Úklid koupelny není žádná věda, přesto ji spousta lidí uklízí špatně

Sponzorované odkazy:

Úklid koupelny není žádná věda, přesto ji spousta lidí uklízí špatně

Nevěříte? Myslíte si, že stačí posprejovat povrchy v koupelně, opláchnout vodou a vaše koupelna je čistá? Možná pohledově, ale k opravdové čistotě to má hodně daleko. Věděli jste například, že málokdo pravidelně uklízí prostor za toaletou? A takových chyb při úklidu koupelny děláme spoustu.

Jedním z neduhů, kterým jsme čas od času vinni všichni, je to, že na úklid koupelny používáme papírové utěrky. Na čištění baterií a kohoutků jsou přitom mnohem lepší hadříky z mikrovlákna. Stejně tak fungují lépe i na čištění zrcadel. Nejenže používáním mikrovláknových utěrek ušetříte životní prostředí, ale také sobě ušetříte práci a také finance za neustálé nakupování papírových utěrek.

Nejlepší čas na uklízení koupelny je po koupeli. Horko a pára, ohřátá vana a sprchový kout – to vše přispěje k tomu, že čisticí prostředky budou lépe fungovat. Stejně tak, pokud povrchy před čištěním opláchnete horkou vodou.

Snažíte-li se marně čas od času vydrhnout sprchový závěs? Ušetřete si čas a dejte jej s pár ručníky vyprat do pračky. U nekvalitních riskujete, že ztratíte potisk, či barvu, kvalitní závěs praní v pračce nejenže vydrží, ale také ji opustí naprosto čistý, bez nekonečného drhnutí. Překvapivé, že?

Desinfikujete si pravidelně zubní kartáček? Většina z nás ne. Ale měli byste, protože při splachování toalety se během pár vteřin do prostoru doslova rozprskne spousta bakterií, včetně fekální bakterie E-coli. Nechutné, že? Vždy splachujte se zavřenou toaletou, pravidelně kartáčky desinfikujte, pokud to jde, po použití je skladujte v šuplíku, anebo ve skříňce.

To samé platí i o hřebenech a kartáčích na vlasy, neusazují se v nich pouze bakterie, vypadlé vlasy, ale i lupy a odumřelé kožní buňky vlasové pokožky. Špinavé hřebeny často mohou za to, že se nepyšníte lví hřívou.

Další chybou je to, že v koupelně nevysáváte. Jste přesvědčeni, že váš vysavač je pouze na koberce? Omyl. Pomůže vám z koupelnové podlahy vysát i okem neviditelnou „špínu“ a prach, odumřelé kožní buňky. Když poté podlahu v koupelně důkladně vytřete, bude teprve čistočistá!

Další chybou je používání příliš mnoho agresivních prostředků během jednoho úklidu, jež se nesmí mezi sebou míchat, mohou vytvořit zdraví toxické chemikálie, poškodit vám dýchací cesty, anebo mohou dokonce explodovat. To se sice stává ve výjimečných případech, ale ta možnost tu je. Vždy nechávejte při úklidu koupelny otevřené dveře a zapněte si stropní ventilátor.

Článek Úklid koupelny není žádná věda, přesto ji spousta lidí uklízí špatně byl publikován 5. března 2024 v 07.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...