Polsko výrazně modernizuje svoji zbroj. Nakoupilo titanovou protitankovou zbraň Carl Gustav s lehkou a odolnou konstrukcí

Polská armáda otevírá novou kapitolu ve své obranné strategii s nákupem švédských bezzákluzových kanónů Carl Gustav M4, čímž končí éru více než 60 let starých granátometů RPG-7. Tento krok nejen modernizuje výzbroj polských ozbrojených sil, ale také posiluje polsko-švédskou spolupráci v oblasti obrany.

Carl Gustav M4 představuje významný technologický pokrok. Jeho lehká a odolná konstrukce s trubkou z titanu a kompozitními součástmi znamená, že váží pouze 6,7 kg, což je výrazné zlepšení oproti předchozím modelům. Systém, který byl poprvé představen v roce 1948, prošel několika vylepšeními, aby lépe vyhovoval současným bojovým podmínkám.

Nákup zahrnuje také širokou škálu munice, včetně protitankové, tříštivé, demoliční a multifunkční, což dává polské armádě významnou flexibilitu na bojišti. Kromě toho nová munice CS (Confined Space) minimalizuje riziko zranění vlastních vojáků při střelbě z uzavřených prostor, píše portál Defense News.

Carl Gustav je ceněný pro svou všestrannost a schopnost vyhovět různým bojovým scénářům, což potvrzují i polské speciální jednotky. S přídavnými možnostmi, jako je nový projektil HE 448 a vyvíjející se řízená střela s raketovým pohonem, nabízí Carl Gustav M4 polské armádě bezprecedentní schopnosti na bojišti.

Carl Gustav, známý v České republice často jako „pancéřovka“, je ve skutečnosti mnohem více než jen protipancéřová zbraň. S širokou škálou dostupného střeliva se tento systém stává víceúčelovým pěchotním podpůrným prostředkem, který překračuje tradiční kategorizaci a nabízí rozšířené možnosti využití v rámci pozemních sil Armády České republiky. Jeho všestrannost a účinnost potvrzují, proč je stále ceněným prvkem moderního arzenálu.

Zdroj: X; Defense News