HHC bude zakázané od středy. Za držení hrozí pokuty, prodej může být trestán i vězením

Psychoaktivní látka HHC bude od středy zakázaná. Podle mluvčího ministerstva vnitra Ondřeje Krátošky nařízení vlády ve sbírce zákonů vyjde v úterý. Řekl to Radiožurnálu. Prodej a držení jakéhokoliv množství této psychoaktivní látky tak bude od následujícího dne nezákonné. Zákaz bude dočasný, příští rok chce vláda prosadit zákon, který bude HHC regulovat.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Automat na bonbony s HHC

Automat na bonbony s HHC | Foto: Monika Červená | Zdroj: Český rozhlas

Pokuta až patnáct tisíc korun bude hrozit lidem, kteří u sebe budou mít do deseti gramů výrobků s HHC. Ti, kteří tuto hranici přesáhnou nebo budou s HHC obchodovat, můžou čekat ještě přísnější trest.

Zákaz HHC a pokuta do 15 tisíc, kdo ho bude mít u sebe. Za prodej či dovoz rok až osmnáct let vězení

Číst článek

Nabízení, prodej, dovoz i vývoz, ale také přechovávání HHC pro někoho jiného bude totiž podobně jako u dalších drog na seznamu návykových látek trestné. Hrozit za to může rok a v případě přitěžujících okolností až osmnáct let vězení.

Držení HHC jen pro vlastní spotřebu bude přestupek se sankcí až patnáct tisíc korun, pokud půjde o množství menší než malé. Hranici bude policie posuzovat stejně jako u THC.

U prodejců bude dodržování zákazu kontrolovat Státní zemědělská a potravinářská inspekce, která bude mít na starosti hlavně kontrolu potravin. Tedy třeba to, jestli se v prodejních automatech i v obchodech už opravdu nedají koupit gumoví medvídci a jiné cukrovinky s HHC.

Policie nebude nijak záměrně kontrolovat lidi, jestli u sebe výrobky s HHC nenosí. Dojít na to ale může, pokud bude například někdo prověřován kvůli výtržnictví nebo při dopravní kontrole. Policie bude muset také prošetřit podezření na držení nebo prodej HHC, které jí oznámí někdo jiný.

Lucie Pávová, mst Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme