Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

Česko

Případů černého kašle přibývá. Za týden 449 nově nemocných

ilustrační snímek foto: Shutterstock

Případů černého kašle přibývá. Jen v minulém týdnu onemocnělo 449 lidí, což je nejvíc od ledna. Od začátku roku se nakazilo již 1 666 lidí ve všech věkových skupinách. Vyplývá to z nových informací, které zveřejnil Státní zdravotní ústav. Případů už je třikrát více než za celý loňský rok, kdy onemocnělo 494 lidí. O dalších přitom lékaři nemusejí vědět, protože řada lidí s mírnými příznaky pomoc nehledá.
  14:23

Podle epidemioložky Kateřiny Fabiánové už onemocnělo 36 nejmenších dětí do jednoho roku věku, pro které je nemoc nejvíce riziková. Proto také nejčastěji končí v nemocnicích na jednotkách intenzivní péče, kdežto většina starších pacientů se léčí doma.

“Nejčastěji se ale nákaza šíří mezi teenagery ve věku od 14 do 19 let. A nejvíce případů hlásí stále kraj Jihočeský, kde jich evidují 357,“ říká epidemioložka ze Státního zdravotního ústavu Kateřina Fabiánová.

“Nejvíce nakažených je u nás mezi středoškoláky, kteří se nejčastěji shromažďují,“ potvrzuje ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice v Českých Budějovicích Hana Bendíková.

Podotkla, že druhou nejpostiženější věkovou kategorií jsou školní děti ve věku od 10 do 14 let. „Většina z nich byla v dětství očkovaná, ale je možné, že už nemají dostatečné protilátky,“ míní Bendíková. K nemoci jsou podle ní náchylnější lidé s oslabenou imunitou.

Zvýšený výskyt pacientů s černým kašlem hlásí také kraje Středočeský (258), Vysočina (253) a Pardubický (216). Naopak nejméně případů je v Plzeňském (18) a Karlovarském kraji (5).

Nejvyšší nárůst nových případů ale v minulém týdnu zaznamenali lékaři ve Zlínském kraji - o 214 procent. Také v Ústeckém kraji se zvýšil počet nemocných o 120 procent a v Jihomoravském o 78 procent.

Odborníci už začátkem roku předpovídali, že černý kašel neboli pertuse letos zasáhne Česko, ale i některé země Evropy. „Odhadujeme, že do konce roku mohou u nás onemocnět až čtyři tisíce lidí,“ řekla tehdy Fabiánová, podle které se nákaza cyklicky vrací jednou za tři až pět let.

Ta letošní je ale téměř jistě nejsilnější za posledních deset let. V době covidu totiž pertuse téměř vymizela, onemocněly jen desítky lidí ročně. Před tím byl nejvyšší výskyt v roce 2014, kdy onemocnělo 2 521 lidí. Pokud letos nákaza dál poroste současným tempem, stejných hodnot dosáhneme už v půlce března.

Proti nemoci se lze chránit očkováním a pozdějším přeočkováním. Očkování doporučuje i gynekologická společnost, a to zejména těhotným ženám v třetím trimestru; je to kvůli ochraně novorozenců, kteří jsou nejzranitelnější.

„Jinak platí stejná prevence jako pro jiné infekční nemoci dýchacích cest: dodržování hygienických zásada a posilování imunity dostatkem spánku, pohybu na čerstvém vzduchu, zdravou stravou a vitamíny,“ dodává šéfka jihočeských epidemiologů Hana Bendíková.

Arcon Personalservice GmbH
Elektrikář do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč