Národní divadlo uvede Rusalku v režii dua SKUTR

Nová inscenace nejslavnější Dvořákovy opery bude mít premiéru v pátek 8. března. Dirigovat bude Tomáš Netopil, v titulní roli alternují sopranistky Kateřina Kněžíková a Alžběta Poláčková.

Na nové nastudování opery Rusalka skladatele Antonína Dvořáka v Národním divadle v režii dua SKUTRLukáše Trpišovského a Martina Kukučky, současných uměleckých šéfů Činohry Národního divadla – se mohou diváci těšit v premiérách 8. a 10. března. Jejich zpracování si neklade za cíl za každou cenu šokovat, ale ani ustrnout v ilustrativním pohádkovém pojetí:

„Naším záměrem bylo pojmout Rusalku jako příběh, pohádku-mýtus, kde je zobrazeno základní archetypální jednání postav, které se přenáší z generace na generaci,“ říká Lukáš Trpišovský. „Inscenací se prolíná téma zrcadlení jako připomínka vodní hladiny. Ale i zrcadlení v hlubším slova smyslu. Rusalka nahlíží samu sebe v osudu Ježibaby a Cizí kněžny,“ doplňuje Martin Kukučka.

1708962255-rusalka-skutr-802a4772-foto-pavel-hejny.webp
  • Kateřina Jalovcová a Balet Opery ND (©Pavel Hejný)

Autorem scény je Martin Chocholoušek, kostýmy vytvořila Simona Rybáková. S novou inscenací Rusalky se do Národního divadla zároveň vrací dirigent Tomáš Netopil, který přiznává své tvůrčí nadšení: „Je to pro mne návrat téměř po dvanácti letech a příprava Rusalky má tak ještě slavnostnější charakter. Pro dirigenta je to vždy nelehký úkol, znovu se ponořit do notoricky známé partitury a hledat pravost a čistotu Dvořákova hudebního zápisu.“

V titulní roli Rusalky se představí sopranistky Kateřina Kněžíková a Alžběta Poláčková, Ježibabu ztvární Lucie Hilscherová v alternaci s Janou Sýkorovou, jako Cizí kněžna vystoupí Kateřina Jalovcová nebo Ester Pavlů. Postavy Vodníka se zhostili Peter Kellner a František Zahradníček, roli Prince nastudovali Aleš Briscein a Michajlo Malafij.

1708962394-rusalka-skutr-802a6177-foto-pavel-hejny.webp
  • Alžběta Poláčková, František Zahradníček, Balet Opery ND (©Pavel Hejný)

Opera Rusalka měla v Národním divadle premiéru v roce 1901. Libreto Jaroslava Kvapila je inspirováno řadou prastarých pohádkových motivů a legend, vliv bývá připisován Andersenově Malé mořské víle i baladám z Erbenovy Kytice.

Umělecký ředitel Opery Národního divadla Per Boye Hansen k premiéře poznamenává: „Domnívám se, že právě nejvýznamnější české opery, například klenot, jakým je Rusalka, by měly být vždy předmětem nových interpretací. Těším se, že šéfové Činohry Národního divadla SKUTR a renomovaný dirigent Tomáš Netopil vrhnou na toto mistrovské dílo nové světlo.“

1708962226-rusalka-skutr-802a4404-foto-pavel-hejny.webp
  • Lucie Hilscherová (©Pavel Hejný)

Úvodní foto: František Zahradníček a Alžběta Poláčková (©Pavel Hejný)

Podcast