Hokejisté Plzně podlehli Liberci a prohráli popáté za sebou

foto Ilustrační foto - 26. kolo hokejové extraligy: HC Škoda Plzeň - Bílí Tygři Liberec, 7. prosince 2023, Plzeň. Zleva Michal Ivan z Liberce a Aleksi Rekonen z Plzně.

Plzeň - Hokejisté Plzně prohráli v závěrečném 52. kole extraligy doma s Libercem 3:6 a zakončili základní část pěti porážkami za sebou. Klesli na 12. místo a v předkole play off je čeká pátý Litvínov. Liberec skončil sedmý a v boji o čtvrtfinále nastoupí proti Olomouci.

Bílí tygři o přesvědčivé výhře rozhodli díky povedené pasáži během prostřední třetiny, kdy skórovali pětkrát za necelých osm minut. Indiáni se střelecky prosadili až za rozhodnutého stavu ve třetí třetině.

V dresu Severočechů díky třem asistencím vybojoval premiérové vítězství v produktivitě s 63 body (25+38) Tomáš Filippi a o jednu dnešní trefu ho v čele střelecké tabulky předstihl spoluhráč Jakub Rychlovský s 26 góly. Dočkal se také prvního individuálního úspěchu.

Domácí sice vstoupili do utkání aktivněji, ale Laakso po Schleissově zadovce z dobré pozice neprostřelil Krále a v páté minutě si liberecký gólman poradil vkleče i s dorážkami Indráka s Benákem. Naopak hosté se prosadili z první vážnější akce, když v 7. minutě Filippiho střelu poslal v pádu do sítě pohotový Faško-Rudáš.

Indiáni následně neuspěli s trenérskou výzvou a museli ubránit oslabení. Tygři převzali iniciativu a v 15. minutě gólman Hlavaj skvělým zákrokem pravým betonem znemožnil skórovat před brankou nekrytému Faško-Rudášovi.

Na začátku prostřední části neproměnil šanci Filippi a na druhé straně střelu nekrytého Rekonena vyrazil Král. V 25. minutě na 2:0 pro hosty zvýšil ranou z pravého kruhu Flynn. Vzápětí v samostatném úniku selhal domácí Benák a z protiútoku naopak udeřil po Birnerově přihrávce zblízka pod horní tyč znovu Flynn. Rozpoložení Indiánů dokumentovala nepovedená přesilová hra, během níž v 29. minutě skóroval po úniku rychlý Zachar.

Po polovině utkání uspěl šťastným tečovaným pokusem Rychlovský a Hlavaj přepustil místo v brankovišti Kloučkovi. Ani ten dlouho čisté konto neudržel. Ve 33. minutě totiž při Pourově vyloučení zužitkoval ranou bez přípravy z mezikruží Bulíř Birnerovu nabídku a upravil již na 6:0. Klouček ještě před druhou sirénou uchránil domácí od další pohromy proti přesilovkové gólové příležitosti Flynna.

Závěrečná dvacetiminutovka se dohrával pouze z povinnosti. Hosté polevili a nedisciplinovaností umožnili soupeři snížit. V 47. minutě krátce po skončení početní výhody potěšil diváky ranou švihem Pour a během přesilovky v 52. minutě se po Benákově přihrávce prosadil bekhendem uzdravený Söderlund. Definitivní podobu dal výsledku v 55. minutě přesnou střelou zápěstím Indrák.

Hlasy trenérů po utkání:

Petr Kořínek (Plzeň): "Měli jsme dobrý vstup do utkání, bohužel jsme tlak neproměnili. Pak jsme inkasovali branku a druhá třetina byla z naší strany strašlivá. Přesto jsme měli šance, dvakrát to bylo klasické nedáš - dostaneš. Inkasovali jsme v naší přes gól a soupeři to tam napadalo. Nabádali jsme kluky do třetí třetiny, že další zápas začíná tak, jak ten předchozí skončil. Jsme rádi, že jsme alespoň třetí třetinu odehráli důstojně. Chceme poděkovat divákům, že nám fandili přes nepříznivý stav celý zápas. Ani po zápase jsme detailně nesledovali, jaký z týmů na nás půjde. Máme Litvínov a připravíme se. Víme, že ta kvalita je tam velká. Mají silný tým, táhnou je bratři Kašové. Ale může rozhodnout každá maličkost. Budeme se snažit postoupit. Dnes absentující hráči to půjdou zítra zkusit na trénink a uvidíme."

Filip Pešán (Liberec): "Měli jsme velmi těžký start do utkání. Plzeňští byli připravení, vyhrávali osobní souboje a dostávali nás pod tlak. Z jedné situace jsme dorážkou vedli, což bylo po první třetině v podstatě jediné pozitivum. Pak nám tam ve druhé třetině díky důrazu kolem branky a pohotovým zakončením napadaly góly. Postupně nás ale trochu zabrzdila skoro šest minut v kuse trvající přesilovka, čemuž jsme podlehli. Plzeň na začátku třetí třetiny po ubráněném oslabení znovu přidala a ukázala, jak je hlavě v útočné třetině nepříjemný soupeř. Dotahovali, ale už to nestihli. Individuální trofeje bych osobně vyměnil za umístění v první čtyřce a stejně to mají i oba hráči (Tomáš Filippi a Jakub Rychlovský). Samozřejmě jsme ale klukům fandili a jsem rád, že dnes udělali ten poslední krok. Mají oba výbornou sezonu a zaslouží si za tu práci individuální ocenění. Teď začíná play off a věřím, že na to navážou. Soupeře do play off jsme si nevybírali. Začínáme ve středu v Liberci a tak to je dané."

HC Škoda Plzeň - Bílí Tygři Liberec 3:6 (0:1, 0:5, 3:0)

Branky a nahrávky: 47. Pour (Rekonen), 52. Söderlund (Benák, Mertl), 55. M. Indrák (P. Straka, Kvasnička) - 7. Faško-Rudáš (Filippi), 25. Flynn (M. Ivan, Filippi), 26. Flynn (Birner, A. Najman), 29. Zachar (Aubrecht), 30. Rychlovský (Filippi, Budík), 33. Bulíř (Birner, M. Ivan). Rozhodčí: Obadal, R. Šír - Brejcha, Frodl. Vyloučení: 7:6. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 4985.

Plzeň: Hlavaj (30. Klouček) - Zámorský, Laakso, Piskáček, Malák, Dujsík, Kvasnička, Bučko - Schleiss, Mertl , Matýs - M. Indrák, Benák, Söderlund - Rekonen, M. Soukup, Pour - Šiler, Jansa, P. Straka. Trenér: Kořínek.

Liberec: D. Král - M. Ivan, Melancon, McCoshen, T. Galvas, Derner, Budík, Aubrecht - Faško-Rudáš, Filippi, Rychlovský - Flynn, A. Najman, Bulíř - Hawryluk, Zachar, Birner - Kelly Klíma, J. Šír, Mucha. Trenér: Pešán.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 30.04.2024 ČTK

Reklama

26°C

Dnes je úterý 30. dubna 2024

Očekáváme v 14:00 26°C

Celá předpověď