Hlavní obsah

Píšťalka Eva Vejmělková slaví pětapadesát: Hercům z Básníků přibylo šedin i vrásek, ale pořád jsou šik

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od premiéry snímku Jak svět přichází o básníky uplynulo 42 let, přesto je stále spousta lidí, kteří filmy o „Básnících“ bezmezně milují. Píšťalce z básnické dvojky, která vznikla o tři roky později (1987) a jmenovala se Jak básníkům chutná život, Evě Vejmělkové je dnes rovných 55 let. Jak šel čas s protagonisty slavné komedie?

Článek

V 80. letech byla hvězda. Její něžný půvab, dlouhé blonďaté vlasy a tak trochu smutný pomněnkový pohled byl něčím, čemu se jen těžko odolávalo. Eva Vejmělková zářila v ikonickém filmovém muzikálu Fontána pro Zuzanu (1985) a o dva roky později se stala Píšťalkou, do které se bezmezně (a opět nešťastně) zamiloval Štěpán v podání Pavla Kříže z komedie Jak básníkům chutná život. Podívejte se, jak se s přibývajícími roky mění protagonisté slavné komedie.

Eva Vejmělková

„Snad pro to, že jsi ze zámku. Snad pro ten šampon z heřmánku. Dřív, nežli budeš vdaná, chtěl bych ti někdy do džbánku pro pivo skočit k Beránku, Píšťalko ufoukaná.“ Tohle vyznání si Eva Vejmělková alias Alenka vyslechla z úst filmového Štěpána a nikdo se asi nedivil, že jeho kouzlu ve filmu podlehla. Jak už to tak ale u tohoto budoucího lékaře bývá, jen na chvíli. Nakonec vše opět skončilo jeho zlomeným srdcem. Nicméně herečka, která dnes slaví 55. narozeniny, byla od té chvíle pro všechny „Píšťalka z Básníků“ a nic na tom nemění ani desítky let, co od uvedení filmu uplynuly.

Na rozdíl od filmové Alenky skutečná Eva Vejmělková šla vždy za svým srdcem, a to rovnou v šestnácti letech. Při natáčení Fontány pro Zuzanu se zamilovala do o 16 let staršího, rozvedeného režiséra Dušana Rapoše a jsou spolu dodnes. Mají dvě dcery a herectví se Vejmělková věnuje jen okrajově. Vystudovala totiž psychologii a v Havířově má psychoterapeutickou praxi.

Pavel Kříž

Básníci z něj udělali hvězdu, ale přesto v roce 1987 emigroval. Nejprve zamířil do Velké Británie, nakonec se ale usadil v Kanadě, kde vystudoval psychoterapii. Také se tam zamiloval a oženil, jeho první ženou byla ilustrátorka knih Bonnie Glover. Téhle lásce ale osud moc nepřál – první rána přišla ve chvíli, kdy Bonnie potratila dítě, které s Křížem čekala. A druhá, když nečekaně zemřela a z Kříže se stal vdovec.

V té době už žil herec opět spíš v Čechách a v rodné zemi nakonec našel i novou lásku. A protože si své soukromí vždy pevně střežil, podařilo se mu se v roce 2019 tajně oženit se svou o 15 let mladší přítelkyní Jolanou, s níž stále tvoří spokojený pár.

David Matásek

I z Davida Matáska udělaly filmy o Básnících hvězdu první třídy a i on si v nich občas zaveršoval. Určitě si vybavíte, jak jako Kendy načapal Štěpána při recitování básničky Evě Vejmělkové a překazil tím jejich polibek. „Snad pro tvé sklony k zločinu, přistihl jsem tě při činu,“ řekl a dal Štěpánovi pořádnou facku. Přesně to mu totiž slíbil, že se stane, když bude zase nějaké dívce skládat básničky.

A co skutečný David Matásek? Herecky se mu velmi daří, je členem Činohry Národního divadla, v televizi exceluje například v seriálu Polda. A soukromý život? Matásek o sobě s oblibou říká, že je sériový monogamista. Má čtyři děti a je počtvrté ženatý a nechal se slyšet, že už by byl rád, kdyby to takhle zůstalo.

Ondřej Vetchý

V Básnících nehrál žádnou extra velkou roli, ale jeho Karabec z autobazaru stojí stejně za zmínku. Tahle postava také původně studovala medicínu, ale Karabec měl pořád „takový zvláštní pocit, že když tam nebude, tak se nic nestane“. A když se místo medicíny vrhnul na kšeftování s auty, skutečně se nic nestalo. Kromě toho, že třeba Štěpánovi „výhodně“ prodal totální rachotinu a aby nebyly vidět díry a rez, oblepil ji všemožnými nálepkami.

Ondřej Vetchý se od dob slavné série vypracoval na jednoho z nejobsazovanějších českých herců, naposledy jste ho mohli vidět například v romantickém snímku Prezidentka, kde se do něj zamilovala Anna Geislerová, nebo v komedii Bezva ženská na krku, kde jeho kouzlu propadla Petra Hřebíčková.

Co se týče soukromého života, ten si Vetchý střeží jako oko v hlavě. Je podruhé ženatý, z prvního manželství má dceru, se současnou manželkou dceru a syna.

Bára Štěpánová

Bára Štěpánová hrála Bedřišku, učitelku ze školky, která se trochu nemotorně, neúspěšně, ale dost urputně snaží sbalit Štěpána. I ona se díky tomuhle filmu dostala do povědomí diváků, ale v době sametové revoluce se po ní slehla filmová zem a víc než herectví se začala věnovat politice.

Už v roce 1986 podepsala Chartu 77 a dva roky pak byla sekretářkou prezidenta Václava Havla. Ten byl i hostem na její svatbě v roce 1990, když si brala svého druhého manžela Luboše Rychvalského, mají spolu dceru. Ani tohle manželství ale nevydrželo a u Štěpánové zřejmě platí do třetice všeho dobrého, protože se svým třetím mužem Miroslavem Barabášem, za něhož se provdala v roce 2009, je stále. A herectví? To nakonec vyhrálo, Štěpánová roky účinkuje například v seriálu Ordinace v Růžové zahradě.

Načítám