Milan Kajínek

5. 3. 2024

Poslaneckou sněmovnou prošel minulý týden návrh zákona, který má „vyřešit“ právní otázky vztahů lidí stejného pohlaví, kteří chtějí vstoupit do právního svazku, který tento návrh změny Občanského zákoníku nazývá „Partnerstvím“. Někteří experti na rodinné právo a na otázky práv dětí však upozorňují, že návrh povede k legalizaci „obchodování s dětmi“.

Úskalí podle kritiků nastává především v tom, že návrh umožňuje „osvojování“ dětí homosexuálními a lesbickými páry, které vstoupí do nově navrhovaného institutu „partnerství“. To podle nich umožní využívat proces takzvaného náhradního mateřství k „vytváření dětí na zakázku“ a jejich osvojování. Výsledek bude v praxi takový, že dítě bude mít oficiálně dva tatínky nebo dvě matky.

Návrh poslanců Heleny Válkové (ANO) a Jiřího Navrátila (KDU-ČSL) podle některých kritiků vyvolal při hlasování nedorozumění. „Paradoxem je, že tento návrh předložil poslanec Navrátil, který před pár měsíci předkládal návrh, jenž (osvojení) dětí neobsahoval. Někteří poslanci si tedy mysleli, že tam děti znovu nejsou. Navrátil jej předložil s poslankyní Válkovou, která zase bojuje proti náhradnímu mateřství, ale tady na jeho úskalí jaksi úplně zapomněla,“ píše Jana Jochová, předsedkyně Aliance pro rodinu.

Advokát a vysokoškolský pedagog JUDr. Jakub Kříž deníku Epoch Time potvrdil, že „v případě přijetí novely bude možné“ aby například lesbický pár podnikl následující proces. Žena s pomocí „dárce spermatu“ podstoupí umělé oplodnění (např. prostřednictvím reprodukční kliniky). Po porodu neuvede otce. Jako svobodná matka vstoupí do zákonem navrženého institutu „Partnerství“ s jinou ženou. Ta si potom dítě osvojí.

Podle analýzy textu návrhu se v podstatě jedná o legalizaci náhradního mateřství pro páry stejného pohlaví, i když podle Kříže „lze spíše říci, že tak činí nepřímo“.

„Spíše vytváří prostředí pro to, aby byla využívaná nedokonalost právní úpravy spočívající v tom, že po asistované reprodukci nemusí být otec zapsán do matriky, v ještě větší míře než dosud,“ dodává Kříž.

Pohled na detail architektury.

„Novela vytváří prostředí pro to, aby byla využívaná nedokonalost právní úpravy spočívající v tom, že po asistované reprodukci nemusí být otec zapsán do matriky, v ještě větší míře než dosud.“

— JUDr. Jakub Kříž, advokát a vysokoškolský pedagog

V případě homosexuálních párů se již dnes běžně odehrává následující proces „objednání dítěte“ při němž muž osloví firmu (například v USA) a objedná si vajíčko vybrané dárkyně a jeho oplodnění svým spermatem. Poté další žena oplodněné vajíčko na objednávku odnosí ve svém těle a po narození dítě předá „objednateli“.

Poté dítě převeze do ČR jako jeho „otec“ a s jiným mužem bude moci podle novely zákona vstoupit do institutu Partnerství a druhý muž si dítě osvojí. „Ano, možné to je. Pokud by se toto odehrálo v ČR, byla by (do rodného listu) zapsána také matka, ta by se musela svých rodičovských práv zříci,“ hodnotí JUDr. Kříž možnosti využívání mezer v zákonech k tomu, co je často kriticky popisováno jako objednávání dětí na zakázku a jejich osvojování objednateli.

Podle kritických hlasů návrh zákona vytváří prostředí, které legalizuje zapisování „dvou otců“ a „dvou matek“ do rodných listů dětí, které jsou tím připraveny o výchovu matkou nebo otcem.

„Státem řízené vymazávání matky nebo otce z života dítěte a nákup dětí skrze náhradní matky bohužel podpořila velká část Sněmovny,“ komentuje schválení návrhu zákona Jana Jochová, předsedkyně Aliance pro rodinu, podle níž má každé dítě právo na otce a matku, tedy být vychováváno svými biologickými rodiči – a stát by neměl podporovat praxi, při níž je dítěti jeden z rodičů „vymazán ze života“ i z rodného listu. Výsledkem děti vyrůstají bez matky nebo bez otce, což podle některých expertů podstatně ovlivňuje jejich životy.

Pro pozměňovací návrh poslanců Válkové a Navrátila hlasovalo 118 poslanců a stejný počet potom pro celkový návrh změny zákona. Návrh zákona má nyní na stole Senát, který jej bude projednávat a rozhodovat o jeho schválení či zamítnutí.

Oslovili jsme poslance Válkovou a Navrátila s žádostí o komentář. Do doby publikování zprávy nereagovali.

Problematika „náhradního mateřství“

Co je náhradní (surogátní) mateřství?
Často probíhá následovně. Muž a žena, ale častěji homosexuální pár nebo o samotě žijící muž, chtějí vychovávat dítě. Homosexuální pár dá laboratoři spermie a od dárkyně si zakoupí vajíčko. Existují firmy, které nabízejí katalogy dárkyň a podnikají v oblasti náhradního mateřství.

Toto vajíčko je laboratorně oplodněno a vloženo do dělohy další ženy, často z chudších rozvojových zemí nebo sociálních skupin. Tato žena za finanční odměnu dítě ve svém těle odnosí a porodí. Po porodu jej předá páru (objednatelům). Dítě je sice technicky vychováváno biologickými dárci spermatu, ale po porodu je odebráno ženě, která jej odnosila a porodila. Dítě dárkyni vajíčka ani matku nezná. Někdy je tato praxe označována jako plození dětí na objednávku nebo obchodování s dětmi. V některých státech USA je už několik desetiletí legální. Některé státy tuto praxi zakázaly.

Na začátku února začala být problematika náhradního mateřství v ČR šířeji diskutována poté, co byl zveřejněn příběh českého podnikatele Hausenblase, který si se svým mladším černošským partnerem koupil skrze náhradní matku v USA miminko-chlapečka.

Z právního a věcného hlediska popisují náhradní mateřství například docentka Hana Konečná, psycholožka z Jihočeské univerzity, nebo docentka francouzského práva Aude Markovicová či sociální pracovnice Taťána Sojková z Oddělení sociálně právní ochrany.

Svou osobní zkušenost prezentovala na půdě sněmovny jednatřicetiletá Olivia Maurel, žena, která byla náhradním mateřstvím zplozena a dnes bojuje za celosvětový zákaz této praxe.

Související články

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migrací? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migrací? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."