nejrůznější kožené či plastové i jiné součásti interiéru? Opět můžete očekávat poměrně nepřehledný a rozsáhlý sortiment tvořený nejrůznějšími prostředky od univerzálních čističů (známých taky jako APC), které lze použít na plasty, kůži i textil a další povrchy až po specializované prostředky, jejichž používání sice vyjde dráž a je potřeba více druhů prostředků, ale výsledek může být mnohem lepší.

Čistění a ochrana kůže

Základní čističe kůže se používají na pravou i syntetickou kůži (koženku), ale třeba i alcantarové či vinylové a některé další povrchy. Případně existují i vysoce specializované prostředky vyloženě na tyto jednotlivé materiály.

Po vyčištění se doporučuje použít i všemožné ochranné a pečující prostředky. Jde o různé kondicionéry a impregnace, ale i voskové či jiné povlaky. Tyto pomůcky zajišťují, že kůže zůstává hladká, sametová, elastická – zkrátka nestárne. Dále lze použít různé detailery pro průběžné čištění a údržbu, a dokonce existují prostředky (většinou pasty) na odstranění vrzání kůže.

Jak pečovat o plasty?

Zajistit svěží vzhled plastových součástí a palubní desky vám pomohou speciální prostředky na plasty. Vhodné je zvolit prostředek na matné, či naopak lesklé plasty podle toho, jakého efektu povrchu chcete dosáhnout.

Další přípravky

Pokud máte textilní potahy či čalounění, opět lze pořídit speciální přípravky. Stejně tak existují prostředky na leštění displejů či oken, dokonce i přípravky (spreje), které brání zamlžování oken.

Jak chránit a starat se o okna?

Okna jsou důležitou vizitkou vozu i majitele, a proto dává smysl o ně pečovat. Nemluvě o tom, že čistá skla slibují úplně jiný požitek z cestování – nemluvě o bezpečnosti, pokud jde o přední sklo. Základním prostředkem jsou čističe oken, které okna očistí i od zaschlých nečistot a mohou mít i proti-zamlžovací efekt.

Pokud byste chtěli dosáhnout opravdu precizních výsledků, vyplatí se použít v další fázi i speciální leštěnky oken pro dokonalé, hloubkové dočištění a lesk. Zajímavou a velmi praktickou pomůckou mohou být tzv. tekuté stěrače, které po aplikaci odpuzují vodu. Ty zajistí větší bezpečnost při jízdě v dešti, ale taky usnadňují údržbu a čištění skla. Okna dokonce do jisté míry chrání před námrazou.

Pokud skla v tuhých mrazech přesto zamrznou, použít lze rozmrazovače skel (ale i zámků dveří apod.). Jsou šetrnější a komfortnější než škrabky. Začínají působit za pár vteřin.

Jak se starat o kola?

I kola si zaslouží pozornost a péči. Opět existuje paleta prostředků od univerzálních levných čističů, které běžně koupíte na benzínových stanicích, přes různé šetrnější, kvalitnější čističe až po specializované prostředky a ochranné přípravky poskytující dlouhodobý „štít“ před znečištěním a oxidací.

Jak provonět interiér?

Co použít, aby to v autě krásně vonělo? Klasický stromeček není jediné a ani nejlepší (i když asi nejlevnější) řešení. Velmi populární a účinné jsou vůně v plechovkách (Car scents), které nabízejí vynikající efekt a opravdu úžasný sortiment vůní. Řešením mohou být i vůně do ventilace a akutní problém se zápachem vyřeší vonné rozprašovače anebo eliminátory zápachu.

Jak dezinfikovat klimatizaci?

Nepříjemné zápachy mohou pocházet i z útrob klimatizace zanesených nejrůznějšími nečistotami. Tato zákoutí představují líheň bakterií a plísní a jistě si nechcete něco takového nechat foukat do obličeje. Proto je třeba i klimatizaci trochu pečovat. Vhodné jsou speciální antibakteriální čističe a dezinfekce klimatizace. Stojí nejčastěji od dvou do čtyř set Kč.

Jak pečovat o prostor motoru?

Ano, i motor může mít svou „kosmetiku“ – a její používání by mělo být samozřejmostí. Alespoň pokud jde o základní čističe motoru. Fajnšmekři mohou sáhnout i po leštěnkách na kovy a dalších speciálních prostředcích. Rozhodně se vyplatí používat i antikorozní prostředky.

Vyplatí se dárkové sady a balíčky?

Autokosmetiku si můžete pořídit v nejrůznějších balíčcích. Jde o všemožné startovací sady či dárkové sady, sety a balení. Výhodou je samozřejmě pohodlí. Získáte určitý základní komplet pro péči o auto, aniž byste museli složitě vybírat jednotlivé prvky.

Nevýhodou je, že neovlivníte obsah balíčku. Set může zahrnovat kosmetiku, která není dost šetrná, nebo kterou neradi používáte, případně je i nekvalitní apod. Pokud si kosmetiku pro auto vyberete sami, vytvoříte si balíček na míru – ve výsledku to nemusí vůbec vyjít dráž (často spíš naopak), investovat musíte především trochu času. Sady však mohou být řešením, pokud čas nemáte anebo chcete autokosmetiku někomu darovat.

Ceny autokosmetiky

Jelikož je autokosmetika extrémně široká a rozmanitá kategorie, nejde dost dobře charakterizovat jednotlivé relace, přesto se pokusíme aspoň o úplně základní přehled.

Autokosmetika do 300 Kč

Základní a univerzální čističe, dezinfekce a vůně. Spíše jednotlivé prostředky.

Autokosmetika do 1000 Kč

Výběr kvalitních i specializovaných prostředků a taky levné sady.

Autokosmetika nad 1000 Kč

Špičkové prostředky a pomůcky anebo sady.

Nejlepší značky autokosmetiky

Které značky autokosmetiky platí za osvědčené a kvalitní?

  • Auto Finesse – Velmi známá značka kosmetiky s vynikajícím výběrem.
  • Sheron – Osvědčená, notoricky známá značka nejrůznějšího auto příslušenství, včetně kosmetiky.
  • K2 – Kvalitní a populární autokosmetika. Skvělý sortiment.
  • Gyeon – Známý a skvěle hodnocený výrobce různorodé autokosmetiky. Dobrá volba.
ProduktInfoHodnocení
#1Sada autokosmetiky Auto Finesse pro detailingovou péči o exteriér
Nejlepší pro detailing
+ Od mytí pro ochranu laku
+ 10 produktů v sadě
+ Pro krásnější a lesklejší auto
do 3300 Kč
⭐ 100 % Číst recenze
#2Sada nanokosmetiky na auto Ceramic
Nejlepší nano kosmetika na auto
+ Na komplexní ochranu karoserie a skel
+ Odolává teplotám až do 550°C
+ Hydrofobní povrch až na 12 měsíců
do 1700 Kč
⭐ 98 % Číst recenze
#3Sada autokosmetiky Auto Finesse, která umyje váš vůz do lesku a vyživí vosk
+ Umytí bez škrábanců
+ Dodává vysoký lesk
+ Extra šetrná mycí rukavice
do 1800 Kč
⭐ 98 % Číst recenze
#4Sada autokosmetiky Auto Finesse pro nejsnadnější lesk a ochranu na 3 měsíce
Nejlepší kosmetika na mytí auta
+ Vysoký lesk a ochrana 3 měsíce
+ Prvotřídní karnauba
+ Vhodné i pro začátečníky
do 1150 Kč
⭐ 96 % Číst recenze
#5Meguiar's Ultimate Care Kit
Pro renovaci, leštění a ochranu laku
+ Velmi jednoduchá aplikace
+ Pro leštění i obnovu laku
+ Včetně 3 ks pěnového aplikátoru a 2 ks utěrek z mikrovlákna
do 1950 Kč
⭐ 94 % Číst recenze
#6Sada na mytí auta CARPRO Wash Box
+ Všetko na umývanie exteriéru
+ Finálny detailer na ochranu
+ pH neutrálne, šetrné k laku
do 1900 Kč
⭐ 94 % Číst recenze
0 Sdílení