Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Žabiny rozhodly o vítězném "comebacku" v derby až střelou s klaksonem, USK v pražském duelu nepochybil

Velký obrat v prvním kole nadstavby nejvyšší české ligy předvedly basketbalistky Žabin Brno v městském derby s KP Tany. I přes šestadvacetibodovou ztrátu dokázaly zvítězit 76:74. Střelou s klaksonem rozhodla po doskoku americká pivotmanka Elissa Cunaneová. To v pražském souboji mezi ZVVZ USK Praha a BLK Slavií dominovaly jednoznačně současné mistryně. Hráčky USK přehrály své rivalky 105:44 a v poslední čtvrtině jim nepovolily dokonce skórovat jediný bod.

Radost basketbalistek Žabin Brno
zdroj: Žabiny Brno

Královopolský tým vyhrál první čtvrtinu 36:19, Karolína Šotolová k tomu přispěla čtyřmi trojkami, Anežka Kopecká třemi. Hráčky Tany v úvodním hracím období trefily 10 z 12 tříbodových střel a v úvodu druhé části vedly nejvyšším rozdílem 45:19.

"Dostat deset trojek za čtvrtinu? Viděl jsem v basketbalu hodně, ale tohle si nepamatuju, že bych někdy zažil," prohlásil asistent Žabin Michal Martišek. "Nicméně klobouk dolů před naším týmem, který v tenhle moment nezpanikařil a krůček po krůčku bojoval zbylých pětadvacet minut," dodal.

Ještě před koncem poločasu byl rozdíl skóre jen pětibodový, poté co začaly častěji z dálky trefovat koš i domácí, například Nikola Dudášová dala tři trojky během 47 sekund. Zcela zlikvidovat manko se ale Žabinám povedlo až v úplném závěru.

"Bylo to z naší strany (v první čtvrtině) tragické. Zároveň jim všechno padlo. Od druhé čtvrtiny jsme začaly bojovat a ve druhém poločase jsme to ještě zlepšily. Bylo to dneska hodně těsné, ale ještěže jsme to zvládly," řekla rozehrávačka Žabin Eliška Hamzová.

Střeleckou statistiku zápasu nakonec ovládla Dudášová s 22 body a pěti trojkami, pět tříbodových košů dala i na straně soupeře Šotolová, autorka 17 bodů. Žabiny vyhrály i třetí derby v sezoně a upevnily si před rivalem druhé místo v tabulce.

"Byli jsme nejblíž, co jsme kdy byli z těch tří zápasů za tuto sezonu. Je to škoda, holky jsou očividně smutné, my bychom se ale rádi s Žabinama potkali v semifinále soutěže a doufám, že si třeba to nejlepší necháváme na tu semifinálovou sérii," řekl asistent trenéra poraženého týmu Jakub Gazda.

Pražské derby bez překvapení, avšak s "nulou"

Pažské derby v sobotu vyhrály suverénně favorizované hráčky USK 105:44. Domácím slávistkám nedovolily obhájkyně titulu v poslední čtvrtině vstřelit ani bod a desetiminutovku ovládly v poměru 31:0.

Slavia přitom předtím třetí čtvrtinu vyhrála 19:16 a hráčky se mohly radovat alespoň z dílčího úspěchu, poté co první poločas prohrály 25:58. V posledním hracím období ale v koši neskončila žádná z jejich 14 střel ze hry a dvou pokusů z čáry trestného hodu.

V herním testu před středečním rozhodujícím čtvrtfinále Evropské ligy proti Schiu byla nejlepší střelkyní USK Valériane Ayayiová se 17 body. Veronika Voráčková si připsala double double za 11 bodů a 13 doskoků, k tomu přidala i sedm asistencí.

V utkání skupiny A2 poslední Slovanka zvítězila v hale Brandýsa nad Labem 88:85 po prodloužení. Hlavní zásluhu na tom měla Eliška Hálová, jež nastřílela 29 bodů a přidala 11 doskoků. Domácímu týmu nepomohl ani rekord sezony v podobě 24 doskoků americké pivotky Leezy Burdgessové.

Podle statistik České basketbalové federace jde o třetí nejlepší výkon v historii soutěže. Jen Petra Reisingerová v roce 2010 v dresu Strakonic a Cheryl Fordová o rok později v tehdejším týmu Frisco Brno získaly pod košem více míčů (obě 27). Burdgessová, jež si o jeden doskok vylepšila ligové maximum z loňského zápasu proti Strakonicím, v utkání přidala 11 bodů. Její spoluhráčka Kwanza Murrayová byla nejlepší domácí střelkyní s 20 body.

Basketbalová Chance liga žen – 1. kolo nadstavby:

Skupina A1:

Žabiny Brno – Tany Brno 76:74 (19:36, 46:56, 62:65)
Nejvíce bodů: Dudášová 22, Hamzová 15, Sklenářová 12 – Šotolová 17, A. Kopecká 15, Galíčková 12.

Slavia Praha – USK Praha 44:105 (20:25, 25:58, 44:74)
Nejvíce bodů: Suchanová a Ježková po 10, Hanušová 7 – Ayayiová 17, Magbegorová 14, Andělová 12.

Skupina A2:

Brandýs nad Labem – Slovanka 85:88 po prodl. (18:16, 41:39, 59:59, 77:77)
Nejvíce bodů: Murrayová 20, Burdgessová a Najbrtová po 11 – Hálová 29, Ondroušková 19, Zítková 9.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články