Dlouhá léta je vídáme na našich obrazovkách, čteme o nich nebo je slyšíme z rádií. Ani by nás nenapadlo, že jméno či příjmení, pod kterým je známe, není ve skutečnosti „jejich“. Představíme vám několik českých celebrit, které si touto zásadní změnou prošly. U některých o tom možná víte, někde třeba jen tušíte, ale někteří vás dost možná překvapí. Proč tyto hvězdy našeho showbyznysu k tomuto kroku přistoupily? A kdo je například Ivan Varga nebo Jiří Samec?

-reklama-


Zpěváci a zpěvačky v nových jménech „vedou“

Legendární šansoniérka Hana Hegerová se v roce 1931 v Bratislavě narodila jako Carmen Mária Štefánia Farkašová. Poprvé se představila pod uměleckým jménem Hana Čelková v roce 1954, když hrála hlavní roli ve filmu Frona. Následně se provdala a přijala příjmení po manželovi Daliboru Hegerovi.

Znáte Olgu Pytlounovou? Křestní jméno si zpěvačka, závodnice v rallye a herečka ponechala, ale Pytlounová si změnila. Takto se dříve totiž jmenovala Olga Lounová. O tom, jak si příjmení změní, nemusela dlouho přemýšlet. Z rodného Pytlounová prostě smazala první tři písmena a nové bylo na světě.

 

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Příspěvek sdílený Olga Lounová (@olgalounova)

 

V posledních letech slaví úspěchy a vyprodal dokonce třikrát Eden. O kom je řeč? O Miroslavu Slodičákovi. Že ho neznáte? Není divu, proslavil se u nás totiž se jménem Marek Ztracený. Zpěvák své rodné jméno neviděl jako zajímavé pro showbyznys. Nechal si jej tedy změnit. Zpočátku se mu tuto skutečnost dařilo úspěšně tajit. Jméno Marek má dokonce svůj význam. Dal si jej z toho důvodu, že mu tak na základní škole říkala jeho první velká láska.

Tato změna jména není nijak tajná, možná pro většinu je již tato informace zastaralá. Nelze však nezmínit, že si tímto prošla i naše nejslavnější zpěvačka, a to Lucie Bílá, jejíž skutečné jméno a příjmení zní Hana Zaňáková. Tak se jmenovala i její maminka. I když jí její jméno nevadilo, doporučil jí to na začátku kariéry její manažer. Nechtěl, aby si ji lidé pletli s další legendou naší hudební scény, a to Hanou Zagorovou.

Partnerem Lucie Bílé je od roku 2017 o sedmnáct let mladší Radek Filipi. Ani to však není jeho rodné příjmení, které zdědil po otci. Narodil se totiž jako Radek Fejerčák. Právě to byl problém, který se rozhodl změnou vyřešit. Udělal to před pár lety z ryze osobních důvodů. Chtěl se tím distancovat od svého biologického otce.

Změna příjmení se nevyhnula ani hercům

Jména si však nemění jen zpěváci, i když by se tak mohlo zdát. Svá příjmení si změnili i naši dva skvělí herci, a to Jiří Štěpnička, který nesl příjmení Samec a Jiří Sovák, který se narodil jako Jiří Schmitzer a vadilo mu, že Schmitzer zní německy.

Teď ale zpět ke zpěvákům, kterých je ještě dost…

Vskutku netradiční inspiraci pro své příjmení našel frontman skupiny Chinaski Michal Malátný. Ten má v občanském průkazu příjmení Novotný. Když však nastoupil angažmá ve Východočeském divadle, nastal problém. V té době tam již působili další tři Novotní. Svůj pseudonym „Malátný“ si zvolil vskutku netradičně. Inspiraci našel na základě toho, že trpěl na nízký tlak a přesně takto se často cítil. U změny zůstal i po opuštění divadla a odděluje mu tak jeho profesní život od toho soukromého.

Česká zpěvačka a skladatelka, která si opakovaně prošla bojem s rakovinou. To je Luciana Krecarová. Že netušíte, o koho se jedná? Řeč je o Anně K. I když nejdříve nedává výběr nového jména smysl, možná si všimnete, že konce z Luciana lze jednoduše odvodit právě Anna. „Anna je zdrobnělinou mého křestního jména a písmeno K. začátek příjmení. Vybrala jsem si ho ještě předtím, než jsem natočila první desku,“ vysvětlila zpěvačka.

Martin Maxa patřil jeden čas mezi úspěšné zpěváky. I on si prošel změnou, protože se ve skutečnosti jmenuje po jeho maďarských předcích Ivan Varga. „V mládí jsem účinkoval v představení Martin Maxa aneb Ztracený smích. Spolužáci mi začali říkat Maxa, Maxič. Když jsem to řekl hudebnímu vydavatelství, líbilo se jim to a už to tak zůstalo,“ vysvětlil před lety pro rozhlas.cz.

Hitmaker Vladimír Štancl. Kdo? No přece český zpěvák a skladatel Michal David! Není to však pouze hudebníkův pseudonym. David si nechal jméno a příjmení změnit i v občanském průkazu. I jeho rodina tak nese jeho „nové“ příjmení David.

Z Pytlíka na Dyka? Omyl!

V případě Vojty Dyka by se dalo předpokládat, že si příjmení po otci Radko Pytlíkovi, změnil také. Je to však omyl, Vojtěch Dyk si příjmení „Pytlík“ měnit nemusel. Jeho matka Věra Dyková se po svatbě s jeho otcem rozhodla, že si nechá rodné příjmení, a to pak předá i synovi. Učinila tak proto, aby syna ochránila před zbytečným posměchem ve škole.

Zdroje: wikipedia.org, ahaonline.cz, tv.nova.cz, ahaonline.cz, super.cz

-reklama-