Má vlast Semjona Byčkova

Česká filharmonie opět vydává slavný Smetanův cyklus symfonických básní, tentokrát v interpretaci svého současného šéfdirigenta.

V předvečer 200. výročí narození Bedřicha Smetany - v pátek 1. března 2024 - vydala Česká filharmonie u společnosti Pentatone novou nahrávku ikonického cyklu symfonických básní Má vlast, která je aktuální Novinkou týdne rádia Classic Praha. Tentokrát se jedná o interpretaci současného šéfdirigenta orchestru, Semjona Byčkova.

Naposledy orchestr Smetanův cyklus vydal v roce 2018 u příležitosti 100. výročí založení Československa, a to pod taktovkou svého předchozího šéfdirigenta - Jiřího Bělohlávka, kterému nahrávka vyšla již posmrtně.

Pro Semjona Byčkova bylo dle jeho vlastních slov „absolutně vyloučené, aby se stal hudebním ředitelem prvního českého orchestru, aniž by tento cyklus šesti symfonických básní zahrnul do svého repertoáru.“ V roce 2020 dílo dirigoval u příležitosti 31. výročí sametové revoluce, v roce 2022 jej na prvním pocovidovém zahraničním turné orchestru dedikoval napadenému ukrajinskému lidu.

„Pro Čechy je to jejich vlast, pro jiné národy zase ta jejich,“ vysvětluje dirigent, proč se tento cyklus bytostně dotýká nejen tuzemských posluchačů. „Jsou to kořeny, místo, kde chceme být. A kde jsme – historicky viděno – vždycky chtěli být. A to s sebou přináší lásku, konflikt a bolest.“

Album je jedním z příspěvků České filharmonie k Roku české hudby 2024 i k projektu Smetana200. Malbu na obalu nového CD vytvořil malíř Zdeněk Daněk.

210927_CF_Byckov_zkouska_zahajovaci-koncert_webres_13_c_PetraHajska.jpg
  • Semjon Byčkov (©Petra Hajská)

Úvodní foto: obal alba (©Zdeněk Daněk)

Podcast