Sekční garážová vrata LOMAX DELTA po namontování.

Garážová vrata LOMAX. Reportáž z montáže aneb Co nás čeká při výměně vrat

Již před rokem se manželský pár rozhodl vyměnit svá zastaralá garážová vrata za nová. Na situaci se postupně přijeli podívat tři obchodní zástupci od různých výrobců garážových vrat. Dva řekli, že výměna nepůjde, vysvětlili proč a manželé výměnu téměř vzdali. Potom přijel třetí. Zastupoval firmu LOMAX a řešení našel. O tom, jak vše probíhalo, se s vámi podělíme.

Naše redakce měla příležitost se celého procesu účastnit – od první obhlídky starých garážových vrat řadového domu z 90. let minulého století až po jejich bravurní výměnu za garážová vrata typu DELTA.

Nejdříve povolaný technik (Martin Žilka) od realizační firmy Robert Ursta (firma je exkluzivním zástupcem firmy LOMAX nejen pro Královéhradecký kraj, kde manželé bydlí) odborně prohlédl původní garážová vrata a vysvětlil majitelům domku, jaká řešení se nabízejí. Jelikož jedna z variant (sekční) byla vhodná i bez nutnosti větších stavebních úprav a zároveň vykazovala i dobré tepelněizolační vlastnosti, rozhodli se majitelé pro sekční garážová vrata DELTA (viz samostatný box). Pan Žilka vyměřil a označil otvor, který bude třeba pro nová vrata připravit, a domluvili se, že původní stará vrata včetně zárubní si majitelé svépomocně odstraní. Na závěr si manželé společně vybrali barvu vrat. Technik slíbil poslat co nejdříve nezávaznou nabídku, což udělal. Majitelé s nabídkou souhlasili, a tak se dveře mohly nechat na zakázku ve firmě LOMAX zhotovit.

K výběru vhodné varianty doplníme ještě několik informací. Jde o řadový rodinný dům, kde je garáž umístěna v suterénu, a do které se „sjíždí”. Dvoukřídlá garážová vrata by nešla kvůli svahu otevírat a nízký strop v kombinaci s v rohu situovanými rozvody ústředního vytápění zase nedovoloval instalaci rolovacích garážových vrat.

Otevírání starých vrat nebylo komfortní a problémy byly i s jejich nedostatečnou tepelnou izolací.

Garážová vrata typu DELTA a jejich montáž

Na začátku ledna se majitelé dozvěděli, že dveře jsou pro ně už vyrobeny. Trochu měli obavy, jak to bude s instalací. Venkovní teploty se totiž pohybovaly slušně pod nulou. Byli však ujištěni, že to není problém, ať stará vrata v pondělí vybourají, připraví otvor a že v úterý ráno kolem 8. hodiny montážníci dveře přivezou a nainstalují.

Před samotnou montáží bylo nutné doladit stavební otvor. Původní vrata včetně zárubní majitelé svépomocně odstranili den předem.

To se také stalo. Těsně před 8.00 hodin již oba zmínění pánové (jedním z nich byl Tomáš Pejchl) dorazili do mrazivého rána. Nejdříve si přeměřili stavební otvor a zjistili, že ho bude třeba trochu rozšířit – nejednalo se však o důsledek špatného zaměření. Při odstraňování původní zárubně bylo totiž rozhodnuto, že odřezání pár posledních centimetrů zdiva bude provedeno až „na míru” při montáži nového rámu. Práce zabrala zhruba půl hodiny a poté se mohlo začít se samotnou montáží.

Sekční garážová vrata LOMAX DELTA

Model DELTA je v nabídce sekčních garážových vrat LOMAX představitelem tzv. zlaté střední cesty a patří dle vyjádření společnosti k jednomu z nejoblíbenějších typů mezi zákazníky. Benefitem je precizní zpracování, líbivý design, a to vše za rozumnou cenu. Vrata se skládají z několika panelů (sekcí), které se za pomoci torzních pružin pohybují vodicími kolejnicemi. Ovládání je možné buď ručně, nebo pomocí elektropohonu. (zdroj: LOMAX)

Průběh instalace vrat dokumentuje doprovodná fotodokumentace doplněná popisky. Práce šla technikům velmi pěkně od ruky a dílo bylo hotovo dříve, než jsme se nadáli. Společně jsme si otevírání a zavírání vrat pomoci kapesního dálkového ovladače mohli vyzkoušet, vše fungovalo, majitelé dílo převzali, podepsali potřebné předávací papíry a na závěr jsme si společně u horkého čaje trochu povídali. Zjistili jsme, že oba montážníci garážová vrata instalují již více než 20 let a stojí za nimi řada realizací také i u dobře známých lidí. Jmenujme například českého herce Miroslava Donutila. Kolem 12.00 hodiny si vše pánové uklidili do své dílny – pojízdného auta – a odjížděli k dalšímu klientovi, tentokrát mu zajistit servis.

Tak a zde jsou namontovány již vodicí lišty. Vpravo pod stropem je vidět trubka od teplovodního vytápění.

Pohled majitele na právě zabudovaná garážová vrata

Velikou výhodou zvoleného řešení pro nás je,” nechali se slyšet majitelé, že „nově instalovaná garážová vrata se stala plně funkční ihned po odchodu realizační firmy. Pozoruhodné je i to, že z venkovní pohledové strany nikdo nepozná, že jde o zbrusu nová garážová vrata bezprostředně po jejich instalaci. Z venkovní strany jsou vrata zkrátka funkčně i pohledově realizována jako finální řešení. Z vnitřní strany však bude nutné finálně zapojit elektřinu a realizovat běžné a nenáročné úpravy otvoru po instalaci vrat, které se týkají průvzdušnosti vrat a jejich zednického, pohledového a funkčního dokončení. Zkrátka musíme zajistit šikovného zedníka, aby nám upravil nahoře mezeru mezi vraty a stavebním otvorem, dobetonoval mezeru na podlaze vzniklou po vybourání starého rámu. V prvé řadě si však vyplníme mezeru vzniklou mezi nosnou kovovou konstrukcí nových vrat a stavebním otvorem nízkoexpanzní montážní PUR pěnou, která se používá pro montáž oken.” Majitelé na závěr ocenili i funkčnost vrat a nezapomněli pochválit montážníky: „Už nyní máme radost, jak se garážová vrata pohodlně ovládají a z venku krásně vypadají! A co říci k výkonu obou pánů montérů? Super práce a kéž by takových šikovných a slušných řemeslníků bylo víc.

Krátce o společnosti LOMAX

Společnost LOMAX působí na českém trhu více než tři desetiletí. Svoji činnost nastartovala v oboru garážových vrat a stínicí techniky. Výrobky zhotovuje sama a na míru. Dodavatele některých komponentů si LOMAX vybírá pouze od prověřených evropských firem, které splňují kvalitu, normy a legislativu EU. V současnosti je LOMAX největším českým výrobcem garážových vrat. Ta firma nabízí v řadě variant, které jdou vstříc potřebám a požadavkům zákazníků v podobě rozměrů, barev, prosklení nebo třeba typu imitace dřeva. Vybírat lze ze sekčních, posuvných, rolovacích nebo dvoukřídlých vrat atp. Firma realizuje také speciální vrata do průmyslových provozů a pro motorkáře. Nechybí ani ucelený sortiment venkovních žaluzií, screenů, rolet, oken, dveří, síťkám proti hmyzu atd.

Fotogalerie

Autor: Mgr. Helena Hejhálková
Foto: Jiří Hejhálek