Američan Teixeira, který vynesl tajné materiály, souhlasil s 16 lety ve vězení

foto Agenti FBI ve městě Dighton v Massachusetts se zatčeným Jackem Teixeirou, který je podezřelý z úniku tajných dokumentů, 13. dubna 2023.

Washington - Mladý americký gardista Jack Teixeira, který čelí obvinění z vyzrazení utajovaných vojenských informací, souhlasil s trestem odnětí svobody v délce 16 let, informovala stanice ABC News. Dvaadvacetiletý příslušník letecké složky americké Národní gardy Teixeira čelí obžalobě z úmyslného uchovávání a předávání utajovaných dokumentů týkajících se americké armády.

Teixeira, který dříve před soudem prohlašoval, že je nevinný, souhlasil s přiznáním viny ve všech šesti bodech obžaloby, uvedla stanice ABC News s odvoláním na podepsanou dohodu předloženou u soudu.

Mladý muž byl zatčen loni poté, co podle vyšetřovatelů zveřejnil utajované dokumenty v uzavřené skupině svých internetových přátel na komunikační platformě Discord. Některé z materiálů, které obsahovaly přísně tajné informace o ukrajinské protivzdušné obraně či izraelské zpravodajské službě Mossad, se však začaly šířit dál.

Teixeira je obviňován ze spáchání jednoho z nejzávažnějších narušení bezpečnosti v USA od doby, kdy se v roce 2010 objevilo na webu WikiLeaks více než 700.000 dokumentů, videí a diplomatických zpráv. Americké letectvo v souvislosti s případem už dříve potrestalo 15 svých zaměstnanců.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 23.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je čtvrtek 23. května 2024

Očekáváme v 03:00 12°C

Celá předpověď