Zastavme touhu po NESMYSLNÉ DOKONALOSTI: Podpořme pacienty s PPP!

celá ČR / Sbírku organizuje Nadační fond pomoci

{}

Zastavme touhu po NESMYSLNÉ DOKONALOSTI: Podpořme pacienty s PPP!

0 %

Vybráno 22 878 Kč z 201 000 Kč
Zbývají 4 dny
Sbírka byla ukončena 30. dubna 2024

Pomozte sbírce na znesnáze21 sdílením

Lidem s poruchou přijmu potravy (PPP) nehladoví jen tělo, ale zejména duše. O záchraně života často rozhoduje dostupnost terapií.


Jídlo a postava. Dvě slova, která se stávají stěžejním tématem každičkého dne a minuty pro lidi s PPP. Ať už jde o bulimii, anorexii nebo záchvatovité přejídání. Neschopnost přijímat potravu v přiměřeném stavu a přijímat své tělo ničí jejich životosprávu, ale také duši. A právě o té tu bude řeč. Rozhodli jsme se těmto duším pomoci, protože to je první cesta k úspěchu.

Respektive první úspěch je si problém uvědomit a bezprostředně potom musí přijít možnost ho řešit.

Pokud se to zadrhne na tom, že není pro duši lékař, může se svět sesypat jako domeček z karet.

Neziskovku NEPANIKAŘ jistě znáte. Získala za dobu své nepříliš dlouhé existence už spousty cen, a hlavně pomohla už statisícům lidí v psychické tísni zvrátit jejich fatální rozhodnutí. Aplikaci si stahují statisíce uživatelů po celém světě a dostupná je už v 11 světových jazycích. Obracejí se na ni i lidé s poruchou příjmu potravy. V roce 2022 to bylo 176 chatů, o rok později už 278 a letos, jen za první 2 měsíce tohoto roku už 47 lidí. Čísla rostou a my jsme se rozhodli každé z nich, za kterým se skrývá lidský příběh a odhodlání, podpořit.

Jak sbírka pomůže?

Výtěžek této sbírky poputuje na orientační psychologicke poradenství, podporu a krizovou intervenci neziskové organizace NEPANIKAŘ: “Máme velkou radost! Částku použijeme pro naši chat a mail poradnu, kde se na nás obrací mladí lidé s těmito problémy,” vzkazuje zakladatelka světově proslulé aplikace Veronika Kamenská, o které jste už u nás na Znesnáze slyšeli v souvislosti s její další významnou aktivitou.

Patronem sbírky na podporu řešení problémů lidí s poruchou příjmu potravy je česká zpěvačka Tereza Mašková, která se sama s PPP dlouhodobě potýká a nebojí se o ní mluvit. Věří, že tak může podpořit další lidi, kteří se v bludném kruhu potíží se společným jmenovatelem “jídlo” točí. Spolu s ní přebírá patronát také Lucie Šaléová. Česká novinářka, která kvůli mentální anorexii strávila kus dětství v psychiatrické léčebně a sama se proto v dospělosti rozhodla k jedné takové pomoci k lepšímu zázemí pro malé pacienty. Tématu se věnuje také v rámci svého podcastu (ne!)závislá, ve kterém se jí se svými životními démony svěřují známé osobnosti. Aktivně ale také pomáhá pacientům dětské psychiatrické klinice Motol besedami se známými lidmi: “Děkuji za nabídku být patronem, říkám velké ANO! Je hezké, že chcete pomoci finančně lidem, kteří nemají peníze na terapie. Je to hodně důležité, protože spoustu rodin nemá bohužel finance na to, aby dětem nebo sobě poskytli kvalitní psychologickou péči,” říká.

Děkujeme každému, kdo se rozhodne jakoukoli částkou podpořit lidi s poruchou příjmu potravy v jejich odhodlání v kroku na cestu k lepšímu životu. Vlastně hlavně k životu, protože kvůli této nemilosrdné nemoci zcela vyhladoví nebo spáchá sebevraždu v naší zemi každoročně stále více lidí. Nejohroženější skupinu tvoří mladí lidé v pubertě a adolescenti. Podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky za posledních 10 let vzrostl jejich počet o 15 %. Problém ale řeší také stále více dospělých, a to i s ohledem na vliv sociálních sítí plných nebezpečných a proanorektických profilů.

Společným úsilím můžeme vysvobodit stovky ztracených duší z bludného kruhu...

Partneři sbírky 3

Tereza Mašková

Patronkou sbírky je zpěvačka Tereza Mašková.

Lucie Šaléová

Patronkou sbírky je novinářka Lucie Šaléová

e-shop U Terezky

Partenerem sbírky je e-shop U Terezky

Sbírku již podpořilo 30 dárců

252 Kč — Anonymní dárce před 2 týdny

600 Kč — Marta před 2 týdny

„Tuhle mrchu znám. Pár let s ní žiju. A PPP fakt NENÍ prdel!“
1 000 Kč — Pičkabulimička před 2 týdny

373 Kč — Anonymní dárce před 2 týdny

300 Kč — Anonymní dárce před 2 týdny

„ať to má smysl....“
9 000 Kč — Ivo před 2 týdny

„Držím palce a věřím, že to dáš :)“
777 Kč — Simona před 2 týdny

1 000 Kč — Libuše před 2 týdny

2 112 Kč — Zdenek P před 2 týdny

„Držím pěsti. “
70 Kč — Anonymní dárce před 2 týdny