Polévka z pečeného květáku s kari vás pohladí po dušičce nejen v chladných dnech, ale vlastně kdykoli, když na vás přijde chuť na jemnou krémovou polévku.

Květák je jednou z mých nejoblíbenějších zelenin. Ač pro někoho jde možná o lehce nevonící záležitost, připusťme, že jeho chuť je výtečná (pokud tedy není přemrzlý a hořký) a sluší mu smažení, pečení, ale také zpracování do polévky.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Polévka z pečeného květáku s kari

Ingredience na polévku z pečeného květáku s kari

Množství: 4 porce

800 g květáku
200 g mrkve
3 stroužky česneku
2 lžíce olivového oleje (40 ml)
1 lžíce kari (20 g)
1 velká špetka soli (5 g)
1 l zeleninového vývar nebo vody
200 ml smetany na vaření 12%


Školní rok je tu! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 50 minut

Určitě se nemusíte bát, že by byla polévka z pečeného květáku s kari výrazně pálivá. Je spíše jemná a díky mrkvi i příjemně sladká.

Její přípravu si zamilujete, protože je opravdu velmi snadná.

Připravujeme zeleninu

Květák si očistíme od starších listů a propláchneme ho. Mrkev oškrábeme a nakrájíme na kostičky. Česnek oloupeme a můžeme pokračovat.

Zeleninu promícháme s olivovým olejem, solí a kari kořením. Přendáme na pečicí papír na necháme zapéct v troubě na 20 minut na 200°C.

Pokud si říkáte, že by se přeci vše jen mohlo hodit do hrnce a uvařit, máte částečně pravdu. I tak by to šlo, ale chuť pečené zeleniny je prostě a jednoduše lepší.

Po upečení zeleninu přendáme do hrnce a necháme ještě 5 minut povařit s vývarem. Poté rozmixujeme dohladka a zjemníme smetanou. Určitě se dá použít i kokosové mléko nebo rostlinná smetana.

Polévka z pečeného květáku a kari je hotová, je čas servírovat. Výborná je jen tak či s pečeným chlebem nebo s rostlinnými klíčky.

Jestliže hledáte další polévkovou inspiraci, dalších 190 receptů na polévky můžete najít v mojí kuchařce Velká polévková bichle. Polévka je grunt, kdo jí nejí, ten je…

Dobrou chuť přeje Pája