Hlavní obsah

Šťastný podcast: Prohra gayů, leseb, vlády i ČT. Slaví pouze ANO

Foto: Michal Šula

Šťastný podcast o levici a manželství pro všechny.

Reklama

Článek

Proč jsme se ocitli v nultých letech a kdo vyhrál a prohrál debatu o manželství pro všechny, to vám řekne Šťastný podcast ve složení Jindřich Šídlo, Konstantin Sulimenko, Tereza Povolná a Ondřej Lasák.

Čas od času se ve veřejném prostoru objeví průpovídka, že jsme se ocitli zpět v devadesátých letech – či případně se z nich nikdy nevymanili. Jakkoliv by se to Jindřichu Šídlovi bezpochyby líbilo, jak vám vysvětlíme ve Šťastném podcastu, pravda je jinde. Nejsme zpátky v devadesátých letech, nýbrž o dekádu později; v letech nultých.

Důvod je velmi prostý: Nultá léta přinesla obrovské volební zisky české levici. A i když se vám to možná zatím nezdá, i v letech dvacátých nás podobná historie čeká. Právě proto jsme se ve Šťastném podcastu rozhodli zanalyzovat, jak to před přibližně dvaceti lety v české politice vypadalo.

Pusťte si aktuální Šťastné pondělí o české levici

„Nejsilnější byla levice v roce 2002, kdy komunisté a sociální demokraté získali celkem 111 mandátů,“ vypráví Jindřich Šídlo, „jenomže v čele ČSSD stál tehdy Vladimír Špidla, a tak i když do něj tenkrát Miloš Zeman šťouchal, aby udělal menšinovou vládu s komunisty, šli sociální demokraté do koalice s lidovci a Unií svobody.“

ČSSD se nakonec podařilo vládnout celé volební období a v roce 2006 dokonce s Jiřím Paroubkem v čele získala největší procentuální zisk ve svých dějinách. Podstatnou roli měli ovšem v té době i komunisté, kteří se do historie zapsali jednou volbou.

„Komunisté v roce 2003 zvolili na Hrad Václava Klause. To se totiž ještě volilo nepřímo. Když je Václav Klaus šel přesvědčovat na klub, aby pro něj hlasovali, tak se ho ptali, jestli k nim bude vstřícný. A on jim odpověděl: Znáte to, když si vaše dítě přivede domů kamaráda a vy máte dvě mandarinky, dáte kamarádovi tu větší,“ vzpomíná Šídlo.

Stará ČSSD už ovšem neexistuje, přejmenovala se na SOCDEM a v podstatě se po ní slehla zem. Zavedenou značku si proto vyzvedl již zmíněný Jiří Paroubek a pokouší se s ní prorazit zpět na vrchol. Jenže současná politická strana ČSSD – Česká suverenita sociální demokracie – ve své skříni skrývá nepěkná tajemství.

„Úplně na začátku své existence se tahle strana jmenovala Suverenita – Blok Jany Bobošíkové a byla to pravicová strana právě Jany Bobošíkové. A jestlipak víte, jaké měla jméno v roce 2021? Byl to Volný blok, přátelé – tenhle právní subjekt byl před několika lety slavný Volný blok poslance Lubomíra Volného,“ poznamenává Konstantin Sulimenko.

Manželství pro všechny se nekoná

Minulý týden sociálními sítěmi, které rovněž v našem podcastu pečlivě monitorujeme, rezonovalo téma manželství pro všechny, které slavnostně prošlo Sněmovnou a odteď už se budou moci gayové a lesby brát, jak chtějí. Nebo tedy jak se to vezme – nic takového neprošlo a manželství pro všechny se nekoná, ale to nezabránilo některým politikům, aby se radostnou novinkou pochlubili.

„Středa, půl šestá večer, pár minut po onom hlasování. Markéta Pekarová Adamová píše tweet, ve kterém uvádí, že Sněmovna schválila možnost uzavírat sňatky stejnopohlavních párů. Já jsem tedy myslela, že jsem před chvíli zažila něco jiného. Vypadalo to, jako kdyby měla topka připravené v kaslíku dva tweety podle toho, jaké pozměňováky projdou, a vybrala ten špatný,“ krčí rameny Tereza Povolná.

„Já jsem si už nějakou dobu říkal, že zrovna TOP 09 na tom bude bita nejvíc. Protože to byla právě Markéta Pekarová Adamová, kdo přišel s kompromisem, že to nebude manželství pro všechny, ale partnerství se stejnými právy. A bylo jasné, že jakkoliv to dopadne, část společnosti bude naštvaná, protože ani jedna strana o krvavý kompromis nestojí. A teď je topka v pasti a její politici vypadají jako blbci. A nejen oni, ale celá koalice,“ dodává Sulimenko.

Za úspěch považuje výsledek hlasování také hnutí ANO. To ovšem nezapomnělo poznamenat, že v době, kdy se vládní koalice utápí v hádkách, přišlo právě Babišovo hnutí a jako jediné dokázalo situaci vyřešit.

„To, co říká ANO, je čistá demagogie. Ale na druhou stranu – jak v tom teď koupou celou koalici, tak je to naprosto zasloužené,“ přidává se Šídlo.

Kdo další prohrál debatu o manželství pro všechny? A jak hodnotíme výkon „psychologa“ Jeronýma Klimeše na obrazovce České televize? To vše se dozvíte v druhé, dnes obzvlášť nabité polovině Šťastného podcastu.

Šťastný podcast

Satirický pořad Šťastné pondělí vychází každé pondělí v osm hodin ráno na webu Seznam Zprávy.

Ještě ten den večer si můžete poslechnout i Šťastný podcast, ve kterém vás bereme do zákulisí výroby oblíbeného pořadu. V podcastové afterparty rozebíráme, co se do aktuálního dílu nevešlo, a servírujeme důkladnou analýzu politického bizáru na sociálních sítích.

Účinkují Jindřich Šídlo, scenárista Konstantin Sulimenko, producent Ondřej Lasák a docentka Instagramu Tereza Povolná.

Poslouchejte na Seznam Zprávách, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované