Pěstování kopretin: Zasaďte je na správné místo, ať vykvetou

Uvažujete o tom, jaké rostliny budete letos pěstovat v květináči nebo na zahradě, ale zatím vám chybí ta správná inspirace? Dobrou volbou mohou být nenáročné zahradní kopretiny, které promění váš pozemek na krásnou louku. Kde sázet kopretiny, aby se jim dobře dařilo? A co dalšího byste o nich měli vědět?

Vždy, když míjíte nějakou louku nebo mez, zastavíte se pohledem na máku, bodlácích a dalších lučních květinách, ke kterým patří i kopretiny? Možná jste o tom dosud ještě nepřemýšleli, ale právě ty můžete pěstovat i v truhlíku, v květináči nebo jen tak na zahradě, které dovedou dodat velmi uvolněný nádech.

Přečtěte si: Vše o hyacintech

Vzhledem k tomu, že kopretiny patří k nenáročným zahradním květinám, v průběhu roku se o ně nebudete muset nijak speciálně starat. Na druhou stranu, před finálním rozhodnutím se vyplatí i tak o nich něco málo zjistit, protože jedině pak budete mít jistotu, že se vaše dílo doopravdy podaří.

Druhy kopretin

druhy kopretin

V Česku se můžeme setkat se třemi druhy kopretin. Patří k nim kopretina irkutská, kopretina bílá a kopretina panonská. Úplně nejrozšířenějším druhem je kopretina irkutská. Tento druh kopretiny může vyrůst až do výšky 50 cm. Vzhledem k tomu, že jde o volně rostoucí květinu, obejde se i bez náročnější péče.

Pěstování zahradních kopretin

Když půjdete do zahradnictví, můžete si obstarat semínka zahradních kopretin, které udělají v květníku nebo na záhonku také velkou parádu. Druhu, který vám nabídne skutečně bohatý květ, se také někdy říká Česká píseň. (Holt, lučiny máme i v hymně, tak co bychom chtěli.)

Tento druh kopretiny má velmi dobrou odolnost vůči nepříznivým podmínkám, proto ho můžete pěstovat takřka bez obav z toho, že by se něco nemuselo povést. Počítejte ale s tím, že k jejich květu dochází zhruba v červnu a trvá po dobu cca 4 týdnů. Rostliny tedy nebudou krásné celý rok, jako je to u některých jiných.

Když ale výhonky po odkvětu seříznete, může to vyústit v to, že vám vykvetou ještě během srpna/září.

pěstování zahradních kopretin

Kdy sázet kopretiny

Nejdříve se doporučuje kopretiny ze semínek vysázet během března. Ideální období je tedy nyní. Pokud ale nemáte zrovna čas, nevadí. Nic se nestane ani v případě, že počkáte až do června. U čerstvě vysázených kopretin však počítejte s tím, že předpokládaný termín prvního květu bude až zhruba za rok.

Hodně mladé rostliny je také potřeba chránit před holomrazem, který by jim mohl ublížit.

Kde je sázet?

kde sázet kopretiny

Zkuste se zamyslet nad tím, kde obvykle vídáte kopretiny v přírodě. Nejspíš se shodneme, že je to hlavně na mezích a na loukách, kde není žádné extra stínění. Snažte se tedy vybrat na zahradě takové místo, kam jde během dne dostatek sluníčka a tepla.

Půda by měla být nejlépe dobře propustná a kyprá. Pokud to ale jinak nejde, tato rostlina snese i jílovité podloží.

Co se týče zalévání, dbejte na to, aby:

  • Měla kopretina vždy dostatek vláhy
  • Půda byla kolem rostliny dostatečně vlhká
  • Kopretina nebyla na druhou stranu přemokřená

Budete-li chtít udělat ještě něco navíc, nic se nestane, pokud rostlinu přihnojíte hnojivem, ale není to bezpodmínečně nutně potřeba.

V případě, že kopretiny nebudou mít dost světla, může se stát, že vám nepokvetou. Pokud tedy s tímto problémem bojujete, květináč/truhlík dejte někam jinam. Případně příští rok vysaďte kopretiny na jiném místě.

Přečtěte si: Tohle potřebujete vědět o celosii

Jak často sázet?

Kopretiny nemusíte sázet každé jaro, protože dovedou v klidu přežít i 2-3 roky. Pozor si ale dávejte u květníkových kopretin. Nemusí dobře snášet zimu, protože květináč, ve kterém může být rostlina umístěna, může rychle vymrznout. Proto se doporučuje, máte-li možnost, před zimou rostlinu přesunout do záhonku. Kdo to z nějakého důvodu udělat nemůže, ten by se měl ujistit, že je nádoba dostatečně velká. Také pomůže, když ji obalíte polystyrenem nebo netkanou textilií.

Máte nějakou zkušenost s cíleným pěstováním kopretin?

Napsat komentář