Chcete-li být biskupem litoměřickým, je dobré mít maturitu ze zeměměřické průmyslovky

Vůbec to není nadsázka ani legrace, ale co vás jiného napadne, když hledáte, co mají také společného 20. biskup Jan Baxant a nově vysvěcený 21. biskup Stanislav Přibyl litoměřické diecéze. Oba maturovali i když v jiných letech  Jan Baxant v roce 1968 a Stanislav Přibyl na stejné střední škole a to na Střední průmyslové škole zeměměřické v Praze 9 v Hrdlořezích, pod Táborem 300.

Takže to funguje ... chcete-li být biskupem litoměřickým, je dobré mít maturitu ze zeměměřické průmyslovky.

To, že na Střední průmyslové škole zeměměřické maturovali nejenom dva biskupové litoměřické diecéze, svědčí další jména osobností, kteří velmi dobře vědí, alespoň před maturitou, co to jsou  geometrický plán, katastr nemovitostí, Křovákovo zobrazení nebo   geoid. 

Středoškolské zeměměřické vzdělání mají například žijící i nežijící vysokoškolští profesoři Bohuslav Veverka, Jan Kostelecký (oba maturovali v roce 1964), docenti Václav Čada (1975), Pavel Hánek (1962), ale i doma i ve světě známí a uznávaní  osobnosti českého zeměměřictví jakým byl Václav Slaboch (1957), dále  pedagogové působící na nejrůznějších vysokých školách nebo i publicisté a významní novináři jako Jiří Padevět, Jakub Turek (oba 1985), Jan Řezníček  (1983).

Na pražské zeměměřické průmyslovce maturovali i významní sportovci - reprezentanti fotbalista Vladimír Táborský (1962) nebo i ragbyoví reprezentanti Pavel Hrníčko (1984) a Vojtěch Mára.







(Petr Skála pro TuristickéListy.cz, foto a koláž: Petr Skála)

PF 2024

29.12.2023 11:15:15

Všem spolupracovníkům, čtenářům a dalším přátelům přeje v roce 2024 vše dobré, pevné zdraví a štěstí nebýt nikdy v nesprávnou dobu na nesprávném místě za redakci webu TuristickeListy.cz autor ...