S hudebními novinkami se tentokrát doslova roztrhl pytel, pojďme se proto podívat, co je v současné době nejvíc trendy.

Twenty One Pilots – Overcompensate (edit)

Velký návrat. O Twenty One Pilots nebylo nějakou dobu slyšet, vracejí se však i v hudebním slova smyslu. Singlu Overcompensate, který avizuje vydání nového alba Clancy, dominují těžkotonážní bicí a žene ho vpřed nekompromisní rap Tylera Josepha. Při jeho poslechu si nelze nevzpomenout na podobně hutné skladby jako Heavydirtysoul nebo Jumpsuit. Skalním příznivcům dvojice při jeho poslechu nejspíš radostí poskočilo srdce. Po zvukově dietní covidové desce Scaled And Icy se zdá, že nám dvojice z Ohia dopřeje pořádně výživné menu. Sedmá studiovka Twenty One Pilots vyjde 17. 5. 2024, tedy takřka na den přesně devět let po průlomovém albu Blurryface.

Charli XCX – Von dutch

Britská zpěvačka Charli XCX se proslavila už v roce 2014, kdy vydala singly Boom Clap a Break The Rules. Hned několikrát vystupovala v Čechách – v Edenu předskakovala Coldplay, jako host se objevila na koncertu Katy Perry a v roce 2019 vyprodala pražskou ROXY. V muzice se Charli XCX nijak neomezuje, její produkce je všežravá a surfuje napříč různými styly. Potrpí si na kreativní svobodu a často mění svou hudební tvář. Charli nikdy nebyla typickou popovou interpretkou, její skladby měly vždy něco navíc, pokaždé měla co říct. Singlem Von dutch oznamuje vydání šesté studiové desky. Album se bude jmenovat Brat a vyjde letos v létě.

BLANKA x Mark Voss – Cara Mia

Polská zpěvačka Blanka, která i u nás bodovala s písničkami Solo a Rodeo, nedávno zveřejnila valentýnský singl Cara Mia. Skladba se nyní dočkala taneční úpravy od DJe Marka Vosse. Pro slovenského producenta je to v krátké době už druhá spolupráce s populární interpretkou. Zatímco s Darou Rolins se vrátil k hitu Arabela, remix Cara Mia je pro něj šancí ukázat se na mezinárodní scéně. Jeho verze vyšla celosvětově.

Tereza Mašková – Jíst, spát, meditovat, milovat

Info: Tereza Mašková se vyprofilovala v nástupkyni stálic naší popové hudební scény v čele s Lucií Bílou. Pěvecky precizní byla už v soutěži Česko-Slovenská SuperStar, kterou v roce 2018 vyhrála. Posluchači obdivují její hlas i působivé písně. Zatímco na předloňském albu Svět je málo růžový pracovala se skladatelem Václavem Hoidekrem, novou kapitolu své kariéry otevírá písní, kterou s ní překvapivě nahrál producent a kytarista Ronald Janeček ze skupiny John Wolfhooker…

Fred again.. x Lil Yachty x Overmono – stayinit

Avizovaná spolupráce ceněného hudebníka s populárním rapperem z Atlanty a progresivní elektronickou dvojicí Overmono z Walesu. Fredův předchozí singl leavemealone s Baby Keem si nečekaně dobře vedl hlavně na Slovensku, kde se podle IFPI dokonce opakovaně dostal do padesátky nejúspěšnějších nahrávek. O to napínavější bude sledovat cestu hypnotické novinky stayinit. Mimochodem, video na YouTube údajně zachycuje autentickou reakci Lil Yachtyho poslouchajícího vůbec poprvé finální verzi skladby přímo ze soundsystému. Podle Freda ji měl předtím možnost slyšet jen přes telefon, což – jak sami jistě uznáte – není úplně optimální. Připomeňme, že Fred again.. je spolupracovníkem a producentem interpretů jako Ed Sheeran, George Ezra, BTS či P!nk. S Lil Yachtym se setkal v roce 2016 při práci na singlu After The Afterparty zpěvačky Charli XCX. Zároveň je držitelem mnoha ocenění včetně Grammy a Brit Awards. Overmono tvoří bratři Tom a Ed Russelovi pocházející z velšského městečka Overmonnow.

Galantis x David Guetta x 5 Seconds of Summer – Lighter

Spolupráce – jedno z nejčastěji užívaných slov v dnešním hudebním světě. Dnes a denně se domlouvají více či méně překvapivá spojení mezi interprety, řada hudebníků by se přitom bez pomoci kolegů úspěchu nikdy nedočkala. Zajímavým experimentem je v tomto ohledu novinka Lighter, na které se potkávají hned tři velká jména. Singl je připsán do diskografie švédského one-man projektu Galantis, pod jehož značkou se nedávno osamostatnil Christian Karlsson, ale podíleli se na něm i australští pop punkeři 5 Seconds Of Summer a francouzský producent David Guetta, jemuž se před dvěma roky podařilo oživit kariéru do té míry, že je dnes s více než 70 miliony měsíčních posluchačů dvanáctým nejposlouchanějším interpretem na Spotify…

Verona – Protilátky

Peter Fider se zpěvačkou Veronikou Stýblovou, která s ním od roku 2018 skupinu Verona tvoří, tentokrát sází na pomalou baladu a silné emoce. Protilátky tak svým způsobem navazují na megahit Ztracená bloudím z roku 2011. Vedle tanečně popové polohy, jakou reprezentoval třeba předchozí singl Anděl, jde o druhou tvář Verony, jež jí sluší. “Jsem rád, že jsem pár lidem udělal radost a vyvolal v nich nějakou emoci. A je jedno, že třeba i smutnější, vždyť i to patří k životu,” napsal na sociální sítě Peter Fider…

Cardi B – Like What (Freestyle)

Její slavné album Invasion Of Privacy už je takřka šest let staré. Debutová deska Cardi B drží řadu rekordů, jde mimo jiné o první album v hudební historii, jehož všechny skladby získaly minimálně platinový certifikát. Od roku 2018, kdy přelomová nahrávka vyšla, se zatím marně čeká na jejího albového následovníka. Cardi B s novinkami šetří. Loni natočia singl Bongos s Megan Thee Stallion a hostovala na skladbách kolegyň FendiDa Rappa a Latto, letos dlouho mlčela. Až doteď. V čerstvé novince Like What (Freestyle) sampluje track Da Real World z roku 1999 ikonické Missy Elliott. Dočkáme se konečně i druhého alba?

Diplo x Sharam – Anthem (feat. Pony)

Americký DJ a producent Thomas Wesley Pentz aka Diplo patří k nejeklektičtějším hudebníkům posledních let. Byl nebo je součástí mnoha zajímavých projektů, ať už jde o domovské Major Lazer, jednorázová setkaní se Skrillexem pod hlavičkou Jack Ü, Markem Ronsonem v Silk City či supertrio LSD, kde mu sekundovali Sia a Labrinth. Jako producent točil s mnoha hvězdami, například s Justinem Bieberem, Madonnou, Dua Lipou, Beyoncé, Gwen Stefani, Snoop Doggem nebo Britney Spears. Na singlu Anthem s ním pracoval Sharam, držitel Grammy a někdejší člen taneční party Deep Dish, která už v devadesátých letech reprezentovala žánr progresivní house…

A7S – Monster (with Alok)

Švédský hudebník Alexander Michael Tidebrink Stomberg aka A7S si udělal jméno hlavně jako host na hitech svých kolegů (Topic, Clean Bandit, Lil Baby, Hardwell, Alle Farben). Interakce s nimi mu svědčí, což dokládá také ve skladbě Monster, do které si pozval brazilskou producentskou hvězdu Aloka.

iann dior – I Think You Should Go

Americký zpěvák a skladatel se hudbě začal naplno věnovat v roce 2019 poté, co mu jeho tehdejší zaměstnavatel UPS dal výpověď. Začal nahrávky publikovat na síti SoundCloud, která je populární hlavně mezi americkými posluchači. Jeho prvotina Cutthroad tam nasbítala přes 5 milionů přehrání. Skutečný průlom ale přišel až o rok později, kdy se Michael Ian Olmo aka Iann Dior podílel na hitu Mood, který vydal 24kGoldn. Dnes je Iann Dior součástí komunity okolo labelu 10k Projects, kde působí třeba Rich Amiri nebo Artemas.

Griff – Miss Me Too

Na novém singlu Miss Me Too britská zpěvačka hledá cestu zpět k sobě samotné a řeší ironii, kdy s přibývajícím věkem a získáváním dalších zkušeností paradoxně ztrácí sebevědomí. “Písničku jsem napsala v malém airb’n’b bytě, který jsem si pronajala, abych se v něm ukryla před světem a mohla pracovat na nových skladbách. Do finální podoby skladbu dotáhli Lostboy a producent SIBA, s nímž držitelka Brit Awards 2021 spolupracovala na hitu Black Hole.

Liam Gallagher x John Squire – Mars To Liverpool

Když bývalý frontman Oasis a někdejší člen kultovních Stone Roses oznámili společný projekt, strhla se v Anglii hysterie, kterou by předčilo snad jen šílenství z comebacku některé ze jmenovaných domovských kapel. Fotografie Liama Gallaghera a Johna Squira zdobily obálky novin i časopisů jako za starých časů, turné se vyprodalo v řádu desítek vteřin. Dá se očekávat, že eponymně nazvané album, jež právě vyšlo a z něhož vám nabízíme skladbu Mars To Liverpool, bude útočit na první místo britské hitparády.

Teenage Disaster – Epitaph

Připomeňme, že Teenage Disaster je projektem Thorna Bakera, jenž pochází z okresu Humboldt v Kalifornii. Výrůstal v rodině hudebníka a milovníka hororů. Doma měli rozsáhlou sbírku hororových filmů, v jídelně stálo filmové zombie v životní velikosti, na plakátech v jeho pokoji visel heavymetalový hrdina Rob Zombie a barákem duněla hudba Danzig nebo Black Sabbath. Jeho táta Scott sdílel kapelu s Billem Wardem, synem bubeníka Black Sabbath. Život v takových kulisách měl na Thorna jednoznačný vliv. Od roku 2020 nahrává pod hlavičkou Teenage Disaster emotivní rockovou muziku, která rezonuje hlavně u mladých posluchačů.

White Reaper – I Can’t Escape Myself

Američtí White Reaper aktuálně těží z popularity, kterou jim přineslo turné s Blink-182 a loňské průlomové album Asking For A Ride. Jejich čerstvým singlem je písnička z repertoáru britské post punkvé kapely The Sound, která fungovala v první polovině osmdesátých let…

Zdroj fotografie: www.depositphotos.com