Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ficův postoj k Rusku je nepřijatelný a krátkozraký. Zahraniční politika ho nezajímá, mluví ke svým voličům, říká analytička

Setkání lídrů V4 v Praze. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Setkání lídrů V4 v Praze. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

„Současné ochladnutí vztahů bych označila jako jeden z nejnižších, pokud ne úplně nejnižší bod v historii Visegrádu,“ říká v rozhovoru analytička Pavlína Janebová z AMO. Čeká visegrádský pakt zánik? A proč se Fico s Orbánem lísají k Putinovi?

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Na co se v rozhovoru také ptáme:

  • Je V4 názorově rozdělená na dvě poloviny?
  • Mohou se někdy rozbít vztahy Česka a Slovenska?
  • Jak velký význam má V4 v mezinárodní politice?
  • Proč šli Orbán s Ficem na chlebíček k exprezidentu Zemanovi?
  • Čeká Ficovo Slovensko mezinárodní izolace?

V jak napjaté atmosféře se setkali premiéři Česka, Polska, Maďarska a Slovenska?

Ve srovnání s jinými schůzkami v minulosti byla atmosféra skutečně velmi napjatá. Slyšeli jsme to i z jejich úst. Všichni čtyři hodnotili to jednání jako velmi složité a pravděpodobně bylo chvílemi i velmi intenzivní, když došlo na téma Ukrajiny, Ruska a zahraničněpolitického směřování.

Premiéři to na tiskové konferenci shrnuli diplomatickými slovy jako: je jasné, že se neshodneme, mluvili jsme spolu déle, než se předpokládalo a tak dále… Jsou tohle výrazy, ze kterých máme číst, že je tam opravdu nějaký významný problém?

Myslím si, že ano. Na druhou stranu ale není žádné překvapení, že tam ten problém je. O odlišných pozicích k Ukrajině, což je zásadní téma, se ví už dlouho.

Jak moc Ukrajina rozděluje V4?

Téma Ukrajiny a Ruska je velmi významné. Když se podíváme na zahraniční politiku České republiky, tak bych řekla, že to je naprosto klíčová věc. Stejně tak pro zahraniční politiku Polska, pro které to je také strategické téma číslo jedna. Otázkou je, jestli se na Visegrádskou skupinu máme dívat touto perspektivou. Jestli sdílené zahraničněpolitické názory jsou to, co Visegrádskou skupinu formuje. Já si myslím, že to tak není. Visegrádská skupina je tradičně regionální sousedský rámec pro komunikaci a není zcela nutné, aby se spojovala na zahraničních nebo i evropských tématech – jako tomu bylo třeba v případě migrace.

Ale přesto určitou shodu na tématu války na Ukrajině a podpoře Ukrajiny premiéři hledali.

Ano, hledali. A připadá mi velmi ilustrující to, k čemu nakonec došli a co oznámil premiér Fiala. Shodli se na tom, že ruský útok na Ukrajinu bylo porušení mezinárodního práva a že Ukrajině je potřeba pomoct. Řekla bych, že to je tedy skutečně

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Maďarsko

Polsko

Slovensko

Studio N

Viktor Orbán

Visegrádská 4

Česko, Podcast Studio N, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější