Dejvické divadlo, Činoherní klub, Balada pro banditu nebo Karel Roden jako Sherlock. Jen letos Dramox nabídne divákům desítky nejlepších divadelních inscenací z archivů České televize, které nemohou vidět nikde jinde. Užijte si první z nich online.

Zaručeně vás pobaví jedna z vrcholných inscenací Činoherního klubu z roku 1978 Tři v tom. Libuši Šafránkové je v představení čerstvých 25 let. V představení můžete vidět i mladého Josefa Abrháma, Petra Čepka, Rudolfa Hrušínského mladšího a Veroniku Freimanovou. Na Dramox se vrací i bláznivá tragikomedie a předloha filmu Příběhy obyčejného šílenství s brilantním Ivanem Trojanem v režii Petra Zelenky, který získal Cenu Alfréda Radoka za hru roku 2001. 

Zavzpomínejte také na brněnskou klasiku Balada pro banditu, příběhu o lásce Nikoly a Eržiky se tentokrát ujal Vladimír Morávek a hudebník Petr Hromádka, který známé melodie Miloše Štědroně převedl do dynamické podoby. Komické situace jako ze života skvěle znázorňuje i generační výpověď energické babičky, upjaté matky a rebelující dcery Tři holky jako květ v podání tří skvělých vypravěček Marie Doležalové, Ivy Pazderkové a Elišky Balzerové. Karla Rodena jako Sherlocka Holmese si pak můžete užít v napínavém představení Pes Baskervillský z otáčivého hlediště Jihočeského divadla v České Krumlově.

Činoherní klub v plné parádě

Zavzpomínejte s Dramoxem i na legendární inscenace Činoherního klubu. Užijte si hereckou souhru špičkových herců Ivany Chýlkové, Jaromíra Dulavy, Ondřeje Vetchého a Petra Nárožného v satirické komedii Milana Kundery Ptákovina a uvidíte, co může způsobit na tabuli namalovaný kosočtverec… Jak neztratit masku, když se ve vztahu objeví nevěra. I na to znají odpověď skvělí herci v salonní tragikomedii Maska a tvář. Ivana Chýlková obdržela za roli Saviny Cenu Divadelních novin za nejlepší herecký výkon v roce 2002.

Vzpomínka na Norberta Lichého

Na Dramoxu si můžete připomenout také skvělé herecké výkony nedávno zesnulého barda ostravského Divadla Petra Bezruče Norberta Lichého. Třeba v aktovce Václava Havla Audience. Ve vtipné hře o poněkud neúspěšných praktikách minulého režimu Norbert Lichý exceluje jako sládek a Jiří Müller jako jeho podřízený. Lichý geniálně ztvárnil i pana Kopfrkingla v kultovním hororu podle novely Ladislava Fukse Spalovač mrtvol. Zapálený zaměstnanec krematoria, vzorný otec a slušný občan prochází zhoubnou proměnou, kam až může zajít? Další role Norberta Lichého si můžete připomenout v našem sestřihu.

Pařížská divadla u vás v obýváku

Pokud máte náladu na něco odlehčenějšího, pusťte si na Dramoxu bláznivé hudební představení Opéra Locos, které bere klasiku s nadsázkou. Pět pěvců v něm svými hlasy rozezní proslulé operní árie z Carmen, Figarovy svatby, Kouzelné flétny a dalších mistrovských děl. Z cirkusových novinek zaujme slavný debut francouzského souboru Cirque oux Veřejné tajemství (Elephant in the Room). Výborní akrobati, dechberoucí kousky… a jeden slon, to slibuje královskou zábavu!