Někteří členové OPEC+ se podle zdrojů dohodli na prodloužení omezení těžby

foto Těžba ropy.

Dubaj - Někteří členové skupiny OPEC+, kterou tvoří Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojenci v čele s Ruskem, se dnes dohodli na prodloužení dobrovolného snížení těžby ropy do konce druhého čtvrtletí. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na informované zdroje. Pokračování v nižší těžbě by mělo poskytnout ropnému trhu další podporu v době obav o globální hospodářský růst.

OPEC+ od konce roku 2022 zavedl řadu omezení těžby, aby podpořil trh v situaci, kdy těžba ve Spojených státech a dalších zemí, které nejsou členy skupiny, rostla a současně na trhu panovaly obavy o vývoj poptávky, protože hlavní světové ekonomiky se potýkaly s vysokými úrokovými sazbami a slabým růstem. Loni v listopadu se OPEC+ dohodl na dobrovolných škrtech do konce prvního čtvrtletí v celkovém objemu zhruba 2,2 milionu barelů. Z toho Saúdská Arábie slíbila, že prodlouží své dosavadní omezení těžby o milion barelů denně.

Ceny ropy v poslední době našly podporu v rostoucím geopolitickém napětí v důsledku útoků Húsíů na lodě v Rudém moři, přestože na trhu stále zůstávají obavy o ekonomický růst a negativní vliv vysokých úrokových sazeb. V pátek cena ropy Brent stoupla o dvě procenta na 83,55 dolaru za barel.

Zdroje minulý týden agentuře Reuters řekly, že OPEC+ zváží prodloužení těžebních škrtů do konce druhého čtvrtletí. Členské země vyhlašují škrty individuálně.

Ruský vicepremiér Alexandr Novak dnes oznámil, že ve druhém čtvrtletí sníží země těžbu a vývoz ropy o dalších 471.000 barelů denně, v koordinaci s některými členskými zeměmi OPEC+. Saúdská Arábie slíbila prodloužit snížení těžby o jeden milion barelů denně do konce druhého čtvrtletí.Těžit by tak měla zhruba devět milionů barelů denně. Kuvajt uvedl, že sníží do konce června těžbu o 135.000 barelů denně, Alžírsko o 51.000 barelů denně a Omán o 42.000 barelů denně.

Výhled poptávky po ropě pro letošní rok je nejistý. OPEC očekává další rok poměrně silného růstu poptávky o 2,25 milionu barelů denně, hlavně díky Asii. Mezinárodní agentura pro energii (IEA) předpovídá pomalejší růst, a to o 1,22 milionu barelů denně.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 27.04.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je sobota 27. dubna 2024

Očekáváme v 17:00 18°C

Celá předpověď