Duhový Fiala zklamal. Manželství pro všechny drtí koalici

politika

Sněmovnou prošel kompromisní návrh řešící sňatky homosexuálů. Můžou za to pozměňující návrhy Jiřího Navrátila a Heleny Válkové, který z něj odstranil adopce nebo možnost nazývat stejnopohlavní svazky manželstvím.

Duhový Fiala zklamal. Manželství pro všechny drtí koalici
Předsedové vládních stran
29. února 2024 - 06:05

Ačkoliv zákon navržený vládními poslanci, který měl zrovnoprávnit svazky homosexuálů a tradiční manželství, Sněmovna schválila, v řadách vládní koalice i mezi jejími voliči zavládlo také zklamání. Pozměňující návrhy jej totiž značně osekaly.

„Chtěli jsme manželství pro všechny. Byli jsme připraveni podpořit alespoň návrh, který názvem stále dělí lidi do dvou kategorií, ale dává jim rovná práva. To, co Sněmovna schválila dnes, bohužel není rovnoprávnost, jde jen o dílčí úpravu, která zůstala daleko za očekáváním většiny veřejnosti i naším," zveřejnilo na sociální síti X (dříve Twitter) hnutí STAN.

Ani pirátský předseda a vícepremiér současné pětikoaliční vlády Ivan Bartoš nešetřil kritikou a vyjádřil své zklamání.

„Většina společnosti chce manželství pro všechny. Hodiny jsme racionálně argumentovali v jeho prospěch a podle toho i hlasovali. Přesto konzervativní většina Sněmovny plné narovnání práv nepodpořila. Proto nakonec zbyla jediná varianta, která práva queer lidí alespoň z části řeší a která má šanci projít i Senátem. Za Piráty ale trváme na tom, aby všichni měli stejná práva a povinnosti," uvedl šéf Pirátů Ivan Bartoš.



Opoziční politici však mají na výsledek hlasování zcela jiný pohled.

„Manželství pro všechny nebude! Poslanci schválili pro svazek stejnopohlavních párů název “partnerství”.
Adopce dětí budou nadále umožněny pouze manželským párům. Jsem rád, že zvítězil zdravý rozum a koncept, jenž strana PRO prosazuje od první minuty svého vzniku. Dnešek je velkým vítězstvím pro tradiční rodinu. A to je jen dobře," napsal na sociální síti kupříkladu advokát a předseda strany PRO Jindřich Rajchl.

Psali jsme:

„Jsem rád, že zvítězil zdravý rozum. Ve Sněmovně prošly úpravy, které jsem osobně i v rámci komunikace strany PRO podporoval: a) manželstvím zůstává svazek ženy a muže, b) registrovaní partneři získají více práv oproti zákonu z roku 2006, zejména majetkových, c) adopce dětí zůstává v nynější podobě," okomentoval výsledek hlasování Sněmovny advokát a bývalý hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (PRO).

(jar, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif