Rekonstrukce novoměstského gynekologického pavilonu spolkne přes půl miliardy

  13:16
Nové pokoje, operační sály a také moderní pracoviště určené pro pacienty, kteří musejí docházet na dialýzu. Kraj Vysočina chystá jednu z největších investic v novoměstské nemocnici. Už v létě tam podle hejtmana Vítězslava Schreka odstartuje generální rekonstrukce gynekologického pavilonu, na kterou naváže výstavba nové budovy dialýzy. To vše spolkne odhadem 585 milionů korun bez DPH.

Takto má (zvnějšku) vypadat areál nemocnice v Novém Městě na Moravě po generální rekonstrukci gynekologického pavilonu a výstavbě nové budovy pro pacienty, kteří potřebují dialýzu | foto: Vizualizace: Atelier Penta

„Stavba potrvá dva a půl roku a bude se dělat po etapách, přičemž rekonstrukce gynekologického pavilonu se uskuteční za provozu,“ informoval hejtman.

Především z praktických důvodů chce kraj obě stavby dělat společně. „Jednak spolu budou těsně sousedit, navíc budou propojeny podzemním kolektorem a při výstavbě využijeme výhody pouze jednoho staveniště,“ upřesnil hejtman.

Gynekologický pavilon patří k nejstarším budovám v areálu nemocnice. Otevřen byl v roce 1978. Oprava by tedy měla být komplexní.

„Nyní je to čtyřpodlažní budova a stavební záměr počítá s tím, že se ještě jedno patro nastaví. První etapa začne právě tím, že se postaví nové patro a uvede do provozu. Následně se bude v rekonstrukci postupovat patro po patru. Tím bude zajištěný provoz,“ nastínil hejtman Schrek.

Projekt počítá s novými pokoji, ambulancemi i menšími operačními sály. „Pro nás je také důležité, že rekonstruovaný pavilon bude nově celý v pasivním standardu, tedy provozně úsporný,“ dodal krajský radní pro oblast majetku Karel Janoušek.

Letos by stavba neměla provoz v gynekologicko-porodnickém pavilonu nijak výrazně omezovat. „V plánu jsou letos pouze venkovní práce, mezi něž patří vybudování propojovacího kolektoru mezi novou dialýzou a interním pavilonem, práce na kanalizaci, přeložky elektro a podobně,“ popsala Helena Zelená Křížová, tisková mluvčí novoměstské nemocnice.

Dialýzu potřebuje stále více lidí

Na generální rekonstrukci budovy gynekologie naváže výstavba nového pavilonu dialýzy. Jak uvedl hejtman, osob, jež potřebují dialýzu, přibývá, kapacita pracoviště nestačí a zároveň ho není kam rozšířit. Proto podle něj padla volba na vybudování úplně nové budovy.

Hemodialyzační středisko bylo v Nemocnici Nové Město na Moravě otevřeno v listopadu 1994, tehdy ještě ve staré interní budově. Původně tam bylo pouze dvanáct lůžek, ta se ale následně podařilo navýšit o dvě další. „V současné době máme v novoměstské nemocnici celkem čtrnáct míst pro dialýzu. Středisko navštěvuje v současné době 66 pacientů,“ uvedla tisková mluvčí nemocnice.

Dialyzační pracoviště je součástí interního pavilonu. Také tyto prostory prošly obnovou v rámci rekonstrukce budovy interny, která skončila v srpnu 2011. „K navýšení počtu lůžek pro dialýzu však z prostorových důvodů nedošlo,“ popsala Zelená Křížová.

Vybudováním nového dialyzačního oddělení se počet lůžek téměř zdvojnásobí. K dispozici bude celkem 24 lůžek, z toho tři budou v režimu izolace. „Nový pavilon dialýzy bude částečně zasazený pod terén parku, dostatek denního světla zajistí světlík v zelené střeše. Budova bude mít jedno nadzemní patro a suterén,“ dodala Helena Zelená Křížová.