Home » Bydlení

Jak odstranit plíseň a zápach z pračky?

04.03.2024
Plíseň v pračce je častým problémem, se kterým se mnoho domácností potýká, aniž by o tom věděly. Tato nepříjemná houbová infekce může mít různé příčiny, včetně vlhkého prostředí, zbytků pracích prostředků nebo zaneřáděných filtrů. Nejenže může plíseň způsobit nepříjemné zápachy a fleky na prádle, ale může také poškodit samotnou pračku a zhoršit její výkon. Pokud se tedy domníváte, že i vaše pračka trpí plísní, je důležité tuto situaci řešit co nejdříve. Zde je několik tipů, jak se plísně v pračce zbavit.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com

Pravidelné čištění


Pravidelné čištění pračky je klíčové pro prevenci plísně. Po každém praní je vhodné otřít vnitřní stěny pračky suchou utěrkou a nechat dvířka pračky otevřená, aby se vnitřek dobře vysušil.

Odstranění plísní


Pokud již v pračce plíseň máte, je nutné ji odstranit. K tomu můžete použít silný čistící prostředek, jako je například směs octa a vody. Smíchejte ocet s vodou v poměru 1:1 a touto směsí očistěte vnitřek pračky, včetně gumových těsnění a těžko dostupných míst.

Odstranění zápachu


Pro odstranění zápachu můžete také využít speciální čistící prostředky určené právě pro pračky. Ty obsahují enzymy, které rozkládají zbytky detergentů a odstraňují zápach způsobený plísní.

Pravidelná údržba


Důležitá je také pravidelná údržba pračky, a to nejen v podobě čištění filtrů a hadic, ale také čištění těsnění, bubnu, nádrže na prášek a pracího programu.


Zdroj: freepik.com

Čištění filtrů a hadic


Nezapomínejte také na čištění filtrů a hadic pračky. Zkontrolujte filtry na částicové nečistoty a čisticí prostředky a pravidelně je čistěte. Stejně tak pravidelně vyčistěte a propláchněte hadice, aby nedocházelo k usazování plísní a bakterií.

Pravidelné praní na vyšší teploty


Proti plísni v pračce můžete bojovat také pravidelným praním na vyšší teploty, například pomocí programů na 60°C až 90°C. Tím se účinně zničí bakterie a plísně.

Mějte na paměti, že prevence je vždy nejlepší lék. Pravidelná údržba a čištění pračky může předejít vzniku plísně a udržet vaši pračku v dobrém stavu. Pokud se však plíseň již objevila, je důležité ji co nejdříve odstranit, aby nedošlo k dalšímu šíření a zhoršení problému.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru
Fotogalerie:

Další články z rubriky Bydlení

Proč si koupit granitový dřez? Důvodů je hned několik

Granitový dřez představuje odolný prvek každé kuchyně, přičemž tento umělý materiál se vyrábí smícháním žulového kamenného prachu a akrylových pryskyř ...

Plemena psů vhodná do bytu aneb spokojený pes i pán

Přemýšlíte o tom, že si pořídíte psa, ale žijete v bytě? Správný výběr plemene je klíčovým faktorem pro to, aby se váš nový čtyřnohý společník cítil š ...

Jarní úklid rychle a efektivně

Jaro je čas obnovy a očisty, a provádění jarního úklidu může být osvěžujícím způsobem, jak začít novou sezónu. Pokud chcete provést jarní úklid rychle ...

Zrcadla jako klíčový prvek interiéru: Proč má výběr jejich tvaru význam

Zrcadla neplní pouze praktickou funkci umožňující nám zkontrolovat náš vzhled před odchodem z domova. Jsou také důležitým dekorativním prvkem, který m ...

Doporučujeme

Publikovat článek