Přebytek peněz využije Meziříčí do rezervy pro nové Náměstí i na opravu chodníků

  8:42
Více než 74 milionů korun. Takový je přebytek hospodaření Velkého Meziříčí z loňského roku. Zastupitelé nyní schválili jeho využití. Největší částka, a to 40 milionů, putuje do finanční rezervy města, aby později pokryla úvěr na rekonstrukci Náměstí a přilehlých ulic. Tato nákladná akce začne v roce 2025.

Rezerva bude využita mimo jiné i na rekonstrukci Náměstí a přilehlých ulic. Takto by mohlo v budoucnu vypadat. práce mají začít v příštím roce. | foto: Archiv Městského úřadu Velké Meziříčí

Zbytek peněz využije radnice pro hned několik letošních investic. „Za šest milionů korun budou opraveny místní komunikace a za tři miliony chodníky. Další tři miliony jsou vyčleněny na projektovou dokumentaci nové sportovní haly, na jejíž vybudování město požádá o dotaci z Kraje Vysočina a z Národní sportovní agentury,“ vyjmenovala Martina Strnadová z tiskového odboru velkomeziříčské radnice.

V plánu je podle ní rovněž revitalizace odpočinkové lokality u Tří křížů - vyhlídky nad dálnicí D1, na kterou vedení města vyhradilo přes 1,8 milionu korun. Na tento projekt však chce radnice získat také dotaci.

Z loni ušetřených financí bude uhrazena i nová etapa obnovy městského mobiliáře, oprava dalšího úseku historických hradeb nebo třeba výstavba zázemí pro výuku na dětském dopravním hřišti.

„Letos město počítá i s projektovou přípravou stezky do Balinského údolí, díky níž pěší a cyklisté bezpečně překonají nepřehledný úsek v zatáčkách kolem koupaliště na Uhřínovské ulici,“ informovala Strnadová.

Z přebytku rozpočtu uvolnili Velkomeziříčští ještě peníze na menší opravy a výměny vybavení ve svých základních a mateřských školách, dále na realizaci projektu dětské skupiny nebo na přemístění pohřební služby a informačního centra v Uhřínovské ulici.

Autor: