jarní dekorace z kroucené vrby

Jarní dekorace z kroucené vrby

Přivítejte ve svém domově jaro! Svěží vzduch, probouzející se příroda, první hřejivé sluneční paprsky… to je ideální doba, přinést si trochu jara i k sobě domů. Dnes se můžete inspirovat, jak vytvořit jarní dekorace z kroucené vrby. Naučíme vás, jak z proutků kroucené vrby vytvořit okouzlující dekorace, které rozjasní každý kout. Ukážeme vám, jak je proměnit pár proutků v jedinečnou dekoraci. Připravte se na kreativní dobrodružství, které přinese kus přírody přímo k vám domů.

Kroucená vrba je známá svými spirálovitě stočenými proutky. Je oblíbeným materiálem pro jarní dekorace. Tento typ vrby nejen že přináší do interiéru kousek přírody, ale také dodává texturu a dynamiku jakémukoli aranžmá. Předtím, než se pustíte do tvoření, je důležité vědět, jak proutky správně uříznout, aby rostlina nebyla poškozena a proutky si zachovaly svou krásu co nejdéle.

jarní dekorace

Zkuste vázu s jarními řezanými květinami zamaskovat opletením vrbovými proutky, vznikne tak krásná dekorace.

Ať už plánujete vrbové proutky jako jarní dekoraci, nebo třeba i pro výsadbu, tak je fajn při jejich řezání dodržet několik kroků:

  1. Vyberte správný čas: Nejlepší čas na řezání vrbových proutků je časně na jaře. Tehdy jsou proutky krásně pružné a dobře se s nimi manipuluje.
  2. Použijte ostré nástroje: Použijte ostré, čisté zahradní nůžky nebo řezací nástroje, aby řez byl co nejčistší a nezpůsobil rostlině zbytečné poškození.
  3. Vyberte vhodné proutky: Vyberte zdravé, dobře vyvinuté proutky bez známek poškození, nemocí nebo škůdců. Ideální proutky by měly být pružné, s množstvím pupenů.
  4. Řežte pod úhlem: Řežte proutky pod úhlem asi 45 stupňů, což pomáhá minimalizovat riziko vody stékající na řeznou plochu a následného hnilobného poškození. Úhlový řez také zvětšuje plochu, z níž může proutek čerpat vodu, pokud jej chcete umístit do vázy a později třeba i zasadit.
proutky ve váze

Vrbové proutky umístěné ve vodě lze později zasadit do země, zpravidla není problém s tím, aby se ujmuly.

Jarní dekorace z kroucené vrby

  • Hnízdo na květiny z kroucené vrby: Nastříhejte si na zahradě tenké větvičky kroucené vrby. Vytvořte jednoduchý základ na věnec tím, že spojíte několik větviček do kruhu. Postupně zvětšujte objem korpusu přidáváním dalších proutků. Dno hnízda vyložte mechem a vložte květinu s květináčkem – ideální bude třeba primule. Zakryjte mechem. Dozdobte hnízdo drobnými křepelčími vajíčky, peříčky nebo stužkami. Hnízdo můžete využít opakovaně, stačí jen vždy vyměnit odkvetlé květiny.
dekorace z kroucené vrby

Jarní květiny umístěné do hnízdečka umotaného z kroucené vrby.

  • Váza s jarními květinami: Naprosto jedinečná a svěží dekorace vznikne, pokud nastříhané vrbové proutky umístíte do průhledné vázy. Postačí i veliká zavařovací sklenice. Aranžmá můžete doplnit řezanými jarními květinami. Pokud máte proutky opravdu dlouhé a velké, pak na ně navěšte mašličky v jarních barvách, pověste vajíčka nebo pírka.
jarní dekorace

Pro krásnou jarní dekoraci stačí proutky umístit do vázy.

  • Jarní věnec: Přivítejte své hosty stylově s jarním věncem na dveřích. Stáčejte jednotlivé větvičky kroucené vrby do kruhu a skládejte je postupně k sobě. Proutky můžete do sebe zamotávat nebo je připevňovat pomocí drátku. Namotávejte další vrbové větvičky, dokud nebude věnec dostatečně velký. Tento věnec můžete použít jako dekoraci na dveře nebo stůl. Přidejte k vrbovým proutkům jarní květy, zelené listy nebo i velikonoční vajíčka.
    jarní věnec z kroucené vrby

    Jarní věnec na dveře, jehož základ tvoří proutky z kroucené vrby.

    Nemusíte se držet pouze kruhového tvaru. Krásný je i závěsná dekorace ve tvaru srdíčka.

věnec ve tvaru srdce

Jarní věnec může mít i netradiční tvar.

  • Svícen pro jarní atmosféru: Zkuste z proutků vyrobit originální svícen. Obtočte proutky kolem skleněné nádoby a vytvořte tak dokonalou atmosféru pro večerní posezení. Aranžmá můžete doplnit dalšími jarními dekoracemi – květinami, pírky, stužkami…
jarní přírodní svícen

Nádhernou dekorací je jarní svícen vyrobený z vrbových proutků.

Velikonoční dekorace z kroucené vrby

Nezapomeňte na velikonoční dekorace! Kroucená vrba se skvěle hodí i na tvoření originálních velikonočních ozdob. Ať už vytvoříte velikonoční košík, nebo jen jednoduše přidáte několik proutků do jarního aranžmá, kroucená vrba přidá tomuto svátku přirozený šarm.

jarní dekorace z kroucené vrby

Jarní dekorace z kroucené vrby rozjasní každý domov a vnesou do něj svěží radostnou atmosféru.

Tvoření s kroucenou vrbou je skvělým způsobem, jak přivítat jaro. Nejenže oživíte svůj domov a přinesete do něj kousek přírody, ale také si užijete spoustu zábavy při tvoření. Tak neváhejte, vyrazte do přírody pro proutky a pusťte se do práce.




There are no comments

Add yours

Kontrola *

Webové stránky používají soubory cookie k poskytování služeb. Používáním tohoto webu s užitím cookies souhlasíte.
TOPlist