1. Petr

Svátek: 22. února a 29. června

Jméno Petr znamená „skála“ nebo „kámen“ a má biblické kořeny. Lidé s tímto jménem jsou považování si odvážné a férové. Nositeli tohoto vznešeného jména jsou sportovci, advokáti i podnikatelé.

Domácky se používá: Petřík, Péťa, Peťan

2. Petra

Svátek: 17. srpna

Petra má stejný význam jména jako mužská varianta. Vyjadřuje pevnost a stabilitu. Jméno Petra je v souvislosti s úspěchem spojováno s oblastí vzdělávání, vědy, ale i literatury. Nejedna nositelka tohoto jména je majitelkou úspěšné firmy.

Domácky se používá: Péťa, Petruška, Petrunka, Peťulka, Peťka

3. Jan

Svátek: 24. června

Jméno Jan je jedno z nejběžnějších českých jmen. Je odvozeno z hebrejského jména Johanan a znamená „Bůh je milostivý“. Vzhledem k rozšířeni tohoto jména najdeme Honzu ve všech možných sférách. Od šoubyznysu po hotelnictví a cestovní ruch.

Domácky se používá: Jenda, Jéňa, Honza, Honzík, Honzin

4. Jana

Svátek: 24. května

Jméno Jana má původ v hebrejském jméně Johanna, což znamená „Milostivý dar Boží“. Má tedy prastarý biblický původ. Tradiční ženské jméno je oblíbené v mnoha slovanských zemích, včetně České republiky. Jana je skvělá majitelka kosmetického salonu, restaurace, stejně jako realitní makléřka.

Domácky se používá: Janča, Janinka, Jája, Janička

5. Jiří

Svátek: 24. dubna

Jiří podle české legendy porazil v souboji draka, a stal se tak patronem České země. Původ má v řeckém jméně Georgios, které znamená „zemědělec“ nebo „rolník“. Nositel tohoto jména je průbojný, a tak se umí prosadit v různých oblastech.

Domácky se používá: Jiřík, Jirka, Jíra, Jura, Jiříček

6. Pavla

Svátek: 20. června

Slovanské jméno Pavla má původ v latinském jméně „Paulus“, což znamená „malý“ nebo „skromný“. Tato jmenovkyně vyniká svou inteligencí a schopností vést, najdete ji ve vedoucích pozicích firem, nebo je přímo majitelkou.

Domácky se používá: Pája, Pavka, Pavlička

7. Tomáš

Svátek: 7. března

Tomáš byl v bibli jedním z dvanácti apoštolů, původ má v řeckém jméně „Thomas“, které znamená doslova „následovník“. Nositel oblíbeného mužského jména je právník, realitní makléř, anebo je veřejně známou osobností.

Domácky se používá: Tom, Tomík, Tomča, Tomášek

8. Martin

Svátek: 11. listopadu

Původně latinské jméno „Martinus“ znamená „muž přinášející válečnou kořist“. Celosvětově oblíbené jméno nosí lidé, kteří si jdou za svým. Martin se umí i v dnešním světě skvěle postarat o kořist. Ať dělá cokoli, dosáhne úspěchu.

Domácky se používá: Martínek, Marťas, Marty

9. Martina

Svátek: 17. července

Stejně jako Martin, i Martina nese význam „statečná jako válečnice„'“. Jednoduché a elegantní jméno nosí ženy se smyslem pro spravedlnost a férovou hru. Pokud je právě Martina vaším partnerem v podnikání, není se čeho bát. Aktivně se věnuje charitě.

Domácky se používá: Martinka, Marťa

10. Lucie

Svátek: 13. prosince

Lucie má původ v latinském slově „lux“, což znamená „světlo“. V křesťanské tradici je svatá Lucie ctěna jako patronka zraku a ochránkyně proti slepotě. Tato jmenovkyně je skvělá manažerka, často vlastní produkční společnost.

Domácky se používá: Lůca, Lucka, Lucinka

Zdroj: Autorský text