Očekávaný budějovický hit. Sluneční ostrov může lákat tisíce lidí k Vltavě

  12:54
Projekt relaxační zóny v širším centru Českých Budějovic má stavební povolení, radnice ho chce vybudovat za 50 milionů korun. Hotový by měl být v létě roku 2025. Areál má nabídnout přírodní prostředí s řadou odpočinkových ploch, moly a zpevněným přístupem do řeky.

U Pražského sídliště vyroste na břehu Vltavy Sluneční ostrov. Řeka tam bude mít slepé rameno, vzniknout má i pláž. | foto: A8000

Sluneční ostrov, nová českobudějovická relaxační a volnočasová zóna a očekávaný hit na pravém břehu Vltavy, získal stavební povolení. A město právě chystá výběrové řízení na dodavatele prací.

Se začátkem celé akce v blízkosti Pražského sídliště však musí radnice počkat na Povodí Vltavy, které v lokalitě zpevňuje říční břehy.

„Projekt získal povolení a nyní čekáme na finální prováděcí dokumentaci, kterou bychom měli obdržet na konci března. V tu chvíli začneme soutěžit zhotovitele, kterého vybereme ideálně ještě před prázdninami. V září pak spustíme výstavbu a kolaudaci plánujme na červen 2025 tak, aby už příští prázdniny mohli lidé ostrov využívat,“ nastínil harmonogram náměstek primátorky Petr Maroš (ODS).

Několikaměsíční proluku mezi výběrem zhotovitele a zahájením stavby Maroš odůvodňuje nutností zkoordinovat výstavbu s Povodím Vltavy, kterému u místa budoucího ostrova zpevňování říčních břehů ještě nějaký čas potrvá.

„Od loňského podzimu v lokalitě opevňujeme svahy plavební dráhy. Práce potrvají až do letošního září, kdy na ně město naváže stavbou Slunečního ostrova,“ přiblížil za Povodí Vltavy Hugo Roldán.

Sluneční ostrov město vybuduje na pravém břehu přibližně v úrovni Sportovního klubu policie (SKP). Nový volnočasový a relaxační areál má nabídnout přírodní prostředí s řadou odpočinkových ploch, moly a zpevněným přístupem do řeky.

„Na ostrovně neplánujeme žádnou vybavenost v podobě občerstvení a podobně. Chceme tam vybudovat volně přístupné přírodní místo pro odpočinek u vody, které budou moci využívat rodiny s dětmi, mladí i starší,“ popsal Maroš s tím, že cenu město odhaduje na 50 milionů korun, přičemž třicet by mohlo být z dotace.

Teď cílí na opačný břeh řeky

Také doplnil, že současná koalice se hodlá zaměřit primárně na opačný, levý břeh Vltavy, kde již vybudovala Sportovní a relaxační areál a plánuje výstavbu zcela nové čtvrti, cyklostezky i akvaparku, další rozvoj pravého břehu proto nyní neplánuje.

„Už tam ani moc místa k rozvoji není, byly zde nějaké návrhy na úpravu asfaltové plochy nad novou přístavní hranou, ale dospěli jsme k názoru, že čas od času ji stále potřebujeme, a tak ji tam prozatím ponecháme,“ vysvětlil.

Jihočeský hejtman a českobudějovický radní Martin Kuba (ODS) následně doplnil, že nedaleko ostrova chce město vybudovat novou lávku. „Bude na pravém břehu umístěná trochu severněji od SKP a na levém břehu bude její vyústění součástí úpravy a kultivace celé levobřežní komunikace po zprovoznění dálnice D3. Ve spolupráci s výstavištěm navíc pracujeme na maximálním otevření areálu výstaviště,“ přiblížil.

Vize Slunečního ostrova vznikla již za minulé koalice jako součást projektu Město a voda. Postupující přípravu projektu proto kvitují i současní opoziční zastupitelé.

„Vltava a Malše se v posledních letech stávají vyhledávanými lokalitami a díky Slunečnímu ostrovu ve městě vznikne další atraktivní místo, kam budou moct lidé toužící po koupání v řece zamířit,“ těší opozičního zastupitele a exprimátora Juraje Thomu (Občané pro Budějovice).

Shoda nad postupem prací však neznamená, že by projekt budějovické zastupitele nechával zcela klidnými. „Před volbami jsem se zlobil na minulou koalici, že se příprava tohoto projektu téměř neposouvá a že nikdo nekomunikuje s Povodím Vltavy. Slíbil jsem, že tohle změníme a za každým obrázkem a vizí bude taky jasný plán a harmonogram,“ sdělil hejtman. „To, že v našich projektech pokračují, je skvělé, zároveň to ale ukazuje, že nemají žádné vlastní,“ kontroval Juraj Thoma.

Projekt Město a voda počítá mimo jiné i s úpravou Zátkova nábřeží u Malše v centru města, kde by měla vzniknout náplavka podobně jako v Praze, kam lidé míří za zábavou. Celkově se prostor kolem obou řek v posledních letech hodně mění a obyvatelé u nich tráví více času.

Rychle si oblíbili především koupací mola, která jsou na několika místech Vltavy i Malše. Populární jsou také lavičky nad vodou na slepém rameni. Posledním přírůstkem je náplavka u Malše, která je součástí obnovy parku v Dukelské ulici.